ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ – Προβληματίζει η διασπορά από την μετάλλαξη «Όμικρον»

Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις της επιστημονικής κοινότητας εξαιτίας των αυξημένων θανάτων των τελευταίων ημερών, αλλά και των πολλών νοσηλειών.

Χθες, ο Κώστας Τσιλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας, μιλώντας στο Ioannina TV, αναφέρθηκε στην επιδημιολογική κατάσταση αλλά και στα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής για την πορεία των δεικτών.

Ο αναπληρωτής Καθηγητής υπογράμμισε ότι σταδιακά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων χωρίς όμως να μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων που διασωληνώνονται, την ώρα που  ο αριθμός των θανάτων είναι μεγάλος.

Ο κ. Τσιλίδης όπως και πολλοί άλλοι επιστήμονες αναμένουν να δουν πως θα καταγραφεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες καθώς πολλοί πιστεύουν ότι στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του Φεβρουαρίου θα έχουμε αύξηση και επίσης πολλά από τα κρούσματα μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία.

Μια άλλη εξίσου σημαντική παράμετρος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων στην μαθητική κοινότητα. Τα σχολεία ξεκίνησαν εκ νέου πριν από λίγες ημέρες και η μεταδοτικότητα είναι μεγάλη σε κλειστούς χώρους. Σύμφωνα με τα στοιχεία των κρουσμάτων ένα ποσοστό της τάξης του 35% είναι παιδιά της σχολικής ηλικίας και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μετάδοση ενδοσχολική. Ο μεγαλύτερος φόβος ωστόσο είναι αυτός που σχετίζεται με την μετάδοση στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον καθώς η νόσηση στα παιδιά είναι ήπια ενώ για τους ενήλικες δεν είναι το ίδιο.

«Η νοσηλεία στα παιδιά είναι ήπια αλλά περισσότερο φοβίζει η ενδοοικογενειακή μετάδοση. Ειδικά η μετάδοση του ιού σε άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας. Για αυτό επισημαίνω ότι είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται πίστα τα πρωτόκολλα και φυσικά να γίνονται οι διαγνωστικοί έλεγχοι στους μαθητές» .

Ο κ. Τσιλίδης τόνισε επίσης ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες για την μετάλλαξη «Ο» αλλά πλέον υπάρχουν τα «όπλα», δηλαδή τα εμβόλια, για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και τις συνέπειες. Όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής καθηγητής η «Ο» προκαλεί λιγότερες σοβαρές νοσήσεις αλλά έχει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

Τέλος, έθιξε το θέμα που αφορά την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων λέγοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί το σύστημα καθώς όσο αυξάνεται η πίεση στο σύστημα -περισσότερες μέρες νοσηλείας και αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ-  τόσο φαίνεται να μειώνεται η ποιότητα της παρεχόμενης ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας. «Πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και να ενισχυθούν τα νοσοκομεία» κατέληξε ο κ. Τσιλίδης.