Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – Σήμερα κρίνεται οριστικά το άνοιγμα Γυμνασίων–Λυκείων

Σε ετοιμότητα οι σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ήπειρο

 

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της σημερινής ημέρας (Πέμπτη), θα κρίνουν το άνοιγμα ή μη των γυμνασίων και λυκείων τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Αναφερόμενος στα σχολεία ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι «θα δούμε τα δεδομένα την Πέμπτη για να δούμε και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Θα τα αξιολογήσουμε και δούμε τα επόμενα βήματα».

Επίσης, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της αγοράς εξήγησε ότι «περιμένουμε μια αύξηση στη μεταδοτικότητα καθώς ανοίξαμε και τα καταστήματα. Εμείς καθημερινά βλέπουμε τα δεδομένα και εξετάζουμε πως μπορούμε να επέμβουμε άμεσα».

Επίσης, χθες ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, δεν απέκλεισε να αλλάξει η μέχρι σήμερα ειλημμένη απόφαση για τα σχολεία, αν τα πράγματα χειροτερέψουν τονίζοντας ότι τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Ο καθηγητής δεν απέκλεισε ούτε την λήψη νέων μέτρων λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο ιός είναι εδώ και υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο».

Ο κ. Γώγος εξήγησε ακόμη ότι «τα πράγματα έχουν να κάνουν με τον αριθμό των τεστ που γίνονται. Μας ενδιαφέρει η αναλογία. Να είναι κάτω από 2%. Έχει σημασία αυτό, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, η επάρκεια μονάδων εντατικής θεραπείας και η δυναμική της πανδημίας. Αν υπάρχει κάπου μια τάση ανόδου, αντιμετωπίζεται διαφορετικά».

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας δεν απέκλεισε και εκείνος το ενδεχόμενο η επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών να «μπλοκάρει» το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σχολεία θα ανοίξουν μόνο αν έχουμε σταθερή τάση στα κρούσματα κορωνοϊού.

«Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με την προϋπόθεση ότι η επιδημία θα μείνει σταθερή», είπε και μίλησε για άνοιγμα υψηλού κινδύνου αφού «οι μαθητές Λυκείου συμπεριφέρονται σαν ενήλικες όσον αφορά τη διασπορά της νόσου».

Ενημέρωση των μαθητών

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη αποστείλει σχετική εγκύκλιο με την οποία ζητά από τις διευθύνσεις των σχολείων τις πρώτες δυο διδακτικές ώρες της Δευτέρας να αφιερωθεί χρόνος στην ενημέρωση των παιδιών για την αναγκαιότητα τήρησης και εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, Κώστας Καμπουράκης αναφέρθηκε στην εγκύκλιο και στην συνεργασία με τους Δήμους για να είναι έτοιμα τα σχολεία γυμνάσια και λύκεια για τη Δευτέρα.

«Είμαστε έτοιμοι και τα σχολεία είναι έτοιμα να υποδεχτούν ξανά τους μαθητές» λέει ο κ. Καμπουράκης.

Ακόμη, ο κ. Καμπουράκης υπογράμμισε ότι τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσουν και τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για τα ειδικά μαθήματα

Τέλος, αναφερόμενος στην λειτουργία των δημοτικών σχολείων είπε ότι όλα κυλούν ομαλά και χωρίς εμφάνιση κρουσμάτων ούτε σε μαθητές ούτε σε δασκάλους καλώντας όλους να συνεχίσουν να τηρούν με προσοχή τα μέτρα.

«Στα δημοτικά σχολεία πάμε πολύ καλά. Εκτός από δύο περιπτώσεις στις αρχές. Ευτυχώς δεν έχουμε αλλά κρούσματα Να το διαφυλάξουμε και να συνεχίσουμε να καταβάλουμε προσπάθεια» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ