ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – Αντιπαράθεση για το φωτοβολταϊκό στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας

Εν μέσω έντονων διαξιφισμών η συνεδρίαση της Επιτροπής

 

Εν μέσω έντονων διαξιφισμών πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία μεταξύ άλλων, γνωμοδότησε θετικά (κατά πλειοψηφία) στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το φωτοβολταϊκό έργο συνολικής ισχύος 45, 5 MW στο Μαργαρίτι του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής έγινε παρουσία του Αλ. Καχριμάνη, μια παρουσία που ο Περιφερειάρχης εξήγησε πως γίνεται λόγω προσωπικού ζητήματος, καθώς, μεταξύ των 91 ατόμων που μετέχουν στο εταιρικό σχήμα, συμμετέχει και ο γιος του.

Ακριβώς όμως επειδή αυτό μόνο μεμπτό δεν είναι και αυτό επισημάνθηκε και από μέλη της Επιτροπής, όπως ο Χ. Λιούρης, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από άλλα ζητήματα που προέκυψαν και για τη συγκεκριμένη επένδυση και για παρόμοιες όμως επενδύσεις στην ίδια περιοχή, για τις οποίες η ίδια η Επιτροπή είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά στο πρόσφατο παρελθόν.

Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, πολλές αντιδράσεις προκάλεσε και το ότι η εισήγηση της υπηρεσίας ήταν θετική, ενώ το Τοπικό Συμβούλιο στο Μαργαρίτι εξέφρασε αρνητική άποψη, όπως επίσης και το ότι ο Δ. Ηγουμενίτσας, όπως αποδείχθηκε στη συνεδρίαση μετέχει τελικά στο εταιρικό σχήμα, ως 92ος επενδυτής, χωρίς όμως να έχει ληφθεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για αυτό.

Ο τελευταίος σκόπελος αντιμετωπίστηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, που γνωμοδότησε όπως ανέφερε ο πρόεδρός της κ. Γοργόλης επί της μελέτης με τη συμμετοχή 91 ατόμων και όχι 92, κάτι που θα γίνει με τροποποίηση της μελέτης σε επόμενη φάση.

Η εμπλοκή όμως συγγενικού προσώπου του περιφερειάρχη στο εταιρικό σχήμα ήταν αναμενόμενο, ότι θα δυναμίτιζε την ατμόσφαιρα όπως και τελικά έγινε, αμέσως μετά τη θετική εισήγηση της υπηρεσίας, την οποία ανέγνωσε ο κ. Γοργόλης.

Ο Αλ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στο ιστορικό της προσπάθειας που ξεκίνησε από την αντιπρόεδρο της ΠΕΚ κα Λύκα, τέως υποψήφια με την παράταξη του κ. Καχριμάνη στις εκλογές, που εκπροσωπεί μία μεγάλη ομάδα κτηνοτρόφων στην περιοχή, όπως είπε, οι οποίοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζουν, συμμετέχοντας στη συγκεκριμένη επένδυση.

Σημείο αιχμής για τη θετική γνωμοδότηση, είπε ο περιφερειάρχης είναι η πρόβλεψη ενός συνοδού έργου στην εγκατάσταση, που είναι ο υποσταθμός, που θα συνδέεται με το δίκτυο μέσης τάσης. Κάπου εκεί, η συνεδρίαση «πήρε φωτιά», με τον κ. Καχριμάνη να υπεραμύνεται των επαγγελματικών επιλογών των παιδιών του, τον δε κ. Ριζόπουλο να κάνει γνωστό πως η παράταξή του θα προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τη μετοχική σύνθεση της ομάδας των επενδυτών.

«Τίθεται ξεκάθαρο νομικό ζήτημα, ειδικά σε ότι αφορά την μετοχική σύνθεση, αλλά και το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι που συμμετέχουν είναι ελάχιστοι. Αν το θέμα ψηφιστεί εμείς θα προσφύγουμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση διότι δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι τελικά θα είναι οι επενδυτές. Ξεκινήσαμε με 91, φτάσαμε τους 92, και ποιος ξέρει που θα καταλήξουμε. Εγώ δεν μπορώ να δώσω θετική ψήφο και να μας προκύψει αύριο μεθαύριο οι μισοί “επενδυτές” σε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στη Θεσπρωτία να είναι από το Μέτσοβο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ριζόπουλος καταψηφίζοντας την εισήγηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, αποστάσεις είτε ψηφίζοντας «παρών» είτε καταψηφίζοντας πήραν και οι άλλες παρατάξεις με τον Θεόδ. Κορωναίο από το «Κοινό των Ηπειρωτών» να λέει πως θα ήταν προτιμότερο να έχει ακολουθηθεί μία διαφορετική διαδικασία, όπως η σύσταση μίας Ενεργειακής Κοινότητας

«Παρών» ψήφισε και η παράταξη «Ήπειρος Όλον», με τον Χ. Λιούρη, που σημείωσε επιπρόσθετα, ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να απολογείται ο κ. Καχριμάνης για τη συμμετοχή του γιου του στο εταιρικό σχήμα.

Η Τ. Ζέκα στάθηκε περισσότερο στα αίτια που απορρίφθηκε μία άλλη πρόταση για την ίδια περιοχή, και στη σπουδή να έρθει προς ψήφιση και με θετική εισήγηση μάλιστα, η συγκεκριμένη πρόταση, ενώ ο Ζ. Γαλατάς από την Αριστερή Παρέμβαση έδωσε επίσης αρνητική ψήφο.