ΕΙΝΗ – «Πλασματική» η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου διαφωνεί με το κλείσιμο της 3ης ΜΕΛ του ΠΓΝΙ, αλλά και με την απόφαση που προβλέπει τη διαχείριση περιστατικών covid, εντός των Κλινικών στις οποίες νοσηλεύεται ο ασθενής, εφόσον δε νοσεί βαριά – Μια ακόμα ημέρα με πάνω από 300 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

 

Αυξάνονται και γίνονται και πιο έντονες οι αντιδράσεις στην ιατρική κοινότητα, αλλά και στο εσωτερικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, μετά την εισήγηση της Επιτροπής Λοιμώξεων στο Συντονιστικό όργανο για τη διαχείριση της πανδημίας, να κλείσει η ΜΕΛ 3 και στο εξής, ασθενείς που βρίσκονται θετικοί στον ιό, να παραμένουν για νοσηλεία και διαχείριση στις Κλινικές που ήδη παρακολουθούνται και όχι στις ΜΕΛ.

Όπως αναφέρθηκε και χθες, σε ρεπορτάζ του «Α», η εισήγηση αυτή που όπως φαίνεται γίνεται αποδεκτή και εφαρμόζεται στο ΠΓΝΙ, με την εξαίρεση τριών Κλινικών και συγκεκριμένα της Αιματολογικής, της Ογκολογικής και της Καρδιολογικής Κλινικής, προκάλεσε τις αντιδράσεις μελών της επιστημονικής κοινότητας και των εργαζόμενων που μετέχουν στο Συντονιστικό όργανο, και εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις και ευρύτερα.

Χθες, σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ), Μαργαρίτα Κιτσανού τόνισε, ότι η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων είναι πλασματική και αυτό θα αποδειχθεί στην πράξη σύντομα, αφού υπολογίζεται, ότι εντός των ημερών θα αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας.

«Έρχεται αυτή η απόφαση σε μία χρονική στιγμή, που δεν μιλάμε για σοβαρή αποκλιμάκωση, παρότι οι νοσηλείες έχουν μειωθεί. Έχουμε όμως καθημερινά δεκάδες θανάτους στη χώρα και η κυβέρνηση σχεδιάζει να άρει όλα τα περιοριστικά μέτρα από τις Απόκριες. Επομένως, σε ένα 10ήμερο, θα είμαστε και πάλι εδώ να συζητάμε για το νέο άνοιγμα της 3ης ΜΕΛ. Ευχόμαστε πραγματικά, να δικαιωθούν αυτοί που εισηγούνται και όχι εμείς, που έχουμε διαφορετική άποψη», ανέφερε η κα Κιτσανού.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΗ εξέφρασε και τη διαφωνία της Ένωσης για την απόφαση που προβλέπει την διαχείριση περιστατικών covid, εντός των Κλινικών στις οποίες νοσηλεύεται ο ασθενής, εφόσον δε νοσεί βαριά και δε μεταδίδει τον ιό.

«Στα ΤΕΠ εξακολουθούμε να ζούμε δύσκολες στιγμές και κανείς δεν ενδιαφέρεται. Προφανώς, δε μας βρίσκει σύμφωνους και αυτή η απόφαση, γιατί μιλάμε για δύο νοσηλευτές σε κάθε βάρδια στις Κλινικές, και αν προκύψει κρούσμα, θα πρέπει ο ένας να μείνει με τον ασθενή που είναι θετικός και ο δεύτερος να φροντίζει όλη την υπόλοιπη Κλινική. Είναι απολύτως εύλογες και οι διαμαρτυρίες των συνοδών των ασθενών, που λόγω της κατάστασης δεν επιτρέπεται να βρίσκονται, όπως και παλιότερα στους θαλάμους, γιατί δε μπορεί να υπάρξει ουσιαστική φροντίδα στους ασθενείς», ανέφερε η κα Κιτσανού.

Τα χθεσινά κρούσματα

Εξάλλου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη τον θάνατο ακόμη 52 ασθενών από τον κορωνοϊό, ενώ 408 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν 17.176 νέα κρούσματα έπειτα από 466.528 τεστ, ενώ έγιναν 299 εισαγωγές και δόθηκαν 237 εξιτήρια.

Αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 17.176, εκ των οποίων 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.438.872 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 49.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 285 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.007 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.914 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 408 (64.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 89.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 291 (71.32%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 117 (28.68%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.274 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 299 (ημερήσια μεταβολή +7.17%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 303 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στην Ήπειρο

Στην Ήπειρο, χθες Τρίτη, ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε συνολικά 493 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 312 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 81 στην Π.Ε. Πρέβεζας, 63 στην Π.Ε. Άρτας και 37 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Παράλληλα, πτώση στο ιικό φορτίου του κορονοϊού στα λύματα σε 6 από τις 13 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 21 έως 27 Φεβρουαρίου.

Αντίθετα αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε τέσσερεις από τις δεκατρείς περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποιητικές τάσεις σε τρείς από τις δεκατρείς περιοχές που ελέγχθηκαν από το ΕΔΕΛ.

Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα Χανιά (-56%), στο Ηράκλειο (-53%), στην Πάτρα (-52%) και στα Ιωάννινα (-36%), ενώ οριακή ήταν η πτώση στην Θεσσαλονίκη (-22%) και στην Αττική (-16%).

Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Κέρκυρα (+36%), στο Βόλο (+40%), στο Ρέθυμνο (+43%) και στον Άγιο Νικόλαο (+63%). Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στη Λάρισα (-8%), στη Ξάνθη (-7%) και στην Αλεξανδρούπολη (+7%).

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας