Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – Πολιτική αντιπαράθεση για τον κόμβο στο Επισκοπικό

Το συγκεκριμένο έργο, έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 6,8 εκ. ευρώ, δημοπρατήθηκε και απέκτησε ανάδοχο, ωστόσο η Επιτροπή μόλις… χθες ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

 

Το ζήτημα της κατασκευής κόμβου στο Επισκοπικό, τέθηκε την Παρασκευή στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ωστόσο, και αυτό είναι άξιο απορίας, το συγκεκριμένο έργο, έχει ήδη ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 6,8 εκ. ευρώ, δημοπρατήθηκε και απέκτησε και ανάδοχο, με την Επιτροπή Περιβάλλοντος να καλείται να… γνωμοδοτήσει εκ των υστέρων…

Ίσως για το θέμα αυτό, από τη στιγμή που δεν δόθηκαν απαντήσεις στη συνεδρίαση της Επιτροπής, δοθούν στην Βουλή, καθώς η Λαϊκή Συσπείρωση όπως έκανε γνωστό, η σύμβουλος κα Ζέκα προτίθεται να φτάσει εκεί το θέμα μέσω της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ώστε να δοθούν οι απαντήσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, επί του περιεχομένου της μελέτης και του έργου μεγαλύτερη βαρύτητα δόθηκε στον ελλιπή, όπως καταγγέλθηκε σχεδιασμό από την Περιφέρεια Ηπείρου, στα οδικά έργα για τη βελτίωση των συνθηκών οδικής ασφάλειας αφού γίνονται αποσπασματικές παρεμβάσεις σε σημεία μάλιστα του οδικού δικτύου που δε χρήζουν τόσο άμεσων παρεμβάσεων, σε σχέση τουλάχιστον με άλλα σημεία.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα άλλωστε από τον κόμβο της Εγνατίας οδού στην Πεδινή που παραμένει σε άθλια κατάσταση για τη μία και μοναδική έξοδο του αυτοκινητόδρομου προς την ηπειρωτική πρωτεύουσα, δεν μπορεί να υπάρξει, ενώ σε απόσταση μόλις μερικών χιλιομέτρων κατασκευάστηκε ένας διπλός κυκλικός κόμβος και μόλις προ ημερών ανακηρύχθηκε ανάδοχος στον κόμβο του Επισκοπικού, που πρόκειται να κατασκευαστούν δύο ισόπεδο κυκλικοί κόμβοι.

Όλα τα παραπάνω αλλά και οι αντιδράσεις και ενστάσεις των κατοίκων από Μπιζάνι και Επισκοπικό αντίστοιχα αναφέρθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος τέθηκαν υπόψιν του Σώματος, που όμως απεφάνθη θετικά στην απόφασή του επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γοργόλης επισήμανε ότι το έργο αναβαθμίζει την οδική ασφάλεια στο συγκεκριμένο σημείο και παράλληλα πως οι ενστάσεις των κατοίκων θα ληφθούν υπόψιν από την υπηρεσία, σε επικείμενη τροποποίηση της μελέτης.

Η στάση και η εισήγηση της πλειοψηφίας όμως συνάντησε την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο έργο με τον Θοδ. Κορωναίο από το «Κοινό των Ηπειρωτών» και τον Χ. Λιούρη από την παράταξη «Ήπειρος Όλον» να κάνουν λόγο για αποσπασματικές και χωρίς σχεδιασμό παρεμβάσεις.

Περισσότερο δηκτική ήταν η Τίνα Ζέκα από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που χαρακτήρισε αδιανόητα και προκλητικά τα ποσά που προβλέπονται για την κατασκευή του εν λόγω έργου, ενώ τόσα χρόνια δεν έχουν βρεθεί χρήματα και δεν έχει δοθεί λύση στον κόμβο της Εγνατίας οδού.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρέμβαση του Ζώη Γαλατά από την «Αριστερή Παρέμβαση», που τόνισε χαρακτηριστικά πως η περιφερειακή αρχή το έχει παρακάνε με τους κυκλικούς κόμβους, ενώ τα περισσότερα σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

Τόσο για το συγκεκριμένο έργο, όσο και για τον κόμβο στη Λαψίστα δόθηκε κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ