Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

ΕΟΡΤΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ – Μια καλή ευκαιρία για να «ρεφάρει» η αγορά

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα για την κίνηση στα εμπορικά καταστήματα, καθώς αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά την εβδομάδα που διανύουμε – Σημαντικός ο ρόλος των πολλών επισκεπτών που θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες στα Γιάννενα

 

Μια εξαιρετική ευκαιρία για να πάρει η αγορά των Ιωαννίνων και πάλι τα πάνω της και την ίδια στιγμή οι έμποροι να «ρεφάρουν» έστω ένα μέρος των απωλειών των τελευταίων μηνών, θα έχει τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο εμπορικός κόσμος.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, οι έμποροι τηρούν στάση αναμονής, ευελπιστώντας ότι η αύξηση της κινητικότητας την τελευταία εβδομάδα, θα μεταφραστεί και σε αύξηση της αγοραστικής κίνησης.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, η κατάσταση στην αγορά, από χθες αλλάζει σταδιακά καθώς μπήκαμε στην εβδομάδα των Χριστουγέννων, που παραδοσιακά είναι και η εβδομάδα με τη μεγαλύτερη αγοραστική κίνηση και τους μεγαλύτερους τζίρους σε πανελλαδικό επίπεδο, διαχρονικά.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό επίσης για την περιοχή, είναι και το ότι ήδη καταγράφεται και αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο, ένα μεγάλο ρεύμα επισκεψιμότητας, με την Ένωση Ξενοδόχων, να κάνει λόγο για πληρότητες που θα αγγίξουν το 100% στους ορεινούς προορισμούς των Ιωαννίνων, ενώ εξαιρετικά κινούνται και οι κρατήσεις εντός της πόλης των Ιωαννίνων, από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Θεοφάνια.

Χθες, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Δημήτρης Δημητρίου, σε δηλώσεις του, τόνισε, ότι αυτή τη στιγμή, η ψυχολογία της αγοράς δείχνει πως θα υπάρξουν ιδιαίτερα μεγάλοι τζίροι και έτσι και οι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να ρεφάρουν ένα μέρος έστω των σημαντικών απωλειών του προηγούμενου διαστήματος, περιμένοντας ωστόσο και τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, τόσο για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας όσο όμως και ενόψει των εορτών.

Το «μάτι» αναπόφευκτα πέφτει στην εστίαση, αφού οι πληροφορίες και οι ενδείξεις των τελευταίων ημερών οδηγούν προς την κατεύθυνση του υποχρεωτικού rapid test για κάθε έναν, που θα θελήσει να βρεθεί σε έναν κλειστό χώρο τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τον ίδιο μάλιστα να επιβαρύνεται το σχετικό κόστος.

Οι καθυστερήσεις στο Open Mall

Παράλληλα, χθες, ο κ. Δημητρίου ρωτήθηκε στο μεταξύ και για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των εργασιών αντικατάστασης των κυβόλιθων στην Ανεξαρτησίας, που είχε ως αποτέλεσμα, η οδό σαν παραμείνει κλειστή για τη διέλευση των αυτοκινήτων καθόλη την εορταστική περίοδο.

«Δυστυχώς, είναι ένα θέμα που δε μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά από το να ζητήσουμε από όλους να κάνουν υπομονή. Το καλοκαίρι που θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει το έργο, υπήρχαν αντιδράσεις, επιλέχθηκε τελικά να ξεκινήσουν οι εργασίες το Φθινόπωρο και αναπόφευκτα, λόγω και των καιρικών συνθηκών, υπάρχουν μερικές καθυστερήσεις. Κι εμείς που θα κληθούμε να υλοποιήσουμε ως Επιμελητήριο την επόμενη φάση των εργασιών, περιμένουμε να ολοκληρωθεί το σκέλος των εργασιών που έχει αναλάβει ο δήμος, για να προχωρήσουμε», σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Με δυσκολία οι αγορές

Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές ερευνούν τις τιμές πριν αγοράσουν ένα είδος, ενώ στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα υπάρχουν  και προσφορές ώστε ο κόσμος να μπορέσει να αγοράσει δώρα για τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος, μειωμένη θα είναι η αξία των χριστουγεννιάτικων αγορών για 6 στους 10 καταναλωτές. Μόλις ένα 7% των καταναλωτών εκτιμά ότι θα είναι αυξημένη, ενώ 35% θεωρούν ότι θα μείνει αμετάβλητη.

Το μεγαλύτερο ποσοστό, 31% θεωρεί ότι η μείωση αυτή θα είναι πάνω από το μισό της δαπάνης του προηγούμενου έτους, άνω του 50%.

Μεσοσταθμικά, η εκτίμηση των καταναλωτών μεταφράζεται σε μία εκτιμώμενη μείωση της τάξης του -20%, δηλαδή ότι φέτος θα χαθεί περίπου το 1/5 του περσινού «τζίρου».

Όσον αφορά το ύψος της εκτιμώμενης δαπάνης για αγορές την περίοδο των Χριστουγέννων, αυτή μεσοσταθμικά εκτιμάται σε 146€ κατά κεφαλήν. Το 15% εκτιμά ότι δεν θα δαπανήσει τίποτα, το 14% μέχρι 50 ευρώ, το 23% έως 100 ευρώ, το 25% από 101 έως 200 ευρώ, το 17% από 200 έως 500 ευρώ και το 7% πάνω από 500 ευρώ. Πρακτικά το μισό κοινό, ποσοστό 52% θα δαπανήσει λιγότερο από 100 ευρώ τα φετινά Χριστούγεννα για αγορές.

Τέλος, μέχρι την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.  Την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το προτεινόμενο ωράριο των εμπορικών συλλόγων τα εμπορικά θα λειτουργούν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Τα Χριστούγεννα, Σάββατο 25 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα είναι κλειστά.\

 

Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ