Χρειάστηκε να περάσουν κάτι περισσότερο από 20 χρόνια για να έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης των Ιωαννίνων, ένα ζήτημα για το οποίο όπως αποδείχθηκε, η συζήτηση που έγινε δεν είχε κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα.
Ο λόγος για ένα αίτημα που έφτασε στο Σώμα προς συζήτηση, το οποίο και συνυπέγραψαν 68 πολίτες των Ιωαννίνων, ώστε να γίνει διεξοδική συζήτηση αφενός για την είσπραξη του διοικητικού προστίμου των 4,2 εκ ευρώ που επιβλήθηκε από το ΣΥΠΟΘΑ στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ για πολεοδομικές παραβάσεις και αφετέρου να απομακρυνθεί άμεσα το ΚΤΕΛ από την οδό Παπανδρέου.
Στην πορεία της προχθεσινής συζήτησης φάνηκε πως αυτή δεν θα είχε κανένα απολύτως αποτέλεσμα, καθώς το Υπεραστικό ΚΤΕΛ έχει ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του και έχει εκδοθεί διαταγή αναστολής πληρωμής του προστίμου, ενώ είναι προφανές, ότι αν τα πρόστιμα δεν ανακληθούν οριστικά σε τοπικό επίπεδο θα υπάρξουν προσφυγές στο ανώτατο δικαστικό Σώμα που είναι ο Άρειος Πάγος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, σε κάθε περίπτωση από τη συζήτηση προέκυψαν ενδιαφέροντα πράγματα με σημαντικότερο όλων το ότι αν η πόλη και ο δήμος Ιωαννιτών είχε καταφέρει να συγκροτήσει τρεις και πλέον δεκαετίες νωρίτερα αλλά κυρίως να εφαρμόσει έναν συγκροτημένο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό δε θα βρισκόταν αντιμέτωπη κάθε φορά με τέτοιου είδους ζητήματα.
Επί του πρακτέου και επί των βασικών αιτημάτων των πολιτών, αλλά και κάποιων παρατάξεων της αντιπολίτευσης που ζήτησαν την άμεση κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών, λησμονώντας προφανώς ότι η έκδοση πρωτοκόλλου κατεδάφισης είναι μία διαδικασία που προϋποθέτει αφενός τελεσιδικία και αφετέρου πολλά χρόνια, η δημοτική αρχή τοποθετήθηκε, λέγοντας πως αυτό που έχει υποχρέωση να κάνει και το κάνει, είναι να περιμένει τις οριστικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης για το πρόστιμο.
«Αυτή τη στιγμή σε εφαρμογή μιας σειράς αποφάσεων διαφόρων οργάνων οι υπηρεσίες του δήμου καλούνται να υλοποιήσουν μια απόφαση για την επιβολή προστίμου. Ωστόσο το ΚΤΕΛ έχει στα χέρια του προσωρινή διαταγή αναστολής κι άρα οι υπηρεσίες οφείλουν να περιμένουν. Επί της ουσίας είμαστε εν αναμονή των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων», είπε στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Μπέγκας.
Ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Γρηγόρης Γκίκας από την πλευρά του στην παρέμβαση που έκανε στο δημοτικό συμβούλιο, υπενθύμισε πως η Πολεοδομία του δήμου ακύρωσε όλα τα πρόστιμα το 2015, όταν και έγιναν οι απαραίτητες τακτοποιήσεις, αλλά το ΣΥΠΟΘΑ ήρθε μετά από χρόνια, να ακυρώσει τις αποφάσεις αυτές, παρανόμως, κατά την θέση του ΚΤΕΛ.
Υποστήριξε ακόμη πως το ΚΤΕΛ αγόρασε την έκταση το 2003 και ζήτησε στην πορεία τη νέα οριοθέτηση του αιγιαλού και της παρόχθιας ζώνης, όπως και έγινε με την έγκριση των συναρμόδιων υπουργείων.
«Ας μη ξεχνάμε επιπλέον πως δεν πρόκειται για μία Ανώνυμη Εταιρεία απλώς, αλλά για μία εταιρεία που εκτελεί και παρέχει έργο κοινωνικής ωφέλειας».
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης πάντως βρήκαν την ευκαιρία μέσα στη συζήτηση για να ασκήσουν κριτική στη δημοτική αρχή με τον Δημήτρη Παπαγεωργίου από την παράταξη «Γιάννενα – Νέα Εποχή» να κατηγορεί τη δημοτική αρχή για έλλειμμα ενημέρωσης για την απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ η οποία εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2024.
Για την παράταξη «Ιωάννινα 2023» ο Βασίλης Κοσμάς τόνισε πως η πόλη ωφελήθηκε από τη μετεγκατάσταση του ΚΤΕΛ που λειτουργούσε στην οδό Ζωσιμαδών και στην οδό Μπιζανίου αντίστοιχα, ενώ η όποια λύση μετεγκατάστασης θα προκύψει μόνο μέσα από το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νίκος Γκόντας που χαρακτήρισε αδιανόητο να συζητά το δημοτικό συμβούλιο μία πρόταση να μπει λουκέτο στον σταθμό των ΚΤΕΛ χωρίς να υπάρχει διαβούλευση ή συμφωνία για την επόμενη ημέρα.
Για νομίμως υφιστάμενες άδειες» με τις οποίες λειτουργεί το ΚΤΕΛ στην περιοχή έκανε λόγο ο Παντελής Κολόκας από την παράταξη «Γιάννενα – Όμορφη Πόλη».
Σε διαφορετικό μήκος κύματος η Όλυ Τσουμάνη από τη ΛΑ.ΣΥ που επεσήμανε ότι απέναντι σε όλους θα πρέπει να τηρείται η ίδια στάση, επομένως εάν κατεδαφίζονται αυθαίρετα των πολιτών, το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με τις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΛ.
Ξεκάθαρη θέση, υπέρ της νομιμότητας των διαδικασιών που έγιναν στο παρελθόν για τη μετεγκατάσταση του ΚΤΕΛ στην οδό Παπανδρέου πήρε και ο δημ. σύμβουλος Φιλ. Φίλιος.
Συμπερασματικά
Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Μπέγκας επανέλαβε, ότι ο δήμος Ιωαννιτών δεν είναι σε θέση να πάρει καμία απόφαση χωρίς να τελεσιδικήσουν οι προσφυγές και οι διαδικασίες για την επιβολή του προστίμου.
Πρόσθεσε πως κανείς δεν αμφισβητεί τον κοινωνικό ρόλο που επιτελούν τα ΚΤΕΛ και τουλάχιστον η δημοτική αρχή, ούτε το έθεσε ούτε και πρόκειται να θέσει κάτι τέτοιο προς συζήτηση.
«Ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει περίπτωση κατεδάφισης του σταθμού των ΚΤΕΛ. Η αποψινή συζήτηση ωστόσο αναδεικνύει για μια ακόμα φορά την αναγκαιότητα για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, γιατί κανείς μας εδώ μέσα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι χωροθετήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στα Γιάννενα έγιναν βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου. Σήμερα, είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία με το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο να υπάρξει μια χωρική οργάνωση στον τόπο μας ώστε να πάει μπροστά», κατέληξε ο δήμαρχος.
Το δημοτικό συμβούλιο απέρριψε κατά πλειοψηφία, την εισήγηση που κατέθεσαν οι 68 πολίτες.