Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – «Ναι», με ευρεία πλειοψηφία, στο πρόγραμμα έργων

Έντονη αντιπαράθεση στη συνεδρίαση της Τετάρτης για τα αθλητικά έργα – Σταματούν, ενόψει εορτών οι εργασίες στην οδό Ανεξαρτησίας για το Open Mall

 

Με σημαντικό εφόδιο την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος έργων του τρέχοντος έτους στο ακέραιο – κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά – κατατέθηκε και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το πρόγραμμα έργων για το 2022.

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, πρόκειται για ένα πρόγραμμα απολύτως ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο, με εξασφαλισμένους πόρους, με ισοκατανομή και με στόχο να απαντήσει στα προβλήματα καθημερινότητας αλλά και να θέσει τις βάσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Στην εισήγησή του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Έργων, Γιώργος Αρλέτος, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για την εκτέλεση του τεχνικού προγράμματος το 2021, παρά τα όποια προβλήματα δημιούργησε η πανδημία, κυρίως στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούν οι μελέτες, οι εγκρίσεις τους και οι δημοπρατήσεις των έργων, μέχρι να ξεκινήσει η κατασκευή των έργων.

Αναφορικά με το νέο τεχνικό πρόγραμμα για το 2022, ο κ. Αρλέτος τόνισε πως είναι ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο, με εξασφαλισμένους πόρους, με ισοκατανομή, αλλά και να θέσει τις βάσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Το πρόγραμμα του δήμου για τη νέα χρονιά περιέχει έργα και υπηρεσίες που προέκυψαν ως συνεχιζόμενα από τον προϋπολογισμό του 2021, καθώς και νέα έργα που μεταξύ άλλων αφορούν αστικές αναπλάσεις, υποδομές, μεταφορά, εκπαιδευτικές υποδομές αλλά και έργα πολιτισμού και αθλητισμού.

Η «Ενότητα Πολιτών»

Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» υπερψήφισε μεν το τεχνικό πρόγραμμα, κατήγγειλε δε, την πολιτική στάση της δημοτικής αρχής, που αποτελεί, όπως ανέφερε ο Θωμάς Μπέγκας και πολιτική της επιλογή, να ασχολείται και να επικεντρώνεται σε μεγαλοστομίες και αποσπασματικές παρεμβάσεις, χωρίς συνοχή και σχέδιο.

Στάθηκε δε ιδιαίτερα στην απόφαση της δημοτικής αρχής να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση ενός καινούργιου κλειστού γυμναστηρίου στην βάση των δεσμεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης για την περιοχή του Βοτανικού, χαρακτηρίζοντάς την ως μια «θλιβερή είδηση για τον τόπο».

Στη συνέχεια αναρωτήθηκε τι έργο έχει να παρουσιάσει στα δύο αυτά χρόνια η δημοτική αρχή, αφού πέρα από μεγαλοστομίες, οι παρεμβάσεις της είναι αποσπασματικές και σε πολλές περιπτώσεις υστερούν σε ποιότητα.

Στη συνέχεια πρόσθεσε, ότι η σημερινή δημοτική αρχή έχει χαράξει συγκεκριμένη στρατηγική στη λογική ότι παρέλαβε χάος, χάνοντας πολύτιμο χρόνο αλλά και χρήμα για να προχωρήσει ώριμα έργα που παρέλαβε από τη δημοτική αρχή της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα».

Κλείνοντας, έκανε λόγο για υστέρηση εντάξεων έργων στο ΕΣΠΑ αλλά και για ντόμινο απωλειών πόρων φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας.

«Επιλέξατε να απεντάξετε το έργο από το ΕΣΠΑ γιατί για εσάς το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ήταν ‘’καταραμένο’’, μόνο και μόνο για να υλοποιήσετε μετά από δύο χρόνια καθυστέρησης την μελέτη που βασίστηκε σε αυτό, εντάσσοντας το έργο στο πρόγραμμα ‘’Αντ Τρίτσης’’, με τον τρόπο αυτό όμως χάσατε 5,5 εκ. που θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλα έργα βελτίωσης της καθημερινότητας», ανέφερε ο κ. Μπέγκας.

Ο βασικός εισηγητής της παράταξης, Γιάννης Λιόντος, σημείωσε ότι το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού των έργων που αυτή τη στιγμή εκτελούνται ανέρχεται στο ποσό των 22.497.590 € δηλαδή, για να προσθέσει ότι από αυτά τα 16.780.045€ είναι έργα που η σημερινή δημοτική αρχή τα βρήκε έτοιμα από την προηγούμενη.

«Ερχόμαστε δηλαδή μετά από τρεις παρουσιάσεις τεχνικών προγραμμάτων και αυτό το οποίο παρουσιάζεται σε βαθμό 75% είναι τεχνικό πρόγραμμα που αφήσαμε το Σεπτέμβριο του 2019. Φυσικά σε επίπεδο συνέχειας των δημοτικών αρχών θα ήταν ό,τι πιο ιδανικό. Αλλά αυτό, αν μιλούσαμε για το πρώτο ή το πολύ το δεύτερο τεχνικό πρόγραμμα και όχι το τρίτο. Σ’ αυτή την περίπτωση έχουμε μια παρατεταμένη συνέχεια που δηλώνει έλλειψη εξέλιξης και προόδου», είπε χαρακτηριστικά.

Η παράταξη «Ιωάννινα 2023»

Ταυτόχρονα, θετική ψήφο, με πολλές παρατηρήσεις, επισημάνσεις και υποσημειώσεις στο τεχνικό πρόγραμμα έδωσε η παράταξη «Ιωάννινα 2023», με την Τατιάνα Καλογιάννη να τονίζει πως η συζήτηση γίνεται για να καταδειχθεί, πως οτιδήποτε γίνεται στον δήμο Ιωαννιτών, γίνεται ως ευτυχές μοιραίο, παρά ως αποτέλεσμα μίας συστηματικής προσπάθειας.

«Η πραγματικότητα είναι σκληρή και επειδή για το συγκεκριμένο θέμα αποτυπώνεται μόνο με αριθμούς και όχι με φωτογραφίες, δεν κρύβεται.

Τα νέα έργα αφορούν σε μικροπαρεμβάσεις οδοστρωσίας, πεζοδρομίων, κλπ. Θα τολμούσαμε να πούμε ότι, σήμερα και στο ήμισυ της θητείας της δημοτικής αρχής, και για πρώτη φορά καταγράφεται ένας προσανατολισμός σε έναν τουλάχιστον τομέα. Σε αυτόν του να τρέξουμε να προλάβουμε καμία μικροεξυπηρέτηση, κυρίως στις Δημοτικές Ενότητες Ανατολής και Παμβώτιδας, τουλάχιστον, καθώς πλησιάζουν και οι εκλογές. Είναι προφανές σε όλους, ότι είναι ανώφελο να δημιουργούνται προσδοκίες για παραγωγή έργου που θα αφήσει κάποιο ίχνος της δημοτικής αυτής θητείας. Έχουν χαθεί πολλά κονδύλια και έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Γιατί; Γιατί η πολιτική διοίκηση του δήμου δεν έχει ούτε ολοκληρωμένο σχεδιασμό ούτε διαχειριστική επάρκεια», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Καλογιάννη.

Οι άλλες παρατάξεις

Με σοβαρές επικρίσεις προς τη δημοτική αρχή, έγιναν οι παρεμβάσεις και των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης για το τεχνικό πρόγραμμα, τόσο στο επίπεδο των έργων που υλοποιούνται το τρέχον έτος, όσο και σε αυτό του προγραμματισμού της επόμενης χρονιάς.

Ο Λαζ. Νάτσης, η Ολ. Τσουμάνη και ο Χρ. Πατσούρας επέκριναν τη δημοτική αρχή, ότι δεν έχει κανέναν απολύτως σχεδιασμό, ενώ καθυστερεί σημαντικά στην υλοποίηση έργων.

«Κόντρα» για το Μεγάλο Κλειστό

Εν τω μεταξύ, έντονη αντιπαράθεση, υπήρξε στο Δημοτικό Συμβούλιο για την πρόβλεψη του τεχνικού προγράμματος του 2022, για τη δέσμη αθλητικών παρεμβάσεων με προϋπολογισμό 1,3 εκ. ευρώ την περιοχή του Βοτανικού.

Η πρόταση μεταξύ άλλων περιλαμβάνει υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Βοτανικού και συγκεκριμένα τέσσερα γήπεδα μπάσκετ εκ των οποίων τα δύο θα στεγαστούν με την κατασκευή ειδικού στεγάστρου τύπου μπαλονιού. Επίσης δημιουργείται χώρος πρασίνου και αναψυχής ο οποίος περιλαμβάνει και την εγκατάσταση ομάδας υπαίθριου εξοπλισμού εκγύμνασης, καθώς και χώρο στάθμευσης.

Η πρόταση αναφέρεται στην ίδια περιοχή, όπου επρόκειτο να ανεγερθεί το Μεγάλο Κλειστό, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γ. Αρλέτο να τονίζει, ότι από τη ΓΓΑ έχει γίνει σαφές, ότι ένα τέτοιο έργο δεν υπάρχει πρόθεση να χρηματοδοτηθεί.

Ωστόσο, η δημ. αρχή δέχθηκε σφοδρή κριτική γιατί απεμπολεί τη διεκδίκηση του Μεγάλου Κλειστού, όπως ανέφεραν στελέχη της αντιπολίτευσης, επικαλούμενα τις αποφάσεις του δημ. συμβουλίου για την παραχώρηση της έκτασης το 2019 στη ΓΓΑ.

«Δεν υπήρξε ποτέ απόφαση ένταξης αυτού του έργου. Δεν γίνεται να περιμένουμε χρόνια και ο χώρος αυτός, μέσα στην αστική περιοχή, να παραμένει εγκαταλελειμμένος. Η παρέμβαση που σχεδιάζουμε δεν αναιρεί την διεκδίκηση του Β΄ Κλειστού. Δεν απεμπολούμε το δικαίωμα του δήμου να απαιτεί ένα δεύτερο Κλειστό» υπογράμμισε ο κ. Αρλέτος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις – απαντήσεις των κ.κ Μπαρτζώκα και Γκόντα, ενώ ο δήμαρχος ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, συνολικότερα για το τεχνικό πρόγραμμα χαρακτήρισε άδικη και υπερβολική την κριτική, αναγνωρίζοντας ωστόσο καθυστερήσεις σε διάφορα θέματα, που οφείλονται όμως σε ένα σύνολο παραγόντων.

«Δεν θέλω να ωραιοποιήσω, πρέπει να τρέξουμε και εμείς περισσότερο. Όμως όταν υπήρξε πλήρης αναποτελεσματικότητα για μία πενταετία δεν μπορεί να μιλούν για καθυστερήσεις τα δύο τελευταία χρόνια» τόνισε ο κ. Ελισάφ.

Το Open Mall

Τέλος, ο κ. Ελισάφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Πατσούρα για τις εργασίες στο Open Mall στο ιστορικό κέντρο, έκανε γνωστό πως οι εργασίες θα διακοπούν στις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου τα εμπορικά και τα άλλα καταστήματα να λειτουργήσουν απρόσκοπτα την εορταστική περίοδο και θα ξεκινήσουν και πάλι, στις αρχές του νέου έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ