Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Μια ακόμη συνεδρίαση στη «σκιά» της πανδημίας

Εκτενή ενημέρωση για την υγειονομική κατάσταση στην περιοχή έκανε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ επισημαίνοντας την ανάγκη του εμβολιασμού όλων καθώς η νέα μετάλλαξη αναμένεται να προκαλέσει έκρηξη κρουσμάτων.
«Η γενικότερη κατάσταση αυτό το διάστημα έχει βελτιωθεί. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την υγειονομική ασφάλεια  όλων μας και θα πρέπει να διατηρηθεί» σημείωσε ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του.
Τα ενεργά κρούσματα στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας ανέρχονται σε 583.
Όπως είπε ο Δήμαρχος υπάρχει σχετική αποφόρτωση στα νοσοκομεία της πόλης με τις νοσηλείες στο Πανεπιστημιακό να ανέρχονται σε 26 για τις ΜΕΛ και 13 για τις ΜΕΘ και για το Χατζηκώστα στις 17 για τις ΜΕΛ και τέσσερις στις ΜΕΘ.
Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε πολύ θετική εξέλιξη την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» της ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των κτιρίων του Πνευματικού Κέντρου και του παλιού Δημαρχείου.
Ευχαρίστησε τις Διευθύνσεις Προγραμματισμού και Τεχνικών Έργων του Δήμου και τους συνεργάτες του που δούλεψαν για την ολοκλήρωση του φακέλου του συγκεκριμένου έργου.
Ο Δήμαρχος μετά από επικοινωνία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιο Μπακογιάννη έλαβε την διαβεβαίωση ότι τον Μάρτιο θα γίνει η προκήρυξη για τον πολεοδομικό και χωροταξικό μελετητικό σχεδιασμό και ο Δήμος Ιωαννιτών θα είναι στους πρώτους που θα περιληφθούν.
Η «Ενότητα Πολιτών»
Εξάλλου, στην αρχική του τοποθέτηση ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου η οποία για μια ακόμα φορά πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα.
«Σε πλήρη απαξίωση έχει επέλθει το κυρίαρχο όργανο που εκφράζει την βούληση των πολιτών στο δήμο Ιωαννιτών, αφού η κυβέρνηση κάθε λίγο και λιγάκι με νέα νομοθετήματα μεταβιβάζει αρμοδιότητες στην οικονομική επιτροπή. Μέρες που είναι λοιπόν, ας βγάλουμε μια αναμνηστική φωτογραφία ως δημοτικό συμβούλιο κι ας επανέλθουμε μετά από δύο χρόνια με νέα σύνθεση για να λάβουμε σοβαρές αποφάσεις που αφορούν τον τόπο», σημείωσε αρχικά.
Παράλληλα, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι υπερθεματίζει αυτές τις πρακτικές, θυμίζοντας ότι ο ίδιος ο δήμαρχος Ιωαννίνων είχε στο παρελθόν πει χαρακτηριστικά «Ο καθείς με τα όπλα του».
«Την ίδια ώρα διαβάζουμε για την μείωση των ΚΑΠ στον προϋπολογισμό του 2022 κατά 250 εκ. ευρώ, με ταυτόχρονη αύξηση των παρακρατηθέντων. Ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, παλιός αυτοδιοικητικός, προερχόμενος από το κυβερνητικό στρατόπεδο κατήγγειλε τη θέση του υπουργείου εσωτερικών για τις ελλείψεις προσωπικού στους δήμους, θέση η οποία υποστηρίζει ότι η λύση θα δοθεί με τη συγχώνευση υπηρεσιών κι όχι με προσλήψεις. Η δημοτική αρχή των Ιωαννίνων όμως δεν βγάζει άχνα για όλα αυτά», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.
Ο κ. Μπέγκας σχολίασε και την τελευταία εξέλιξη με την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου αναβάθμισης του οδοφωτισμού με λαμπτήρες led στην Άρτα, τονίζοντας ότι εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια μετά την πραξικοπηματική ακύρωση του διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η δημοτική αρχή της «Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα», τα Γιάννενα βρίσκονται ακόμα στο σκοτάδι.
Η παράταξη «Ιωάννινα 2023»
Επίσης, η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023», Τατιάνα Καλογιάννη, στην αρχή της συνεδρίασης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στο θέμα του σχεδιασμού της μεταφοράς των δικαστικών φυλακών.
Η κα Καλογιάννη ζήτησε ενημέρωση για συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την μεταφορά των φυλακών και σημείωσε και τα εξής: «Η κατασκευή του νέου καταστήματος κράτησης, δυναμικότητας 600 κρατουμένων, σε έκταση 100 στρεμμάτων στην περιοχή της Κόντσικας, είναι αυτονόητο ότι θα απαιτήσει μεγάλες παρεμβάσεις στις υφιστάμενες υποδομές των δικτύων κοινής ωφέλειας της γύρω περιοχής. Επέκταση του δικτύου ύδρευσης, επέκταση του δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευή σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων που θα καλύπτει τις ανάγκες της ή σύνδεση σε υφιστάμενο δίκτυο της ΔΕΥΑΙ. Η παράταξή μας, κυρίως για λόγους ανταπόδοσης στις κοινωνίες των τοπικών κοινοτήτων Κόντσικας, Μαρμάρων, Ασβεστοχωρίου και Κοσμηράς αλλά και για λόγους που άπτονται σε ορθή περιβαλλοντική πρακτική, θεωρεί σκόπιμο και προτείνει στη δημοτική αρχή, να κινητοποιηθεί άμεσα – αφού οι εγκαταστάσεις των νέων δικαστικών φυλακών βρίσκονται σε επίπεδο σχεδιασμού – ώστε όλες οι σχεδιαζόμενες υποδομές να διαστασιολογηθούν και να προδιαγραφούν κατά τέτοιον τρόπο που να συμπεριλαμβάνουν και τις ανάγκες των προαναφερόμενων τοπικών κοινοτήτων και να είναι εύκολη η διασύνδεσή τους στις νέες εγκαταστάσεις».
Οι άλλες παρατάξεις
Ακόμα, ο Λάζαρος Νάτσης στην εκτός ημερήσιας διάταξης τοποθέτησή του έκανε αναφορά στα όσα αποφάσισε η κυβέρνηση για τις οικονομικες επιτροπες λέγοντας ότι περιμένουν την απόφαση της δικαιοσύνης. Αναφέρθηκε στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Πνευματικού λέγοντας ότι πρέπει να ξαναδουν τους όρους.
Ο Χρήστος Πατσουρας έθιξε το θέμα που έθιξαν και οι άλλοι με εκχώρηση αρμοδιοτήτων χωρίς κονδύλια και προσωπικό. Μίλησε για διαχρονικά ζητήματα δυσλειτουργίας μιλώντας για το αίτημα συγχώνευσης υπηρεσιών που θα προωθηθούν σε ιδιώτες.
Η απάντηση του Δημάρχου
Ο δήμαρχος στην δευτερολογία του απάντησε στον κ. Μπέγκα λέγοντας ότι «η απλή αναλογική δύο γύρων είναι στρεβλό σύστημα και προσπαθεί η κυβέρνηση να βελτιώσει την κυβερνησιμότητα».
Αναφορικά με το θέμα των κονδυλίων και των προσλήψεων υποστήριξε ότι «Κανένας δεν συμφωνεί με κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης για την μείωση των ΚΑΠ και την έλλειψη προσωπικού”  λέγοντας ότι «αφού οι Δήμοι έχουν περισσότερες αρμοδιότητες χρειάζονται και εξειδικευμένο προσωπικό «είναι μεγάλο πρόβλημα και η κυβέρνηση ….πετάει την μπάλα στην κινητικότητα» κατέληξε.
Τέλος, αναφορικά με το νέο κατάστημα κράτησης και την ανάρτηση για δεύτερη φορά στο Διαύγεια, απάντησε ότι το ζήτημα ήταν διαδικαστικό εξαιτίας αναγκαίας διόρθωσης στα τετραγωνικά και προανήγγειλε την έλευση του υπουργού Τάκη Θεοδωρικακου  για τις τελικές υπογραφές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ