ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – Επί τάπητος η διαχείριση των υδάτινων πόρων

Ζητήματα που τέθηκαν και αφορούσαν τόσο στη διαχείριση υδατικών πόρων στο λεκανοπέδιο όσο και προβλήματα υδροδότησης, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης.

Η συζήτηση στο Σώμα, προέκυψε, μετά την αρχική παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών», Θωμά Μπέγκα και τις απαντήσεις που δόθηκαν τόσο από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ, Άρη Μπαρτζώκα, όσο και από τον δήμαρχο Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ και τον αντιδήμαρχο, Γιώργο Αρλέτο.

Οι απαντήσεις και τοποθετήσεις βέβαια της δημοτικής αρχής υπαγορεύτηκαν και από την σύνδεση του θέματος της διαχείρισης του νερού, με τα προβλήματα υδροδότησης του λεκανοπεδίου, που παρότι μικρότερα σε σχέση με την περσινή περίοδο, είναι υπαρκτά.

Ο κ. Μπέγκας στην αρχική του τοποθέτηση ζήτησε από τη δημοτική αρχή, να πάρει θέση στο ζήτημα που έχει προκύψει με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στο λεκανοπέδιο, καλώντας παράλληλα τη δημ. αρχή να πάρει θέση στο ζήτημα, τη στιγμή που εκκρεμεί σχεδόν δύο χρόνια, μία αίτηση της ΔΕΥΑΙ προς τη Διεύθυνση Υδάτων για αύξηση των ποσοτήτων νερού που αντλούνται από το λεκανοπέδιο για την κάλυψη των αναγκών του δικού της δικτύου.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας επισήμανε αρχικά, ότι δεν είναι θέμα αρμοδιότητας της ΔΕΥΑΙ η διαδικασία χορήγησης των αδειοδοτήσεων άντλησης υδάτων αλλά αναφέρεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, επιχειρώντας να ξεπεράσει τον σκόπελο της συζήτησης και να αναφερθεί περισσότερο στα προβλήματα υδροδότησης και στις προσπάθειες αντιμετώπισής τους.

Ο κ. Μπαρτζώκας ανέφερε ότι τα προβλήματα διακοπών δεν είναι πολύ μεγάλα με δεδομένη την ανομβρία και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Αναγνώρισε ότι σε ορισμένα χωριά υπάρχουν προβλήματα τα οποία επιχειρεί να αντιμετωπίσει η επιχείρηση είτε με τις δικές της υπηρεσίες είτε σε συνεργασία με τους δήμους Δωδώνης και Ζίτσας αντίστοιχα.

Ο Νικ. Γκόντας επίσης στάθηκε θετικά στην πρόταση να γίνει συζήτηση στο δημ. συμβούλιο για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του λεκανοπεδίου, στη βάση όμως μίας λεπτομερούς εισήγησης που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία.

Ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα έργων και υποδομών και πρόεδρος του ΣΥΔΛΙ, Γ. Αρλέτος λίγο αργότερα πήρε το λόγο και τόνισε πως θα πρέπει να γίνει συζήτηση σχετικά με την επιλογή του μοντέλου υδροδότησης που θα επιλέξει ο δήμος Ιωαννιτών και η ΔΕΥΑΙ ως το πλέον κατάλληλο.

«Αυτό που θα πρέπει να μας προβληματίσει άμεσα και είναι η κατάλληλη ευκαιρία για τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν, είναι αν θα πρέπει να πάμε σε ένα σύγχρονο μοντέλο και να μην εξαρτιόμαστε από τη ΔΕΗ, από τον πάροχο και από τις γεωτρήσεις» σημείωσε.

«Εμείς δεν νομοθετούμε αν θα πρέπει να γίνει μία γεώτρηση ή όχι, ούτε ελέγχουμε τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Όρων. Ως δήμος πρέπει να συμμετέχουμε στον διάλογο που γίνεται που θα καθορίσει τους όρους διαχείρισης των υδάτινων πόρων για το επόμενο διάστημα» τόνισε στην τοποθέτησή του για το ίδιο θέμα ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.

Για τους μαθητές – πρόσφυγες

Εξάλλου, την άποψη, ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό από τα αρμόδια όργανα και τις υπηρεσίες, εξέφρασε ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, αναφορικά με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν δύο μαθητές σχολείων των Ιωαννίνων, που είναι πρόσφυγες, οι οποίοι μαζί με τις οικογένειές τους, προβλέπεται να απελαθούν, αφού δεν έγινε δεκτή η αίτηση χορήγησης ασύλου.

Το θέμα έφερε στο δημ. συμβούλιο ο Βλ. Παπαχρήστος από τους «Πολίτες για την Ανατροπή», με τον δήμαρχο κ. Ελισάφ και τον αντιδήμαρχο κ. Αϊβατίδη να τονίζουν, πως δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του δήμου, πλην όμως, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να προσεγγιστεί με ευαισθησία από όλους.