Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Ένα διήμερο αφιερωμένο στις προοπτικές των λιμνών

Στα Ιωάννινα συνεδριάζει το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, με ενδιαφέρουσα θεματική

 

Η ενημέρωση για το «Σύμφωνο δημάρχων», που αποτελεί μία παγκόσμια πρωτοβουλία για το κλίμα και την ενέργεια, οι δυνατότητες προστασίας του λιμναίου οικοσυστήματος και ανάπτυξης των περιοχών γύρω από λίμνες και οη παρουσίαση καλών πρακτικών στην Παμβώτιδα, αποτελούν μερικούς μόνο από τους στόχους του διήμερου Συνεδρίου που πραγματοποιείται στην πόλη των Ιωαννίνων.
Πρόκειται για το συνέδριο με τίτλο «Αξιοποίηση και Διαχείριση Λιμνών. Δύο λέξεις πολλές έννοιες και ερμηνείες», το οποίο διοργανώνεται από το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες σε συνεργασία με τον δήμο Ιωαννιτών και τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα στο ξενοδοχείο «Grand Serai» και στο Κέντρο Προβολής Σπηλαίου Περάματος «Άννα Πετροχείλου», το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Οκτωβρίου.
Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα περιβάλλοντος και αγροτικής ανάπτυξης Βασίλης Βλέτσας και ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας Φιλ. Φίλιος με αναφορές στις θεματικές του συνεδρίου, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων, για ένα συνέδριο που βάζει στο επίκεντρο την προστασία και ανάδειξη της λίμνης Παμβώτιδας.
«Θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε 35 δημάρχους από τις πόλεις με λίμνες της χώρας μας, οι οποίοι θα παρευρεθούν στο συνέδριο. Παράλληλα, θα ακούσουμε και θα συζητήσουμε με σπουδαίους ομιλητές εξειδικευμένα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και ειδικότερα τις λίμνες. Τέλος, θα παρακολουθήσουμε τοποθετήσεις για τα περιβαλλοντικά ζητήματα από τους προσκεκλημένους ευρωβουλευτές», ανέφερε ο κ. Βλέτσας.
Παράλληλα, στάθηκε στα πλεονεκτήματα αυτής της διοργάνωσης για την πόλη μας, καθώς οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε σημαντικά αξιοθέατα της πόλης μας και να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της γιαννιώτικης φιλοξενίας.
Την ίδια στιγμή, θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί στη λίμνη Παμβώτιδα και έχουν να κάνουν με την προστασία της, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Φίλιππας Φίλιος τόνισε, ότι το διήμερο αυτό «θα μας δώσει τη δυνατότητα για επαφές και γνωριμίες με στόχο μελλοντικές συνεργασίες, καθώς η αειφόρος διαχείριση των λιμνών αποτελεί κοινό στόχο του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών». Έτσι έκανε αναφορές και στη συνεργασία με το υπ. Περιβάλλοντος αλλά και με τους τοπικούς φορείς όπως με τον δήμο Ιωαννιτών, προκειμένου ένα πλέγμα έργων και παρεμβάσεων που έχουν ήδη προταθεί από τον Φορέα, να τύχουν της ένταξης και χρηματοδότησής τους σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα με την Ε.Ε.
Το πρόγραμμα του διημέρου
Το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει ως εξής:
Σάββατο 30 Οκτωβρίου – GRAND SERAI
09:00 – 09:30 Προσέλευση, εγγραφή
09:30 – 10:00 Χαιρετισμοί
10:00 – 10:30 Βραβεύσεις Ολυμπιονικών
10:30 – 11:30 Θεματική Ενότητα Ι
Σύμφωνο Δημάρχων – Παγκόσμια πρωτοβουλία για το κλίμα και την ενέργεια
Συζητούν:
Γιώργος Κουτσάκης, Δήμαρχος Ηράκλειας, Επικεφαλής ομάδας εργασίας Συμφώνου Δημάρχων του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, «Σύμφωνο των Δημάρχων: Ένα εργαλείο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης»
Γιώργος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου, Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, «Σύμφωνο των Δημάρχων: Το παράδειγμα της Ενεργειακής Κοινότητας του Δήμου Αγρινίου»
Απόστολος Αυγερόπουλος, Καθηγητής & Πρόεδρος Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Κλιματική Αλλαγή – Εναλλακτικές μορφές Ενέργειας»
Επαμεινώνδας Τριβήλος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός MSc, «Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας & Κλίματος του Συμφώνου Δημάρχων, ως εργαλείο  χρηματοδοτήσεων περιόδου 2021 – 2027»
Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις, Συνέδρων
11:30 – 12:30  Θεματική Ενότητα ΙΙ
Αθλητισμός και ψυχαγωγία στο Λιμναίο και Παραλίμνιο Περιβάλλον
Συζητούν
Αριστείδης Τασιός, Αντιπεριφερειάρχης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, «Αξιοποίηση Λίμνης Κρεμαστών. Μύθοι και πραγματικότητα»
Θωμάς Ρούμπας, Εμπνευστής και Δημιουργός tihiorace (αθλητικές, πολιτιστικές, κοινωνικές δράσεις), «Αθλητικές – ψυχαγωγικές δραστηριότητες με επίκεντρο τις λίμνες»
Μάρθα Παλαιοπάνου, Πρόεδρος Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, «Παμβώτιδα – Κωπηλασία: Παράλληλες διαδρομές. Ο ρόλος του Ν.Ο.Ι. και του Ναυταθλητισμού στην προστασία, ανάδειξη και διεθνή προβολή της λίμνης των Ιωαννίνων»
Γρηγόρης Σπιριούνης, Υπεύθυνος Μάρκετινγκ Διοργάνωσης Ioannina  Lake Run, «Αγώνες δρόμου γύρω από λίμνες. Το παράδειγμα του Ioannina Lake Run και η ευκαιρία ενός Lake Run Series.»
12:30 – 13:30  Θεματική Ενότητα ΙΙΙ
Διαχείριση και αποκατάσταση λιμναίων οικοσυστημάτων – Ο ρόλος του ΥΜΕΠΕΡΑΑ
Συζητούν:
Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής Τεχνολογίας Ελέγχου και Προστασίας Περιβάλλοντος, Ιωάννης Κωνσταντίνου, Καθηγητής Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Στοιχεία και στρατηγικές αποκατάστασης ποιότητας οικοσυστήματος της Λίμνης»
Λητώ Παπαδοπούλου, Περιβαλλοντολόγος, Συντονίστρια Φ.Δ Εθνικού Πάρκου Πρεσπών «Διαχείριση λιμναίων υγροτοπικών εκτάσεων: το παράδειγμα της Μικρής Πρέσπας»
Κάγκαλου Ιφιγένεια, Καθηγήτρια Πολυτεχνικής Σχολής ΔΠΘ, Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού. «Καλωσορίζοντας τη νέα Λίμνη Κάρλα: Επαληθεύονται οι προσδοκίες μας;»
Φίλιππος Α Φίλιος, Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων (Φ.Δ.Λ.Π.), Κατερίνα Χιωτέλλη, Γεωπόνος-Αρχιτέκτων τοπίου, Συντονίστρια Φ.Δ.Λ.Π.Ι. «Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων. Ο ρόλος του ΥΜΕΠΕΡΑΑ»
Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις Συνέδρων
Κυριακή 31 Οκτωβρίου – Κέντρο Προβολής Σπηλαίου Περάματος
09:00 – 09:30 Προσέλευση
09:30 – 11:00 Θεματική Ενότητα ΙV
Υδατοδρόμια, το λιμναίο περιβάλλον μας ενώνει
Συζητούν:
Βασίλειος Βλέτσας, Αντιδήμαρχος Ιωαννιτών,  Επικεφαλής ομάδας εργασίας Υδατοδρομίων Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, «Υδατοδρόμιο Παμβώτιδας, πολλαπλασιαστής δυναμισμού της πόλης των Ιωαννίνων»
Κώστας Κατσιγιάννης, Πολιτικός Μηχανικός π. Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, «Υδατοδρόμια και τουριστική ανάπτυξη»
Αναστάσιος Γκόβας, Πρόεδρος Εταιρείας Ελληνικά Υδατοδρόμια, «Προοπτικές και οφέλη από τη λειτουργία  των υδροπλάνων σε παραλίμνιες περιοχές»
Σπύρος Ζερβόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, «Αναπτυξιακές Προοπτικές των Υδατοδρομίων»
Cpt Κωνσταντίνος Ρωσσίδης, Πρόεδρος Ελληνικής Λέσχης Υδροπλάνου, «Επιχειρησιακές ικανότητες Επιβατικών Υδροπλάνων»
Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις Συνέδρων
11:00 – 12:00 Δραστηριότητες στην  Λίμνη Παμβώτιδα
12:30 – 13:30 Μετάβαση και ξενάγηση στο σπήλαιο Περάματος.
Για τη συμμετοχή στο Συνέδριο είναι απαραίτητη η βεβαίωση εμβολιασμού ή το πιστοποιητικό νόσησης (μέχρι 180 ημέρες από τη νόσηση).
Θα ζητούνται από την Γραμματεία κατά την είσοδο.
Στους εσωτερικούς χώρους είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ