Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

ΕΑΔΗΣΥ – «Στοπ» στον διαγωνισμό Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας

Μετά από προσφυγή ενδιαφερόμενων εταιρειών ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για ένα σημαντικό έργο, προϋπολογισμού 23,6 εκ. ευρώ

Την ακύρωση ενός εξαιρετικά σημαντικού διαγωνισμού αποφάσισε η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων μετά από προσφυγή που έγινε από ενδιαφερόμενες εταιρείες.
Πρόκειται για τη δημοπράτηση του οδικού έργου Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας κόστους 23,6 εκ. ευρώ κατά του οποίου προσέφυγε το σχήμα Μεσόγειος ΑΕ-ΜΤ ΑΤΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του ypodomes.com.
Υπενθυμίζουμε πως αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι η Περιφέρεια Ηπείρου και σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο λόγος της προσφυγής είχε να κάνει με το γεγονός της αδυναμίας συμμετοχής στον εν λόγω διαγωνισμό λόγω ανεκτέλεστου.
Όπως αναφέρει το ypodomes.com, η ΕΑΔΗΣΥ αποφάσισε πως έχει βάση η προσφυγή αποφασίζοντας την ακύρωση του διαγωνισμού αναφέροντας στην απόφαση της πως το ανεκτέλεστο μπορεί μόνο ως αρχή απόδειξης και όχι ως πλήρη απόδειξη δύναται να εκληφθεί και δεν μπορεί νομίμως να επιφέρει τον αποκλεισμό υποψηφίου.
Στην απόφαση σημειώνεται πως βάσει του νόμου είναι σχεδόν αδύνατον σε μια εταιρεία να αναβαθμίσει το πτυχίο της στην 7η τάξη με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας κλειστός κύκλος εταιρειών που μπορούν να αναλάβουν έργα μεγάλου προϋπολογισμού.
Παράλληλα, όπως αναφέρεται, πριν από δύο εβδομάδες «ο πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ, Μιχάλης Δαχτυλίδης σε δημοσιογραφική συνάντηση είχε αναφέρει πως, παρά το πολύ μεγάλο πρόγραμμα έργων, δεν υπάρχει σωστή κατανομή καθώς πρόκειται για έργα που απευθύνονται σε μεγάλες εταιρείες 7ης τάξης και αποκλείονται οι εταιρείες 4ης, 5ης, 6ης που πολλές φορές είναι και πιο υγιείς. Μάλιστα είχε μιλήσει για φωτογραφικούς όρους σε διαγωνισμούς έργων που έχουν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των εταιρειών μικρότερης τάξης οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις φυτοζωούν καθώς δεν μπορούν να “βγουν”. Ο πρόεδρος του ΠΕΔΜΕΔΕ υποστηρίζει για αυτόν τον λόγο ότι έχει διαρραγεί η κατασκευαστική πυραμίδα. “Μπορούμε να κάνουμε ποιοτικά έργα, να μπουν και οι τυπικά μικρότερες εταιρείες στο παιχνίδι, να μην βγαίνουν φωτογραφικά εκτός” είχε αναφέρει τότε», όπως αναφέρει το συγκεκριμένο site.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ