Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

ΔΥΠΑ – 30 επιχειρήσεις στη σημερινή «Ημέρας Καριέρας», στα Ιωάννινα

Προσπάθεια από τη Διοίκηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης να μετατραπεί από έναν Οργανισμό χορήγησης επιδομάτων σε έναν Οργανισμό εύρεσης εργασίας και επιβράβευσης εκείνων που αναζητούν πραγματικά εργασία

 

Με συγκεκριμένους στόχους και με τη συμμετοχή 30 επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων που αναζητούν εργαζόμενους για να καλύψουν συνολικά 600 θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων και επιπέδων εξειδίκευσης, πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο 1 Οκτωβρίου στα Ιωάννινα η «Ημέρα Καριέρας» από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Du Lac από τις 10.00 έως τις 18.00 και κεντρικός στόχος όπως εξήγησε ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης είναι, να δοθεί η δυνατότητα σε όσους αναζητούν εργασία, να συνομιλήσουν απευθείας με εκπροσώπους των εταιρειών που αναζητούν το κατάλληλο προσωπικό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, ενδεικτικές ειδικότητες που αναζητούν οι εταιρείες είναι: υπάλληλοι γραφείου και διοικητικής υποστήριξης, οδηγοί, εξυπηρέτηση πελατών, στελέχη πληροφορικής, πωλητές, αποθηκάριοι, εκπαιδευτικοί, εξειδικευμένα στελέχη και προσωπικό σε βιομηχανίες (ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι μηχανικοί, εργάτες παραγωγής, τεχνικές ειδικότητες), καθώς και ειδικότητες στους κλάδους του τουρισμού, της παροχής ιατρικών υπηρεσιών και των κατασκευών.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης να συνομιλήσουν με στελέχη των εταιρειών χωρίς προκαθορισμένο ραντεβού. Ακόμη, στελέχη της Μονάδας Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ) της ΔΥΠΑ θα παρέχουν στους ανέργους και τους αναζητούντες εργασία πληροφορίες για τις δράσεις και τα προγράμματά της.

Την Παρασκευή μίλησε στο Ioannina TV, ο κ. Πρωτοψάλτης τονίζοντας πως οι «Ημέρες Καριέρας» αποτελούν μέρος μόνο των δράσεων και εκδηλώσεων της ΔΥΠΑ, που υλοποιούνται με στόχο την αποτελεσματική διασύνδεση της προσφοράς κα της ζήτησης στην αγορά εργασίας.

Στόχος η αναζήτηση εργασίας

Παράλληλα και μιλώντας γενικότερα για την ανεργία στην χώρα, που καταγράφει ποσοστό 12,6% αυτήν την περίοδο, ο κ. Πρωτοψάλτης έδωσε το στίγμα της προσπάθειας αλλαγής της φιλοσοφίας του Οργανισμού που επιχειρεί να μετατραπεί από έναν Οργανισμό χορήγησης επιδομάτων σε έναν Οργανισμό εύρεσης εργασίας και επιβράβευσης εκείνων που αναζητούν πραγματικά εργασία.

«Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δίνουμε ως κίνητρο και επιβράβευση σε κάποιον που είναι δικαιούχος του επιδόματος ανεργίας, το 50% αυτού σε περίπτωση που στο μεσοδιάστημα βρει κάποια εργασία. Έτσι, συνεχίζουμε να τον επιδοτούμε με το 50% του επιδόματος, για το διάστημα που θα το έπαιρνε ως μία επιβράβευση για την επανένταξή του στην αγορά εργασίας. Αντίθετα, υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν αποδεχθεί αρκετές φορές μάλιστα κάποια προτεινόμενη θέση εργασίας και μάλιστα στο αντικείμενο ή στην ειδικότητα που οι ίδιοι έχουν δηλώσει. Σε περιπτώσεις που έχουν αρνηθεί συνολικά για τρεις φορές, τότε θα διαγράφονται από τα μητρώα ανέργων», ανέφερε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Ανησυχία για την ανεργία στις γυναίκες

Ένας δυσεπίλυτος γρίφος ήταν και παραμένει για τη ΔΥΠΑ, η αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών ανεργίας για τις γυναίκες, τους άνω των 55 ετών αλλά και για τους νέους. «Είναι ένα πρόβλημα που προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε, αλλά δεν είναι εύκολο γιατί πολλές επιχειρήσεις δεν προτιμούν ούτε άπειρο προσωπικό, ούτε και έμπειρο προσωπικό, σε ηλικία άνω των 55 ετών, παρότι μπορεί να είναι και εξειδικευμένο.

Επίσης, είναι κρίσιμος παράγοντας, το ότι αρκετές γυναίκες που διακόπτουν την εργασία τους για να τεκνοποιήσουν μετά δύσκολα επιστρέφουν στην ίδια εργασία ή βρίσκουν μία θέση εργασίας στην αγορά», ανέφερε.

Για νέες επιχειρήσεις

Τέλος, ο κ. Πρωτοψάλτης υπενθύμισε, ότι τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους μέχρι 29 ετών, να κάνουν έναρξη νέας επιχείρησης, με τη ΔΥΠΑ να χορηγεί συνολικά ένα χρηματικό ποσό της τάξης των 14.800 ευρώ εκ των οποίων 5.000 με την έναρξη της επιχείρησης, άλλα τόσα έξι μήνες αργότερα και το υπόλοιπο ποσό με τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της επιχείρησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ