Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022

ΕΟΔΥ – Αυξάνεται συνεχώς η μετάλλαξη «Δέλτα», στην Ήπειρο

Αυξημένο σύμφωνα με τους επιστήμονες το επιδημιολογικό φορτίο σε αρκετές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και τα Γιάννενα – Εννιά στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς στην χώρα, είναι ανεμβολίαστος ή μερικώς εμβολιασμένος

 

Απόλυτη είναι η επικράτηση της παραλλαγής «Δέλτα» σε εννέα από τις δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που δημοσίευσε χθες ο ΕΟΔΥ.

Στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας η επικράτηση της παραλλαγής «Δ» στα νέα στελέχη που εντοπίστηκαν έφτασε στο 100%.

Στο σύνολο της επικράτειας η παραλλαγή «Δέλτα» έχει φτάσει το 99,22%.

Συγκεκριμένα, η Ήπειρος παρουσιάζει το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας.

Το ποσοστό της μετάλλαξης «Δέλτα» στην περιοχή είναι αυξημένο κατά μιάμιση μονάδα σε σύγκριση με τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας.

Στο Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης στέλνονται επιλεγμένα δείγματα και όχι το σύνολο των θετικών. Μέχρι στιγμής στην Ήπειρο έχουν επιβεβαιωθεί με μετάλλαξη «Δέλτα» συνολικά 83 κρούσματα, 14 στην Άρτα, τέσσερα στην Πρέβεζα, 29 στην Θεσπρωτία και 36 στα Γιάννενα.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 906 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 28 Ιουλίου έως 28 Αυγούστου 2021.

Από τον έλεγχο των 906 αυτών δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 886 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC). Εκ των 886 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 874 αφορούν στο στέλεχος Delta και 12 αφορούν στο Alpha.

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 31.260 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 27.465 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.055 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 740 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.

Μεταξύ των 27.465 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha με ποσοστό 56,64%, ακολουθούμενο από το Delta με ποσοστό 25,78%, το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 8,53% και το Beta με ποσοστό 1,21%.

Από τα 3.055 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.892 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά 42,88% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 29,39% στο Delta, 15,58% στο Alpha, 6,58% στο Beta, 0,13% στο C.36 και 0,10% στο Gamma. Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 308 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 175 αφορούν στο Delta, 113 στο Alpha, 6 στο Beta, 6 στο Mu, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa, 1 στο B.1.623 και 1 στο Β.1.1 (Variant E484K).

Τα χθεσινά κρούσματα

Εξάλλου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ακόμη 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 14.060.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν 2.170 κρούσματα έπειτα από 91.875 τεστ. Οι ασθενείς σε ΜΕΘ είναι 384, εκ των οποίων 343 (89.32%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 41 (10.68%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ακόμη, έγιναν 212 εισαγωγές σε νοσοκομεία της χώρας και δόθηκαν 249 εξιτήρια λόγω ίασης.

Αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.170, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 609.519 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 170 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.235 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.060 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 384 (59.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 82.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 343 (89.32%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 41 (10.68%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.027 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 212 (ημερήσια μεταβολή +4.95%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 221 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή χθες στην Ήπειρο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 57 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 26 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 11 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και από 5 νέα κρούσματα είχαμε στις Π.Ε. Άρτας και Πρέβεζας.

Αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων στους μαθητές

Εν τω μεταξύ, στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την πανδημία στη χώρα αναφέρθηκαν χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στην καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης.

H Μίνα Γκάγκα τόνισε εισαγωγικά ότι η πανδημία συνεχίζει να καλπάζει και είναι σημαντικό να συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι παρατηρείται την μείωση 20% στον κυλιόμενο μέσο όρο του αριθμού των κρουσμάτων. Ο δείκτης θετικότητας έχει μειωθεί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου η πορεία κρίνεται προς το παρόν ικανοποιητική. «Παρακολουθούμε στενά τις μεγάλες πόλεις» τόνισε.

Αυξημένο είναι όμως το επιδημιολογικό φορτίο σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως σε Αργολίδα, Αρκαδία, Ευρυτανία, Ροδόπη και Γιάννενα και περιοχές στο Βόρειο Αιγαίο. Εννιά στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς είναι ανεμβολίαστος ή μερικώς εμβολιασμένος.

Η σκέψη μας είναι στα σχολεία, τόνισε η κα. Παπαευαγγέλου, εκφράζοντας ότι κατά τη φετινή σχολική χρονιά η διά ζώσης εκπαίδευση να κυλήσει κατά το δυνατόν χωρίς διακοπές.

Σήμερα, όπως εξήγησε, η φιλοσοφία άλλαξε σημαντικά. Η διαθεσιμότητα των εμβολίων και η εμβολιαστική κάλυψη προσφέρει ικανοποιητική προστασία τους ευάλωτους ενηλίκους και δεν δικαιολογείται επιβάρυνση των παιδιών.

Επίσης τα self test δείχνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση συμβάλει σημαντικά στη μείωση της διασποράς. Έτσι το πρωτόκολλο προβλέπει συστηματικό τεστινγκ των ανεμβολίαστων παιδιών και εκπαιδευτικών. Η επιδημιολογική επιτήρηση θα είναι συνεχής στο σχολικό περιβάλλον.

Αυτονόητο είναι ότι όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί για τα τα σχολεία, θα εξακολουθούν να ισχύουν. Το τμήμα δεν θα κλείνει λόγω κρούσματος. Αντίθετα θα γίνονται rapid και self test για τον έλεγχο της διασποράς στο σχολικό περιβάλλον. «Ζητώ από τους γονείς να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες για τα σελφ τεστ» τόνισε.

Είναι απολύτως αναμενόμενο να καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά τις επόμενες εβδομάδες, μόνο και μόνο από την αύξηση των τεστ. Εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα αναμένουμε μείωση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα μετά τις πρώτες εβδομάδες, υπογράμμισε.

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα γενικότερα χαρακτηριστικά της πανδημίας, τόσο στον πλανήτη όσο και στην Ελλάδα. Πιο αναλυτικά: «Οι νέες διαγνώσεις και οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 7% την τελευταία εβδομάδα παγκοσμίως. Στην Ευρώπη έχουμε λιγότερες διαγνώσεις, αλλά μικρή αύξηση θανάτων. Επιδείνωση παρουσιάζεται σε Γερμανία, Βρετανία και τις περισσότερες βαλκανικές χώρες. Στην Ελλάδα έχουμε σημαντική μείωση στις καθημερινές διαγνώσεις, αλλά καταγράφουμε αύξηση των θανάτων. Το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών στα νοσοκομεία έχει σταθεροποιηθεί λίγο κάτω από το ένα. Η πανδημία βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης για δεύτερη εβδομάδα. Πρέπει να δούμε πώς θα κινηθεί τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Ένας πυλώνας που μας βοηθά να ελέγξουμε την πανδημία, είναι ο εμβολιασμός. Ο δεύτερος είναι η έγκαιρη διάγνωση, αν παρουσιάζουμε συμπτώματα, ή αν έχουμε έρθει σε επαφή με γνωστό κρούσμα».

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, εξηγώντας πως και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν, αλλά δεν δημιουργούν αλυσίδες κρουσμάτων. Τόνισε, δε, πως αν εφαρμοστεί σωστά το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στους ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους, τα αποτελέσματα θα είναι καλά.

Η κα. Παπαευαγγέλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «ευτυχώς, οι φόβοι που είχαμε για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μετά την επιστροφή από τις διακοπές, δεν επιβεβαιώθηκε. Οι λόγοι είναι πολλοί και απαιτεί μεγάλη κουβέντα» και επανέλαβε ότι «αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων στα σχολεία, διότι θα έχουμε πολλά περισσότερα τεστ. Μόνο και μόνο από αυτό, περιμένουμε αύξηση».

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ