Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Προϋπολογισμός προσαρμοσμένος στις συνθήκες της πανδημίας

Εγκρίθηκε από το Σώμα ο προϋπολογισμός του 2021, ο οποίος στηρίζεται σε εννέα κατευθύνσεις και φτάνει τα 150 εκ. ευρώ

 

Η βούληση του Δήμου να υλοποιήσει όλα τα έργα που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα, να στηρίξει τα νομικά του πρόσωπα αλλά και την τοπική επιχειρηματικότητα που πλήττεται από την πανδημία αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2021 που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Θετική ψήφο στον προϋπολογισμό έδωσαν χθες η Δημοτική Αρχή και οι παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα και «Ιωάννινα 2023», της Τατιάνας Καλογιάννη.

Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού φτάνει στα 150.635.240 ευρώ και ήδη έχει την σύμφωνη γνώμη από το Παρατηρητήριο.

Από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Φώτη Βάββα που έκανε την εισήγηση τονίστηκε ότι είναι ρεαλιστικός, προσαρμοσμένος στο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο και έχουν ληφθεί υπόψη τα αποτελέσματα εκτέλεσης των προϋπολογισμών των δύο  προηγούμενων ετών 2019 και 2020.

«Η καθημερινότητα μας αναγκάζει να αναμορφώνουμε τον προϋπολογισμό συνεχώς και υποχρεωτικά πλέον, αφού είμαστε αναγκασμένοι να παρακολουθούμε στενά τα στοιχεία εκτέλεσής του και να παρεμβαίνουμε άμεσα. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι μια δυναμική διαδικασία, καθώς οι συνεχείς αυξομειώσεις στα έσοδα και στα έξοδα του Δήμου, καθιστούν αναγκαστικές τις αντίστοιχες τροποποιήσεις. Ο Δήμος μας συνεχίζει την προσπάθεια νοικοκυρέματος στα οικονομικά του, ώστε να μην δημιουργεί νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, να είναι φερέγγυος σε όλους όσοι συναλλάσσονται μαζί του, να χρηματοδοτεί από δικούς του πόρους τα νομικά του πρόσωπα για να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους και να χρηματοδοτεί έργα και δράσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας και τη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων» τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Βάββας.

Υπογράμμισε ότι διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου, χωρίς να μειώνονται οι κοινωνικές υπηρεσίες προς του πολίτες και χωρίς να θίγονται βασικές ανάγκες της καθημερινότητας.

Οι κατευθύνσεις

Βασικές κατευθύνσεις για τα επόμενα χρόνια που αποτυπώνονται και στον προϋπολογισμό είναι:

– Η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος, με ιδιαίτερη βαρύτητα στα έργα της ΒΑΑ, του ΣΒΑΚ και του ΣΔΒΕ

– Η αξιοποίηση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»

– Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων

– Η περαιτέρω μείωση και ο εξορθολογισμός των δημοτικών τελών

– Η αύξηση των ιδίων εσόδων και η βελτίωση της εισπραξιμότητας

– Η βελτίωση των παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών του Δήμου (υπηρεσίες «έξυπνης πόλης» και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης)

– Η υλοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών του πολίτη με το Δήμο

– Η στήριξη των Νομικών Προσώπων του Δήμου στους τομείς των Κοινωνικών Υπηρεσιών και του Πολιτισμού

– Η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η λήψη μέτρων για την ενίσχυση των ΜΜΕ του Δήμου μας

Τα έσοδα

Τα βασικά έσοδα του Δήμου όπως αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό του 2021 είναι τα ακόλουθα:

Τακτικά έσοδα: 28.107.998,60 ευρώ.

Έκτακτα έσοδα: 37.270.459,36 ευρώ.

Έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών: 3.473.900,00 ευρώ.

Εισπράξεις από δάνεια και απαιτήσεις από Π.Ο.Ε: 48.796.968,08 ευρώ.

Εισπράξεις υπέρ του δημοσίου και τρίτων: 10.373.073,96 ευρώ.

Χρηματικό υπόλοιπο: 22.612.840,00 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των νομικών προσώπων του Δήμου με ενισχυμένη μάλιστα χρηματοδότηση.

Η «Ενότητα Πολιτών»

Χθες, τη θετική ψήφο στον προϋπολογισμό έδωσε η «Ενότητα Πολιτών», με τον Θωμά Μπέγκα ωστόσο να τονίζει πως η παράταξη μπορεί να υπερψηφίζει, αλλά δεν ελπίζει σε καλύτερες ημέρες για τον δήμο, την πόλη και τους πολίτες της. Αφού έκανε μνεία στην καθυστέρηση με την οποία ήρθε ο προϋπολογισμός στο δημ. συμβούλιο, ο κ. Μπέγκας κάλεσε τη δημ. αρχή να μην επικαλεστεί την πανδημία για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση.

«Σας δόθηκε η δυνατότητα ταχύρυθμων διαδικασιών τις οποίες σε άλλες περιπτώσεις, όπως η σκανδαλώδης ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη, την εκμεταλλευτήκατε. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχετε ακόμα επιδείξει τα πρέποντα αντανακλαστικά για τις συνθήκες που ζούμε», ανέφερε ο κ. Μπέγκας.

Σε ό,τι αφορά  στις επιδόσεις της δημοτικής αρχής στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2020 ο κ. Μπέγκας επισήμανε πως τα στοιχεία των απορροφήσεων αλλά και οι απώλειες χρημάτων από το ΕΣΠΑ αποδεικνύουν την αναποτελεσματικότητά της.

Την κεντρική εισήγηση της παράταξης, έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Θωμάς Γιωτίτσας, που σημείωσε μεταξύ άλλων πως τρεις μήνες μετά την απόφαση του δημ. συμβουλίου για τη στήριξη των επιχειρήσεων κανείς δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ, αφού μόλις προ λίγων ημερών άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων.

«Από τα 6,7 εκ. ευρώ προγραμματισμένων τεχνικών έργων για το 2020 με χρηματοδότηση από ίδια έσοδα του δήμου (ΣΑΤΑ, εισφορά κλπ.), μετά βίας θα έχουν πληρωθεί στο τέλος της περασμένης χρονιάς 1,5 εκ. ευρώ. Ο απολογισμός που αποτυπώνεται και με αριθμούς κατά τη σημερινή συζήτηση, είναι πολύ φτωχός για να μπορέσετε να πείσετε και τον πλέον καλόπιστο ότι όλα αυτά που προγραμματίζετε και  αποτυπώνετε στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021, θα γίνουν και πράξη. Δίνει την εντύπωση η δημοτική αρχή ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σοβαρότητα κάποιων πραγμάτων και ότι ζει σε έναν δικό της κόσμο, όπου όλα γίνονται στους χρόνους που αυτή επιθυμεί, με ένα μαγικό ραβδί», τόνισε ο κ. Γιωτίτσας.

Παρέμβαση έκανε και η δημοτική σύμβουλος, Βασιλική Μέγα, η οποία

Έκανε λόγο για μία εικόνα που αποπνέει μιζέρια, θλίψη και απογοήτευση στους δημότες της πόλης.

Η παράταξη «Ιωάννινα 2023»

Για έναν προϋπολογισμό που στερείται συγκροτημένου σχεδιασμού και οράματος έκανε λόγο η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023», Τατιάνα Καλογιάννη στη δική της τοποθέτηση, με ιδιαίτερη αναφορά σε τρία βασικά θέματα, για τα οποία δεν περιλαμβάνονται καν πιστώσεις στον προϋπολογισμό.

Πρόκειται για την ανάπλαση του πάρκου Πυρσινέλλα, την πλατεία Πύρρου, αλλά και την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

«Τα μέτρα που λήφθηκαν από τη δημοτική αρχή αφορούν μερικές χιλιάδες ευρώ. Στον προϋπολογισμό του 2021 εγγράφτηκαν, για το θέμα, 600.000 ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 0,4% του συνολικού προϋπολογισμού. Με τον τρόπο αυτόν δεν μπορεί να ανακουφιστεί μια σειρά από οικονομικές δραστηριότητες από την απότομη διακοπή τους», σημείωσε για να συνοψίσει αποδίδοντας στη δημ. αρχή έλλειψη συγκροτημένου σχεδιασμού, αδυναμία τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων, μη λήψη πρωτοβουλιών, σπασμωδικές κινήσεις και απροθυμία για διάλογο. Η παράταξη πρότεινε την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού ιδεών που να αφορούν στην αξιοποίηση των ακινήτων εντός των ορίων του δήμου.

«Ο δήμος δεν αντέχει άλλο ερασιτεχνισμούς, προσωπικές πρωτοβουλίες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Είναι καιρός να αφήσουμε πίσω μας την εποχή αυτή και να οδεύσουμε στην εποχή των απλών «υπηρετών» του κοινού οφέλους», κατέληξε.

Την εισήγηση για τον προϋπολογισμό για την παράταξη έκανε ο Β. Κοσμάς που τόνισε ότι σε αντίθεση με το ποσό των 150 εκ. ευρώ που αναφέρεται, στην πραγματικότητα ο προϋπολογισμός εξαντλείται σε ένα ποσό της τάξης των 19 εκ. ευρώ, κάτι που καθιστά μη ρεαλιστική την πρόταση της δημ. αρχής.

«Προτείνουμε να μπει ένα τέλος στην πληγή των ανείσπραχτων εσόδων από παρελθόντα έτη, αναθέτοντας, άμεσα, σε επιστήμονες, με εξειδικευμένες γνώσεις του αντικειμένου, να αποτυπώσουν πλήρως την υφιστάμενη κατάσταση, να διερευνήσουν τις εναλλακτικές και να προτείνουν στο δημοτικό συμβούλιο τις λύσεις, ώστε να δεσμευτούμε για την περαιτέρω πορεία της τακτοποίησης των θεμάτων αυτών, με στόχο τη διόρθωση της εικόνας του προϋπολογισμού του δήμου μας και της απόδοσης στους συνδημότες μας αναπτυξιακών έργων», τόνισε ο κ. Κοσμάς.

Οι άλλες παρατάξεις

Για τους «Πολίτες για την Ανατροπή» ο δημ. σύμβουλος Βλ. Παπαχρήστος επέκρινε τη δημοτική αρχή, γιατί όπως είπε, ο φετινός προϋπολογισμός και οι προβλέψεις του για συγκεκριμένες παραμέτρους, όπως για παράδειγμα για την αποπληρωμή δανείων της ΔΕΥΑΙ είναι ίδιος με τον περσινό, αναδεικνύοντας μία σαφή αδυναμία της δημοτικής αρχής, να συντάξει, να παρουσιάσει και εν τέλει να υλοποιήσει έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό.

Αρνητική ψήφο έδωσαν οι επικεφαλής των παρατάξεων Λαϊκή Συσπείρωση και Αριστερή Παρέμβαση Ολ. Τσουμάνη και Χρ. Πατσούρας αντίστοιχα.

Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας τόνισε ότι η δημοτική αρχή συνέταξε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό μέσα σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία. Ανέφερε ότι η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ παραμένει ακόμη ζητούμενο.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας ανέφερε ότι η δημοτική αρχή συντάσσει προϋπολογισμό μέσα σε ένα πολύ δυσμενές περιβάλλον, ένα περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η πανδημία και έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εσόδων και για τον δήμο.

Ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος απαντώντας σε αιτιάσεις που διατυπώθηκαν από την αντιπολίτευση για καθυστερήσεις στα έργα του ΕΣΠΑ και στην υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος, τόνισε ότι η σημερινή δημοτική αρχή παρέλαβε μόλις ένα έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.

Στο διάστημα αυτό ωρίμασε μελέτες και ενέταξε νέα έργα όπως το Κέντρο για το Παιδί στο παλιό Άσυλο Ανιάτων και το Πάρκο Πολιτισμού στο Κάστρο.

Παράλληλα έχουν δημοπρατηθεί 45 έργα και ολοκληρώνονται οι μελέτες για την δημοπράτηση άλλων 20.

«Το τεχνικό πρόγραμμα παρουσιάζει υψηλό δείκτη υλοποίησης. Κανείς δεν μπορεί να ξεχνά ότι μία σειρά έργων δεν διέθεταν καμία ωριμότητα. Ακόμη και ο δακτύλιος εντάχθηκε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η τεχνική μελέτη», τόνισε ο κ. Αρλέτος.

Η απάντηση του Μ. Ελισάφ

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ κλείνοντας την συζήτηση υπογράμμισε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια να κρατηθεί όρθιος ο δήμος και τα νομικά του πρόσωπα λόγω των συνεπειών της πανδημίας.

«Όσα μπορούσε να κάνει ο δήμος το έπραξε στο μέγιστο βαθμό. Η μείωση των ανταποδοτικών τελών για όλα τα νοικοκυριά είναι μία απόφαση που δεν μπορεί να μηδενίζεται. Σαφώς η κατάσταση δεν είναι ειδυλλιακή, όμως δεν μπορούμε να μηδενίζουμε τα πάντα», τόνισε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος.

Αναφερόμενος στο θέμα του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου τόνισε ότι ένα διαχρονικό αίτημα, ένα διαχρονικό ζήτημα λύνεται κι αυτό που έχει σημασία είναι η επόμενη μέρα.

«Θα παραχωρηθούν χώροι στην πόλη και το ζητούμενο είναι να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες αυτές. Το ζήτημα δεν είναι να υπάρχουν σχέδια επί χάρτου αλλά να αξιοποιούμε όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Κι αυτό κάνουμε», υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ