Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ – Αντιπαράθεση για τον σχεδιασμό για το φυσικό αέριο

Νέοι διαξιφισμοί προέκυψαν στο εσωτερικό της διοίκησης του Επιμελητηρίου, με αφορμή αυτή τη φορά τις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει και στα Γιάννενα για το τοπικό δίκτυο φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της παράταξης «Ισχυρό Επιμελητήριο» Γρηγόρης Γκίκα στράφηκε  ευθέως κατά του προέδρου Δημ. Δημητρίου, για την απουσία του θεσμικού φορέα από τις συζητήσεις για τον σχεδιασμό της ανάπτυξης του τοπικού δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, η πρόσφατη επίσκεψη του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΔΑ κ. Τσάκα στα Ιωάννινα και οι συναντήσεις που είχε με στελέχη της δημοτικής αρχής της πόλης και άλλους φορείς, ενόψει της έναρξης των εργασιών για το τοπικό δίκτυο αγωγών στην πόλη, με εκκίνηση από τη ΒΙΠΕ, όπου και θα εγκατασταθούν οι δεξαμενές του LNG, έφερε στο προσκήνιο την επισήμανση του κ. Γκίκα προς τον κ. Δημητρίου για ποιον λόγο το Επιμελητήριο δε μετείχε σε καμία από τις συσκέψεις.

Σε δηλώσεις στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, το πρωί της Πέμπτης, αλλά και στη συνεδρίαση της διοίκησης το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Γκίκας σημείωσε πως μία εξαιρετικής σημασίας παρέμβαση και για τις επιχειρήσεις και για την τοπική οικονομία, όπως το δίκτυο φυσικού αερίου δε μπορεί να συζητείται χωρίς ο θεσμικός φορέας που εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις να έχει ενημέρωση και να καταθέσει και τις προτάσεις του.

Όπως ανέφερε ο κ. Γκίκας, απηύθυνε σχετικό ερώτημα προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ιωαννίνων κ. Αρλέτο, που απάντησε ότι το Επιμελητήριο δε ζήτησε ενημέρωση, όμως σε κάθε περίπτωση ο δήμος Ιωαννιτών είναι στη διάθεση κάθε φορέα, και να τον ενημερώσει και να μετέχει επίσης στην υλοποίηση του σχεδιασμού ανάπτυξης με προτάσεις.

«Αυτό που είπα στον κ. Δημητρίου, είναι πως δε νοείται να σχεδιάζεται εδώ και καιρό και να ετοιμάζεται να ξεκινήσει ένα τόσο σημαντικό έργο και το Επιμελητήριο να μην είναι σε θέση ούτε να γνωρίζει τον σχεδιασμό, την όδευση του δικτύου για να ενημερώσει τα μέλη του, που θα πρέπει να γνωρίζουν και για τις δυνατότητες σύνδεσης και για τα έργα που θα πρέπει να γίνουν. Για το «Ισχυρό Επιμελητήριο» είναι αυτονόητο, ότι ο θεσμικός φορέας της επιχειρηματικότητας δε μπορεί παρά να μετέχει ενεργά σε αυτή τη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Γκίκας.

Η απάντηση

Από την άλλη, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, απαντώντας στη συγκεκριμένη παρέμβαση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Δημητρίου τόνισε, ότι ουδέποτε ο φορέας προσκλήθηκε είτε από την ΔΕΔΑ είτε από τον Δ. Ιωαννιτών, παραπέμποντας σε μία συζήτηση που έγινε πριν από αρκετό καιρό, με τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, παρότι η Περιφέρεια δεν εμπλέκεται σε κανένα σημείο του σχεδιασμού και της υλοποίησης του εν λόγω έργου.

Η ΔΕΔΑ απαντά

στον δήμο Αρταίων

Τέλος και ενόψει των εργασιών για την ανάπτυξη των τοπικών δικτύων φυσικού αερίου όμως στην Ήπειρο, μείζον θέμα προέκυψε με τις εργασίες στην πόλη της Άρτας, έπειτα και από την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής πριν από λίγες ημέρες, ότι μπορεί να είναι υπέρμαχη της σύνδεσης της πόλης με το φυσικό αέριο, όμως είναι απέναντι σε οποιεσδήποτε ενέργειες, όπως οι εργασίες που θα πρέπει να γίνουν στους δρόμους, για την διέλευση των αγωγών.

Η ΔΕΔΑ με μία ανακοίνωση το μεσημέρι της Πέμπτης, αφού αναφέρεται στα τοπικά και εθνικά, οικονομικά, ενεργειακά και αναπτυξιακά οφέλη από τη σύνδεση με το φυσικό αέριο, προσθέτει πως η στάση της δημοτικής αρχής την εξέπληξε δυσάρεστα. Ασκεί μάλιστα δριμεία προσωπική επίθεση στον δήμαρχο Χρ. Τσιρογιάννη, λέγοντας πως ενώ θα περίμενε κάποιος, ότι η δημοτική αρχή, θα είχε προσμονή για ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο όπως είναι η έλευση του φυσικού αερίου, «η προτεραιότητά της είναι η “ομορφιά” των δρόμων. Η επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, η παροχή στους πολίτες μιας φθηνής και φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας, η ελάφρυνση του προϋπολογισμού των οικογενειών και των επιχειρήσεων, η δυνατότητα ανάπτυξης βιομηχανικών μονάδων και δημιουργίας εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας, είναι για εκείνη έννοιες αδιάφορες.

Προφανώς, η Αττική, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, τα Τρίκαλα, οι Σέρρες, η Λαμία  και δεκάδες άλλες πόλεις της χώρας που προτίμησαν το φυσικό αέριο έναντι της καλαισθησίας των δρόμων έχουν δημάρχους με… κακή αισθητική», σημειώνεται αρχικά.

Στο δεύτερο σκέλος της ανακοίνωσης, η ΔΕΔΑ διευκρινίζει πως ο διευθύνων σύμβουλος κ. Τσάκας δε συναντήθηκε με υπηρεσιακά στελέχη του δήμου Αρταίων, αλλά με τον δήμαρχο Άρτας, και μάλιστα τέσσερις μήνες πριν την έναρξη των εργασιών,

«Ο ίδιος ο δήμαρχος προτίμησε να αποχωρήσει από τη συζήτηση εντός του δημαρχείου του. Άρα, η εκ των υστέρων πρόσκληση για διάλογο είναι προσχηματική και άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος.

Η ΔΕΔΑ ενημερώνει εγκαίρως τους αρμόδιους φορείς, μεταξύ των οποίων και οι δήμοι, οι οποίοι δεν έχουν «εγκριτικές» αρμοδιότητες, αλλά οφείλουν με τη στάση τους να συμβάλλουν στη διασφάλιση καλής συνεργασίας για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των έργων προς όφελος των πολιτών. Το ίδιο οφείλει να κάνει και η ΔΕΔΑ και το πραγματοποιεί με μεγάλη επιτυχία σε περισσότερους από 20 δήμους σήμερα.

Ο σχεδιασμός της όδευσης των έργων φυσικού αερίου γίνεται με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τις δημοτικές αρχές. Τα έργα αυτά αφορούν στην ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στο μεγάλο αγαθό της ενέργειας και δεν θα πρέπει να συγχέονται με άλλα έργα που αφορούν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, π.χ. στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Η ΔΕΔΑ διαβεβαιώνει τους πολίτες της Άρτας ότι το φυσικό αέριο θα έρθει στην πόλη, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία του τόπου.

Προεκλογικά τρυκ ή απειλές για παρεμπόδιση του έργου δεν μας ακουμπούν. Ο νομοθέτης έχει, άλλωστε, προβλέψει την αδυναμία παρεμπόδισης του έργου των εταιρειών που οδηγούν στην ανάπτυξη της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΕΔΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ