ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – Συνεργασία για αποτελεσματικότητα για τα προγράμματα ΕΣΠΑ

Συνάντηση με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, είχε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός, όπου και συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, ο καλύτερος συντονισμός κυβέρνησης – περιφερειών.

«Πρόκειται για μία προσπάθεια η οποία από τον περασμένο Οκτώβριο επιχειρεί να εντάξει τα ιδιαίτερα ζητήματα της κάθε περιοχής σε μία ενιαία κεντρική κατεύθυνση ώστε αυτά στη συνέχεια να αποτυπωθούν σε πολλά και διαφορετικά πεδία, με έργα, με διαδικασίες, με τοπικές πρωτοβουλίες όλα όμως εντεταγμένα σε μία κεντρική και συμφωνημένη εθνική στόχευση», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση με τους 13 περιφερειάρχες στην οποία μετείχαν και υπουργοί των οποίων οι αρμοδιότητες άπτονται θεμάτων που συζητήθηκαν.

«Νομίζω ότι αυτή η ομαδική δουλειά πρέπει να γίνει ακόμα πιο συστηματική. Να ενταθεί μέχρι το τέλος του έτους. Να υπερβαίνουμε τις όποιες αστοχίες όπου εντοπίζονται αλλά και εμπλουτίζοντας τις δράσεις με νέα στοιχεία που γεννούν οι ανάγκες. Το πρόβλημα, για παράδειγμα, της επέκτασης των οικισμών για το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα φέρει μία λύση νόμιμη, σταθερή αλλά κυρίως λογική».

Δεν θέλησε να αναφερθεί σε όλα τα έργα που εξελίσσονται στην επικράτεια γιατί όπως είπε βασικός στόχος ήταν να μιλήσουν οι περιφερειάρχες μεταφέροντας τα ειδικά αιτήματα της περιφέρειας και επισημαίνοντας τις όποιες δυσλειτουργίες στον συντονισμό.

Υπογράμμισε την ανάγκη για ρεαλιστικές επιλογές που θα κάνουν πιο αποτελεσματικές τις δράσεις «πόσο μάλλον όταν επίκειται και η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ αλλά κυρίως η διαμόρφωση του νέου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το διάστημα 2028-2034».

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα μας θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2027, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.

«Θέλουμε κι εμείς όπως κι εσείς την Ελλάδα των αυξημένων δυνατοτήτων. Με αξιοπιστία, αυτοπεποίθηση, την Ελλάδα που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Ο δρόμος γι αυτή την Ελλάδα που μας κάνει περήφανους περνάει μέσα και από τις μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις που κι εσείς αγαπάτε. Μεταρρυθμίσεις έξω απ’ το κουτί καμιά φορά για να απελευθερώσουμε δυνάμεις και να απελευθερωθούμε και απ’ τα βαρίδια του παρελθόντος. Να τελειώσουμε με νοοτροπίες αδράνειας ή λαϊκισμού και να σπάσουμε στερεότυπα, να ανατρέψουμε μύθους», ανέφερε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Γιώργος Χατζημάρκος στο πλαίσιο της συνάντησης των περιφερειαρχών με τον πρωθυπουργό. «Γι αυτό είμαστε εδώ. Όχι για να γκρινιάξουμε όπως θέλει το στερεότυπο των αυτοδιοικητικών. Είμαστε εδώ για να συνεισφέρουμε στην κοινή προσπάθεια να πάει η Ελλάδα μπροστά», τόνισε.

Ο Αλ. Καχριμάνης

Εν τω μεταξύ, σε δύο άξονες κινήθηκε η εισήγηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη στη συνάντηση που είχαν οι Περιφερειάρχες με τον Πρωθυπουργό.

Ο πρώτος αφορούσε τα αγροτικά ζητήματα, τα οποία έθεσε ως Υπεύθυνος του Τομέα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. Μεταξύ αυτών ήταν το ζήτημα των αγροτικών ενισχύσεων, δίνοντας βαρύτητα στις ακριτικές – παραμεθόριες περιοχές, η λήψη  περαιτέρω μέτρων για την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων» αγροτικών προϊόντων, η επίλυση των οικονομικών προβλημάτων των ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ και η συνολική ενεργειακή αναβάθμισή τους, η εξεύρεση εργατικού δυναμικού.

Ο δεύτερος άξονας αφορούσε  τα έργα υποδομής στην Ήπειρο.

Μετά τη σύντομη ενημέρωση για την πορεία των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν, μεταξύ των οποίων είναι η οδική σύνδεση Φιλιππιάδα – Πρέβεζα, ο παραλιακός οδικός άξονας από την υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου μέχρι τα σύνορα, η διπλή γεφύρωση της Άρτας, το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας και η κατασκευή του νέου κλειστού με τα υλικά του πρώην Ξιφασκίας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης δήλωσε: «Από τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς που παραβρίσκονταν στη συνάντηση μας ζητήθηκε να τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ένας τομέας στον οποίο η Περιφέρεια Ηπείρου είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Μεταξύ άλλων, μας ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί λύση στο πρόβλημα που προέκυψε για τη δόμηση στους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων, όπως επίσης και για ριζική αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για επιμέρους θέματα που θέσαμε δόθηκαν οδηγίες να τα εξετάσουν οι αρμόδιοι υπουργοί, ενώ ειδικά για τα οδικά έργα που έθεσα θα υπάρξει προσεχώς συνάντησή μου με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Γενικά ήταν μια πολύ χρήσιμη και παραγωγική συνάντηση».

Η Ένωση Περιφερειών

Στη συνάντηση που διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα, τον Πρωθυπουργό, πλαισίωσαν, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Δήμας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Θανάσης Κοντογεώργης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Παύλος Μαρινάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Γιώργος Μυλωνάκης, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς.

Στη συνάντηση τονίστηκε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας της Κυβέρνησης με τις Περιφέρειες, το οποίο και αποτελεί τη βάση επίτευξης υψηλών στόχων και έχει αποδώσει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία έδωσαν ανάταση σε κάθε περιφέρεια χωριστά και στη χώρα συνολικά. Γεγονός, το οποίο αναγνωρίστηκε και από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος και χαρακτήρισε τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας, συνεργάτες.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Γεώργιος Χατζημάρκος, επισήμανε ότι με την κυβέρνηση εκτός από τη θεσμική σχέση, τους ενώνει και η κοινή προσπάθεια να οδηγηθεί η Ελλάδα μπροστά, από τη Θράκη έως τη Γαύδο και από την Ήπειρο έως το Καστελόριζο.

Τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση, αφορούσαν στον υπό σύνταξη νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους οικονομικούς πόρους των ΟΤΑ Β’ Βαθμού, καθώς και οργανωτικά θέματα χωροταξίας. Ειδικότερα τη σύσκεψη, απασχόλησαν:

Ο υπό σύνταξη νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα κωδικοποιήσει πλέον των 500 διάσπαρτων νομοθετημάτων και θα προσδώσει στους ΟΤΑ Β’ Βαθμού – για πρώτη φορά – ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να δοθεί προς διαβούλευση εντός του μηνός Ιουνίου.

Η άμεση ενίσχυση των οικονομικών πόρων των Περιφερειών, προκειμένου ο Β’ Βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να μπορέσει να ανταποκριθεί στο βάρος των 736 εκ των 1.199 αρμοδιοτήτων που καταγράφηκαν και ταξινομήθηκαν για όλους τους ΟΤΑ και

Ζητήματα που αφορούν στην οργάνωση του χώρου σε χωροταξικό επίπεδο και ιδιαίτερα αυτών σχετικά με τα όρια των οικισμών, την εκτός σχεδίου δόμηση και την αποτύπωση κοινόχρηστων οδών.

Κρίσιμο ζήτημα λειτουργίας και αποτελεσματικότητας των Περιφερειών, αποτελεί η οργάνωση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2026-2030, για το οποίο οι Περιφερειάρχες ζήτησαν την αύξηση του προϋπολογισμού και την ταχύτερη ενεργοποίησή του, εντός του έτους 2025, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες για νέες και ανθεκτικές στην κλιματική κρίση υποδομές.

Η δέσμευση από πλευράς του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ότι το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν στο ΕΠΑ 2026-2030 θα οριστικοποιηθούν με νόμο που θα κατατεθεί εντός του μηνός Ιουλίου και σε αυτό θα αντιμετωπιστούν και τα ζητήματα που αφορούν στο ύψος του προϋπολογισμού, αλλά και της ταχύτερης ενεργοποίησης του Προγράμματος, συνιστά μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη, τόσο για τις Περιφέρειες, όσο και για τη χώρα συνολικά.