ΕΠΙΣΤΟΛΗ – Ζητά διάλογο για το παρόν και μέλλον του Ιστορικού Κέντρου

Ο Σύλλογος «Τα Παλιά Γιάννινα» αναφέρει πως το δημ. συμβούλιο δε θα πρέπει να συζητήσει μόνο για την πιλοτική πεζοδρόμηση της Ανεξαρτησίας

 

Την πρότασή του να ανοίξει ένας συνολικός διάλογος για το μέλλον του Ιστορικού Κέντρου της πόλης και όχι μόνο για την πιλοτική πεζοδρόμηση της οδού Ανεξαρτησίας, καταθέτει δημοσίως, το ΔΣ του Συλλόγου «Τα Παλιά Γιάννινα», με αφορμή και επιστολές προς τον τοπικό Τύπο από επαγγελματίες της περιοχής, που ζητούν τη σύγκληση του δημ. συμβουλίου για το θέμα της πεζοδρόμησης της Ανεξαρτησίας.

Ο Σύλλογος επισημαίνει, ότι συμφωνεί με το αίτημα σύγκλησης του δημ. συμβουλίου, όχι όμως μόνο για την πιλοτική πεζοδρόμηση, αλλά συνολικά για το Ιστορικό Κέντρο, υπενθυμίζοντας και τη δέσμευση του προέδρου του Σώματος κ. Παπαγεωργίου από τις 30 Ιουνίου, ότι αυτό θα γινόταν σε μία από τις πρώτες διά ζώσης συνεδριάσεις. Ο Σύλλογος τονίζει, ότι αυτή η συζήτηση θα πρέπει να γίνει το συντομότερο, καθώς τα προβλήματα του Ιστορικού Κέντρου χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

«Αναφορικά με το θέμα της πιλοτικής πεζοδρόμησης, ζητούμε να υπάρξει ενημέρωση από πλευράς δήμου σχετικά με τις μετρήσεις ροών και κυκλοφοριακών δεδομένων (κατά το διάστημα της πιλοτικής πεζοδρόμησης) όπως και είχε αποφασιστεί να γίνει. Εκτός όμως από τη συζήτηση μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων και όλων των ενδιαφερομένων πλευρών σχετικά με το θέμα της πεζοδρόμησης ή μη της οδού Ανεξαρτησίας ζητούμε επιπλέον να τεθούν σε συζήτηση τα παρακάτω θέματα:

1. Αντιμετώπιση της κακής υγειονομικής και συνολικής κατάστασης που παρουσιάζουν βρώμικα και επικίνδυνα, παραμελημένα ακίνητα.

2. Σκουπίδια. Τοποθέτηση υπόγειων κάδων το οποίων η εγκατάσταση ήταν «θέμα χρόνου» ήδη από τον Ιανουάριο του 2022 κατά σχετική δήλωση αρμόδιου αντιδημάρχου. Έλλειψη μικρών κάδων επί των οδών του Ιστορικού Κέντρου.

3. Άμεση ολοκλήρωση του φωτισμού επί της οδού Ανεξαρτησίας και παρόδων αυτής.

4. Προμήθεια του εξοπλισμού του OPEN MALL και ολοκλήρωση του έργου.

5. Κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ηχορύπανση, πλήθος τραπεζοκαθισμάτων, κατάληψη κοινόχρηστων χώρων) αλλά και για εμπορικά καταστήματα (τοποθέτηση εμπορευμάτων κατά μήκος των πεζοδρομίων», τονίζεται στην επιστολή.

Ζήτημα βιωσιμότητας

Στο δεύτερο μέρος αυτής σημειώνεται πως η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μιας περιοχής δεν εξαρτάται μόνο από την κίνηση ή όχι των οχημάτων κάποιες ώρες της ημέρας, φανερώνοντας τη διάσταση απόψεων και προσεγγίσεων που υπάρχει και μεταξύ των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο Ιστορικό Κέντρο.

«Όταν η περιοχή είναι βρώμικη και σκοτεινή, όταν δεν επιτρέπει την εύκολη και ομαλή πρόσβαση σε κατοίκους και επισκέπτες, όταν είναι εγκαταλειμμένη από τους φορείς που είναι κατ’ εξοχήν αρμόδιοι για την εύρυθμη λειτουργία της, για την διατήρηση της φυσιογνωμίας και του παραδοσιακού της χαρακτήρα, χωρισμένη σε μεν και δε τότε δυστυχώς τα προβλήματα όχι μόνο δεν λύνονται αλλά πολλαπλασιάζονται.

Πάγια θέση και αίτημα του Συλλόγου από την ίδρυση του και σε όλες τις Δημοτικές Αρχές, ήταν και είναι να υπάρξει πραγματική διαβούλευση για τα ζητήματα του Ιστορικού Κέντρου. Ένας ουσιαστικός, γόνιμος και ειλικρινής διάλογος από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές χωρίς προκαταλήψεις και με γνώμονα το κοινό καλό, την διατήρηση της φυσιογνωμίας του Ιστορικού Κέντρου, του προστατευόμενου και παραδοσιακού του χαρακτήρα με απώτερο σκοπό την ανάδειξη του σε εμπορικό και τουριστικό πόλο, φιλικό και ανθρώπινο για τους κατοίκους της πόλης και τους επισκέπτες της.

Τέλος, μιας και ουσιαστικά βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο ζητούμε από όλες τις Δημοτικές παρατάξεις στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθούν σχετικά και να παρουσιάσουν το όραμα και τις θέσεις τους αναφορικά με τον σχεδιασμό τους για το Ιστορικό Κέντρο», καταλήγει η επιστολή του Συλλόγου.