Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Στο «κάδρο» το έργο των πολιτιστικών διαδρομών

Μείζονα ζητήματα απασχόλησαν την Τετάρτη, την πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του Σώματος

 

Με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, με κυρίαρχο το θέμα την τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης για το έργο των θρησκευτικών και πολιτιστικών διαδρομών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, στο Πνευματικό Κέντρο η πρώτη διά ζώσης συνεδρίαση Σώματος.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, στην αρχική του τοποθέτηση επισήμανε, ότι επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι σημαντικό ως προς το φυσικό αντικείμενο του έργου, αντίθετα, ο δήμος Ιωαννιτών εξυπηρετείται κιόλας από την αλλαγή, αφού ο συμβατικός χρόνος υλοποίησης της μελέτης προβλέπεται πλέον στο τέλος του 2022 και όχι στο τέλος του 2023, όπως ήταν αρχικά.

Ο κ. Μπέγκας από την πλευρά του, τόνισε, ότι οι απαντήσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση πειστικές και πως 15 μήνες μετά την ανακοίνωση του έργου, με τυμπανοκρουσίες, όλα βρίσκονται στο σκοτάδι.

«Η τροποποιημένη προγραμματική σύμβαση που ψηφίστηκε στην Οικονομική Επιτροπή δεν περιγράφει το φυσικό αντικείμενο του έργου, ενώ δεν κάνει λόγο για έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Δύο μόνο βασικά σημεία από τα πολλά τα οποία τροποποιήθηκαν από την αρχική προγραμματική σύμβαση και χρήζουν εξηγήσεων», ανέφερε ο κ. Μπέγκας, ενώ στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η τοποθέτηση της κας Καλογιάννη για το θέμα.

Για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»

Παράλληλα, τοον προβληματισμό του για την καθυστέρηση στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» εκφράζοντας την ελπίδα να δοθούν απαντήσεις από τον υπουργό στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, εξέφρασε ο κ. Ελισάφ, με την κα Καλογιάννη να τονίζει πως οι 350 εντάξεις προτάσεων μέχρι σήμερα, έχουν καλύψει οριακά τον προϋπολογισμό των 500 εκ. ευρώ που ήταν αρχικά ο προϋπολογισμός του προγράμματος.

Ο Βλάσης Παπαχρήστος από τους «Πολίτες για την Ανατροπή» ζήτησε από τη δημοτική αρχή να συζητήσει το μείζον ζήτημα της αύξησης του ενεργειακού κόστους, το οποίο θα επιβαρύνει τη λειτουργία υπηρεσιών και Νομικών Προσώπων του δήμου, επομένως αναπόφευκτα και τον προϋπολογισμό των δημοτών, με τον κ. Ελισάφ να τονίζει, πως στο συνέδριο της ΚΕΔΕ αναμένονται ανακοινώσεις του υπουργείου σχετικά με τα μέτρα που ισχύσουν για τους φορείς της αυτοδιοίκησης.

Άλλα ζητήματα

Από την άλλη, κατά τη συνεδρίαση του Σώματος, ο Δήμαρχος, Μ. Ελισάφ, αναφέρθηκε στην αποκατάσταση των ζημιών στα σχολεία μετά τις καταλήψεις, η οποία είναι σε εξέλιξη από τις υπηρεσίες του δήμου, ενώ ο κ. Μπαρτζώκας χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό το βήμα που γίνεται με τη διαδικασία σύνδεσης των σχολείων με το δίκτυο αποχέτευσης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα με την υποστελέχωση της επιχείρησης, αφού ειδικά μετά την απόφαση του Εφετείου για το μισθολόγιο, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αιτήσεις αποχώρησης προς συνταξιοδότηση από εργαζόμενους της ΔΕΥΑΙ. Σημείωσε πάντως, πως είναι ένα γενικότερο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας.

Η Τατιάνα Καλογιάννη στην αρχική της τοποθέτηση ζήτησε εξηγήσεις και ενημέρωση από τη ΔΕΥΑΙ για την καθυστέρηση στην αποκατάσταση μίας βλάβης στο δίκτυο διανομής μετά τη δεξαμενή που τροφοδοτεί την Κόντσικα, που έχει συμπληρώσει δύο μήνες από την έναρξή της. Τέλος, ο Χρ. Πατσούρας ζήτησε να ενημερωθεί το Σώμα για το αίτημα του αναδόχου στο έργο επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, να κοστολογηθεί εκτός της σύμβασης ένα επιπλέον έργο με προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ