Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

Σε δυσχερή θέση οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις

Δύσκολα είναι τα πράγματα για τον κλάδο της πτηνοτροφίας εξαιτίας της συνεχιζόμενης καθυστέρησης στην επίλυση του τεράστιου προβλήματος των αδειοδοτήσεων. Τα πτηνοτροφεία της χώρας απειλούνται με λουκέτο σε ποσοστό πάνω από το 50%.

Ο πρόεδρος του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» Χάρης Λιούρης επισημαίνει ότι το  πρόβλημα των αδειοδοτήσεων δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα που έχουν επιπτώσεις, μεταξύ άλλων, στη λειτουργία και την ανάπτυξη πτηνοτροφικών επιχειρήσεων που καλύπτουν σε τεράστιο ποσοστό τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας ενώ σε αυτές εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι.  «…αν δεν επιλυθούν άμεσα τα θέματα των αδειοδοτήσεων, μεγάλο τμήμα του κλάδου της πτηνοτροφίας θα βρεθεί εκτός αγοράς» τονίζει ο πρόεδρος.

Το θέμα αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ) στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων ότι: «Αν η επιβεβλημένη αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος παραπεμφθεί για μετά τις επερχόμενες εκλογές η ζημιά στην αναπτυξιακή πορεία του κλάδου θα είναι καταστροφική, καθώς οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους, έχουν υποβάλλει σχέδια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης. Τα σχέδια αυτά, χωρίς την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας δεν μπορούν να λάβουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), η οποία είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση οποιουδήποτε σχεδίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ