Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ – «Ναι» στην 5η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Αναλυτικές οδηγίες της Επιτροπής για την ενισχυτική δόση με επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια για τις ομάδες υψηλού κινδύνου – Μείωση των νέων κρουσμάτων στην Ήπειρο, την εβδομάδα που μας πέρασε

 

Ξεκάθαρο «ναι» της Επιτροπής Εμβολιασμού για την 5η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και αναλυτικές οδηγίες για την ενισχυτική δόση με επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια για ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο βασικός εμβολιασμός περιλαμβάνει δύο δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων ή του πρωτεϊνικού εμβολίου ή μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson για το γενικό πληθυσμό και 3 δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια έχουν πρόσφατα εγκριθεί από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς οργανισμούς και χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου πριν τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού.

Ο βασικός εμβολιασμός περιλαμβάνει δύο δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων ή του πρωτεϊνικού εμβολίου ή μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson για το γενικό πληθυσμό και 3 δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Συστήνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (ΒΑ.1, ΒΑ.4/ΒΑ.5) έναντι του κορωνοϊού σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορωνοϊό:

• σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

• σε άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού

• σε διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων

• σε επαγγελματίες υγείας

• σε διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα

• σε φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορωνοϊό

Διευκρινίζεται ότι:

– Άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων και ανήκουν στις παραπάνω ομάδες μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών).

– Άτομα που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων δεν έχουν αντένδειξη και μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

– Παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα εμβολιασμού με διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια για δεύτερη αναμνηστική ή τρίτη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Τονίζεται εκ νέου ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός των παραπάνω ομάδων με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα χορηγηθεί.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων

Από την άλλη, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωύσης Ελισάφ, σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά πως ο εμβολιασμός είναι το καλύτερο όπλο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την πορεία της πανδημίας αλλά και το γεγονός ότι πολλοί έχουν αφήσει κατά μέρους την τήρηση των μέτρων υγιεινής ενώ ελάχιστοι φορούν μάσκες προστασίας σε κλειστούς χώρους.

Οι καιρικές συνθήκες βέβαια είναι καλές και ευνοούν τα ανοιχτά παράθυρά και τον συνεχή αερισμό των εσωτερικών χώρων. Πρόβλημα θα προκύψει όταν αλλάξει ο καιρός και χρειαστεί να κλείσουμε παράθυρα εξαιτίας και της ενεργειακής κρίσης που δε θα επιτρέπει να σπατάλες στην ήδη πανάκριβη θέρμανση.

Ο δήμαρχος και με την ιατρική του ιδιότητα  ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για την πανδημίας ενώ ζήτησε να μην επαναπαύεται ο κόσμος ειδικά όταν θα αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες ενώ επισήμανε ότι στην περιοχή μας ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι μικρός. Κάθε άλλο…

«Μέσα σε ένα μικρό ουσιαστικά χρονικό διάστημα είδαμε πολλές μεταλλάξεις. Έτσι οποιαδήποτε εκτίμηση για το φθινόπωρο και τον χειμώνα είναι παρακινδυνευμένη. Ο αριθμός των κρουσμάτων και στην περιοχή μας δεν είναι μικρός και δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Καθώς θα μπαίνουμε και σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να προσέχουμε τηρώντας ορισμένα μέτρα ενώ το κυριότερο όπλο που έχουμε είναι το εμβόλιο το οποίο όλοι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε», τόνισε.

Ακόμη, θέλοντας να προτρέψει τους πολίτες είπε ότι ο  ίδιος με την πρώτη ευκαιρία και εφόσον έρθει η σειρά του θα σπεύσει πρώτος να κάνει επανάληψη εμβολιασμού.

Τα κρούσματα της εβδομάδας

Εν τω μεταξύ, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για την εβδομάδα από 5 Σεπτεμβρίου έως 11 Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν 129 θάνατοι ασθενών COVID-19, 33.590 κρούσματα, ενώ 101 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι πανελλαδικά από 29/8/22 έως 4/9/22 οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν: 180 νεκροί, 101 διασωληνωμένοι, 40.100 κρούσματα, -22% εβδομαδιαία μεταβολή.

Αναλυτικά:

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για την εβδομάδα 05 Σεπτεμβρίου 2022 έως 11 Σεπτεμβρίου 2022, ότι καταγράφηκαν 33.590 κρούσματα COVID-19 (3.220 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -17% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 22% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.838.811 εκ των οποίων 51.9% γυναίκες.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 129 θάνατοι ασθενών COVID-19 (12 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -30% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι 40 (31%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 32.894 θάνατοι, με το 96.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 793 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 113, -19% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 867 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 124, -16% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 101 (66.3% άνδρες) με διάμεση ηλικία 70 έτη και το 96.0% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.88 (95% ΔΕ: 0.72 – 0.99).

Στην Ήπειρο

Το ίδιο χρονικό διάστημα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν συνολικά 1.448 νέα κρούσματα όταν την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός ήταν 1.502.

Πιο αναλυτικά, στην Π.Ε. Ιωαννίνων, βεβαιώθηκαν 784 νέα κρούσματα και σε σύγκριση με την προηγούμενη βδομάδα υπάρχει μια μικρή αύξηση της τάξης του 2,3%.

Στην Π.Ε. Άρτας βεβαιώθηκαν 226 κρούσματα με τη μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα να ανέρχεται στο 11,7%, στην Π.Ε. Θεσπρωτίας βεβαιώθηκαν 207 κρούσματα με τη μείωση να φτάνει στο 15,5% και στην Π.Ε. Πρέβεζας βεβαιώθηκαν 231 κρούσματα με τη μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη βδομάδα να υπολογίζεται στο 4,5%.

Επίσης, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε έξι από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 5-11 Σεπτεμβρίου, σε σχέση με την εβδομάδα 29 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου.

Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε τέσσερεις από τις δώδεκα περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποιητικές τάσεις σε δύο περιοχές του ΕΔΕΛ.

Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Κέρκυρα (+31%), στην Ξάνθη (+87%), στην Αλεξανδρούπολη (+98%), στη Λάρισα (+135%) και στο Βόλο (+165%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Ιωάννινα (+12%).

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της μετάλλαξης «Κένταυρος»

Εξάλλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, από 22 Ιουλίου έως 4 Σεπτεμβρίου, εξετάστηκαν 664 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα.

Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε το στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Ένα εξ αυτών ταυτοποιήθηκε ως υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 (ΒΑ.2.75.2), δηλαδή η παραλλαγή «Κένταυρος».

 

 

Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ