Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Δωρεά οργάνων στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα»

Από εγκεφαλικά νεκρό ασθενή που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου

 

Στις 15 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» δωρεά οργάνων (νεφρών και οφθαλμών) σε λήπτες στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, από εγκεφαλικά νεκρό ασθενή που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του νοσοκομείου, ο Έλληνας δότης ήταν ηλικίας 66 ετών.

Η ιδέα της δωρεάς οργάνων μετά το τέλος της ζωής αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς, ανθρωπισμού, πολιτισμού και αλτρουισμού καθώς και την βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης.

Η διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας  (ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Χατζηκώστα και τοπική συντονίστρια Ουρανία Μουσαφίρη εξέφρασε δημόσια την λύπη της για την απώλεια του 66χρονου και στάθηκε στο μεγαλείο ψυχής που επέδειξε η οικογένεια και προχώρησε στην απόφαση της δωρεάς οργάνων.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Ioannina TV ακολουθήθηκε η διαδικασία που ορίζεται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και με την συνεργασία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Τα όργανα (νεφρούς και οφθαλμούς) έλαβαν ασθενείς στην Ελλάδα.

Η κα Μουσαφίρη υπογράμμισε ότι «η δωρεά οργάνων μετά το τέλος της ζωής αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς, ανθρωπισμού, πολιτισμού και αλτρουισμού καθώς και την βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης».

Η κα Μουσαφίρη ρωτήθηκε και για την προσπάθεια που γίνεται από το υπουργείο και ειδικά από τον Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων ώστε ο κόσμος να ενημερωθεί και να γνωρίζει όλες τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

Σε εξέλιξη είναι και το πρόγραμμα «Οργανούληδες» που έρχονται για να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο την αξία της δωρεάς οργάνων και της μεταμόσχευσης. Οι Οργανούληδες πιστεύουν ότι αυτό που μετράει είναι αυτό που υπάρχει μέσα μας –κυριολεκτικά και μεταφορικά. Για να φαινόμαστε καλά εξωτερικά, πρέπει να νιώθουμε πως όλα μέσα μας λειτουργούν κανονικά, να νιώθουμε υγιείς.

«Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα από εμάς. Έχει μεγάλη σημασία με την ενημέρωση να πετύχουμε η επόμενη γενιά να κατανοεί την σημασία της δωρεάς οργάνων» υπογράμμισε η διευθύντρια της ΜΕΘ του «Χατζηκώστα».

Με τη σειρά του, ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», Σπύρος Δερδεμέζης εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος και τους ευχαρίστησε δημόσια για το ανθρώπινο μεγαλείο τους, καθώς την ώρα της μεγαλύτερης οδύνης για την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου αποφάσισαν να γεφυρώσουν τη ζωή με τον θάνατο και να δώσουν ελπίδα σε άλλους ανθρώπους.

Παράλληλα η Διοίκηση του Γ.Ν.Ι. «Γ.Χατζηκώστα», ευχαριστεί θερμά και συγχαίρει το προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου, καθώς και όλο το προσωπικό των ομάδων μεταμόσχευσης που συνέβαλλε στην επιτυχή έκβαση της συγκεκριμένης δωρεάς οργάνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ