ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ – Tείχος ανοσίας με υποχρεωτικότητα και τσουχτερά πρόστιμα

Έως τις 16 Αυγούστου θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το σύνολο των εργαζομένων στις δομές πρόνοιας τουλάχιστον με την πρώτη δόση, διαφορετικά θα τεθούν σε αποχή από την εργασία τους άνευ αποδοχών – Ποια τα μέτρα και τα πολύ αυστηρά πρόστιμα για την εστίαση – Πως λειτουργεί η εφαρμογή ελέγχου εμβολιασμένων

 

Διευκρινίσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, τα νέα μέτρα σε εστίαση και χώρους διασκέδασης, αλλά και για τον οποίο θα λειτουργήσει η εφαρμογή ελέγχου εμβολιασμένων «Covid Free GR», την οποία θα χρησιμοποιούν τα καταστήματα, δόθηκαν την Τρίτη από τους αρμόδιους υπουργούς.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης έδωσαν λεπτομέρειες για το σχέδιο της κυβέρνησης προκειμένου να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας και να περιοριστεί, όσο γίνεται, το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίον θα εφαρμοστεί το μέτρο των υποχρεωτικών εμβολιασμών σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων έδωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Όπως υπογράμμισε, όσοι εργαζόμενοι στην πρόνοια δε συμμετέχουν ούτε τώρα στον εμβολιασμό θα τεθούν σε αποχή από την εργασία τους άνευ αποδοχών, ενώ προβλέπονται και πρόστιμα.

Από την πλευρά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε διευκρινήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης αλλά και οι χώροι διασκέδασης, διευκρινίζοντας πως αυτό το καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι «καθήμενων». Εν συνεχεία προσδιόρισε και τα «τσουχτερά» πρόστιμα που προβλέπονται για τους παραβάτες. Για τους στρατεύσιμους στις Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσε πως όσοι κάνουν ή έχουν κάνει το εμβόλιο θα πάρουν 5 ημέρες τιμητική άδεια.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε την εφαρμογή «Covid Free GR» μέσω της οποίας θα γίνεται η επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού για την είσοδο των πολιτών σε εσωτερικούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας.

Άδεια άνευ αποδοχών για όποιον δεν εμβολιαστεί

Παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμών που έχει επιτευχθεί, τις τελευταίες ημέρες έπειτα από πολύ καιρό, οι εισαγωγές περιστατικών Covid-19 στα νοσοκομεία ξεπέρασαν τις 100 την ημέρα, τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια των κυβερνητικών ανακοινώσεων – μεταξύ άλλων και για την εξειδίκευση των μέτρων του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, αλλά και στο υγειονομικό και λοιπό προσωπικό στα ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, έως τις 16 Αυγούστου θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το σύνολο των εργαζομένων στις δομές πρόνοιας τουλάχιστον με την πρώτη δόση. Διαφορετικά όποιος αρνείται να εμβολιαστεί, θα κληθεί να απέχει από την εργασία του και θα παύεται η καταβολή του μισθού τους, τόνισε ο υπουργός.

Κάθε εισερχόμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να έχει πλήρως εμβολιαστεί, είπε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε πως τα πρόστιμα για μη τήρηση των κανονισμών είναι ιδιαίτερα τσουχτερά όσον αφορά τις μονάδες φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τα πρόστιμα, εξήγησε, ξεκινούν από 50.000 ευρώ και φτάνουν έως 200.000 ευρώ.

Έως την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση στο σύνολό τους και όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υγείας, ενώ θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αναπλήρωση όσων δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τότε.

Μάλιστα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, θα δημιουργηθεί επιτροπή που θα κρίνει αν για κάποιους λόγους υγείας ορισμένοι από τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους δεν μπορούν να εμβολιαστούν. «Συστήνω σε όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, να εμβολιαστούν» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Οι εργαζόμενοι στην Υγεία

Παράλληλα, το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης στο δημόσιο σύστημα υγείας προσεγγίζει το 70% σε υγειονομικούς, αλλά και διοικητικό προσωπικό, με το αντίστοιχο ποσοστό σε τοπικό επίπεδο να είναι μεγαλύτερο.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ΠΓΝΙ, όπου όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γ. Φλούδας, έχει εμβολιαστεί το 82% του συνόλου του προσωπικού.

«Ο εμβολιασμός των υγειονομικών είναι καθήκον και υποχρέωση. Κάθε άλλη προσέγγιση στο ζήτημα του εμβολιασμού, αποδυναμώνει τη δυναμική του εμβολιασμού. Οι υγειονομικοί έχουμε πληρώσει ακριβά την πανδημία, μετρώντας μέχρι σήμερα 27 θύματα που νόσησαν από τον ιό. Θα πρέπει πάντως να υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις, όπου υπάρχουν προβλήματα υγείας ή προσωπικοί λόγοι που είναι μία επικείμενη εγκυμοσύνη, που θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από την υποχρεωτικότητα του εμβολίου. Πιστεύω, ότι με την ενημέρωση των εργαζόμενων και την πειθώ μπορείς να πετύχεις πολλά περισσότερα, γιατί η δράση γεννά αντίδραση και δε φέρνει πάντα το προσδοκώμενο αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Φλούδας.

Το παρήγορο στη διάρκεια της συνεχιζόμενης αύξησης των καταγραφών κρουσμάτων και στην περιοχή των Ιωαννίνων, πλέον όμως και της Ηπείρου, είναι, ότι δεν αποτυπώνεται κάποια πίεση στο σύστημα υγείας παρότι μόλις την Κυριακή, ημέρα εφημερίας του ΠΓΝΙ έγιναν πέντε συνολικά εισαγωγές ασθενών, χωρίς μέχρι χθες να υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής στη ΜΕΘ.

«Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει το επόμενο διάστημα και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί η πίεση δεν αφορά μόνο τις ΜΕΛ ή τις ΜΕΘ, αλλά το σύνολο του νοσοκομείου. Έχουν επιστρέψει στη δουλειά και οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όμως το κύριο βάρος της λειτουργίας του νοσοκομείου σηκώνουν οι μάχιμοι εργαζόμενοι που μετρούν 18 μήνες απίστευτου εργασιακού βίου, με ελάχιστη ανάπαυση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επιμένουμε κι εμείς, ότι η Πολιτεία έχει χρέος να σταθεί δίπλα στους υγειονομικούς, χωρίς εξαιρέσεις, όπως έκανε με τους αναισθησιολόγους, αλλά αναγνωρίζοντας και ικανοποιώντας το αυτονόητο δικαίωμα ένταξης στα βαρέα και ανθυγιεινά και προχωρώντας στη μισθολογική τους αναβάθμιση», ανέφερε ο κ. Φλούδας.

Τι περιλαμβάνουν οι κυρώσεις

Όσοι εργαζομένοι δεν δεχτούν να εμβολιαστούν θα έχουν και συγκεκριμένες κυρώσεις. Ειδικότερα, άδεια άνευ αποδοχών θα χορηγείται σε όσους  παραλείψουν την ως άνω υποχρέωση μέχρι να την εκπληρώσουν.

Κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά.

Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών κανόνων επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσόμενων τυχών ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

Ο Β. Κικίλιας τόνισε ότι μέχρι προχθές είχαν γίνει 9.330.000 εμβολιασμοί, πρόσθεσε ωστόσο ότι «χθες ξεπεράστηκαν οι 100 εισαγωγές covid στα νοσοκομεία. Άρα αυτή η προσπάθεια με βάση και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού πρέπει να ενδυναμωθεί».

Οι κλειστοί χώροι στην εστίαση

Όσον αφορά τους κλειστούς χώρους στην εστίαση, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε τον τρόπο λειτουργίας τους και τόνισε ότι μόνο οι εμβολιασμένοι έναντι του κορωνοϊού θα μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους διασκέδασης ενώ η χωρητικότητά τους θα φτάνει το 85%.

«Οι αποφάσεις που είχαν παρθεί τότε ήταν με βάση τα τότε κρούσματα. Δυστυχώς, στο ενδιάμεσο διάστημα των δυο εβδομάδων, η εικόνα της πανδημίας άλλαξε και η Ελλάδα πλέον γράφεται στον Τύπο ως μια χώρα που υπάρχει έξαρση της πανδημίας. Είναι τεράστιας σημασίας ζήτημα να δείχνει η Ελλάδα την εικόνα μιας χώρας που ελέγχει την πανδημίας. Με γνώμονα το κοινό μας συμφέρον έγιναν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού χθες», ανέφερε αρχικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ως προς τα κέντρα ψυχαγωγίας και διασκέδασης επιτρέπεται μόνο να υπάρχουν καθήμενοι. Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καθήμενων. Παρακαλώ όλους τους επαγγελματίες να τηρήσουν τα μέτρα», πρόσθεσε ο υπουργός. Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε για την εστίαση και τους κλειστούς χώρους: «Από τις 16 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, οι κλειστοί χώροι θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και χωρητικότητα 85%».

Αναλυτικά τα μέτρα:

– Έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα.

– Από τις 16 Ιουλίου τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και θέατρα μόνο για εμβολιασμένους με 85% κάλυψη.

– Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία.

– Αθλητικοί αγώνες μόνο με αμιγή λειτουργία. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και 8.000 τα κλειστά.

– Οι ανήλικοι στα κέντρα εστίασης και διασκέδασης μόνο με self test και δήλωση γονέα στους αμιγείς χώρους.

– Σε όλο τον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου.

– Πανηγύρια: Μόνο καθήμενοι

– Οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν 5 ημέρες άδεια.

Κυρώσεις για καταστήματα

Σε ότι αφορά τις κυρώσεις σε καταστήματα, αποφασίστηκαν τα εξής:

Πρώτη παράβαση: Για καταστήματα κάτω των 200τμ 2.000 ευρώ πρόστιμο και 7 ημέρες αναστολή από την επομένη

Άνω των 200τμ. 5.000 ευρώ και αναστολή 7 μέρες

Υποτροπή: Για όλους ανεξαρτήτου εμβαδού 10.000 ευρώ πρόστιμο και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας

Για τρίτη παράβαση 60 μέρες αναστολή άδειας λειτουργίας

Η εφαρμογή ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Εξάλλου, τρία επίπεδα επαλήθευσης θα έχει η εφαρμογή «Covid Free GR» μέσω της οποίας θα γίνεται η επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού για την είσοδο των πολιτών σε εσωτερικούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας.

Η εφαρμογή, την οποία παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβερνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης είναι διαθέσιμη από χθες Τρίτη 13 Ιουλίου για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android.

Η «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr. Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play. Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet εφόσον κάποιος το έχει κατεβάσει, ενώ για τον έλεγχο των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Υπάρχουν τρία επίπεδα

επαλήθευσης:

Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID και είναι η ένδειξη που ανάβει το πράσινο φως για είσοδο στους χώρους αμιγώς εμβολιασμένων

Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)

Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Αναφορικά με την ισχύ των πιστοποιητικών επισημαίνεται ότι:

– Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θεωρείται έγκυρο 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης.

– Το πιστοποιητικό νόσησης θεωρείται έγκυρο έως και 6 μήνες μετά τη νόσηση.

– Το Rapid test θεωρείται έγκυρο για 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).

– Το PCR test είναι έγκυρο για 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).

Η εφαρμογή υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ GRNET φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης, η εφαρμογή αποτελεί το κλειδί όσον αφορά την υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν, ενώ η χρήση της είναι εξαιρετικά απλή, καθώς αρκεί κάποιος να την «κατεβάσει» και με την εμφάνιση σάρωσης του QR code να περάσει το κινητό του πάνω από το πιστοποιητικό είτε αυτό είναι σε έγχαρτη είτε σε ψηφιακή μορφή, ώστε να δει το αποτέλεσμα.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις

Τέλος, πέντε μέρες άδεια προβλέπεται για τους στρατεύσιμους και τους μονιμα υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις που θα εμβολιαστούν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, εξειδικεύοντας μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον υπουργό Υγείας τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως όσοι εμβολιάστηκαν στο παρελθόν και εξακολουθούν να υπηρετούν τη θητεία τους και όσοι θα προσέρχονται για να εμβολιαστούν, θα λαμβάνουν πέντε μέρες άδεια.

Ο υπουργός τόνισε πως δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός αλλά εθελοντικός με κίνητρο τις πέντε μέρες άδεια.

Η Ιερά Σύνοδος

Τέλος, αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση είναι ο ελεύθερος εμβολιασμός, ενώ μόνη αρμόδια για θέματα COVID είναι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, επισημαίνει η Εκκλησία σε ανακοίνωσή της μετά τη συνάντηση της ΔΙΣ με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

Επίσης αποφάσισε η ΔΙΣ να ελέγξει και περιορίσει κάθε παράλογη και μεμονωμένη φωνή απάδουσα προς το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας και την μακραίωνη κανονική της Παράδοση προκειμένου να αποφευχθεί ο σκανδαλισμός των πιστών και η διακινδύνευση της υγείας όλων.

Μεταξύ άλλων στο ανακοινωθέν αναφέρονται και τα εξής: «Μετά το πέρας της συνάντησης η ΔΙΣ συνέχισε την Συνεδρία Της και αποφάσισε:

α) Να αποσταλεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετική Εγκύκλιος προς τον Λαό με σκοπό την ενημέρωση των πιστών για την πνευματική και κανονική διδασκαλία της Εκκλησίας σε θέματα πανδημιών, συνιστώντας προσευχητική εγρήγορση και συχνή συμμετοχή στην λατρευτική Της ζωή.

β) Να συστήσει για μία ακόμη φορά την ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού.

γ) Να υπενθυμίσει ότι μόνη αρμόδια να εκφέρει τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος επί όλων των ανακυπτόντων θεμάτων είναι η Δ.Ι.Σ. ως η διαρκής «συνοδική φωνή», ο Εκπρόσωπος δε Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας είναι ο μόνος εκφραστής των αποφάσεών Της προς τα Μέσα της Ενημερώσεως.

δ) Να ελέγξει και περιορίσει κάθε παράλογη και μεμονωμένη φωνή απάδουσα προς το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας και την μακραίωνη κανονική Της Παράδοση προκειμένου να αποφευχθεί ο σκανδαλισμός των πιστών και η διακινδύνευση της υγείας όλων».

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας