ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – Αναγκαιότητα η ύπαρξη αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών

Μια μεγάλη συζήτηση, η οποία όμως έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, για τον αθλητισμό και την ανάγκη των ιατρικών και προληπτικών εξετάσεων και ακόμη ειδικότερα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο που συγκεντρώνει και τη μεγαλύτερη μάζα ανθρώπων, άνοιξε και πάλι, μετά τον θάνατο ενός 20χρονου ποδοσφαιριστή.
Ο 20χρονος αγωνιζόταν σε ομάδα της ΕΠΣ Καρδίτσας και υπέστη ανακοπή στη διάρκεια του αγώνα που έπαιζε και παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των ιατρών και των διασωστών του ΕΚΑΒ, δεν τα κατάφερε.
Έχουν περάσει χρόνια από τότε που ξεκίνησε μία σοβαρή συζήτηση στη σφαίρα του δημόσιου διαλόγου για την απόλυτη αναγκαιότητα των ιατρικών – προληπτικών εξετάσεων για το σύνολο των ερασιτεχνών αθλητών, σε ετήσια βάση και πριν ξεκινήσουν να αθλούνται, αλλά πολύ περισσότερο για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε αθλητικές διοργανώσεις. Δυστυχώς, κάθε σοβαρή συζήτηση στην Ελλάδα, απαιτεί αφενός πολύ χρόνο και ακόμη δυστυχέστερα μέχρι να ολοκληρωθεί, χάνονται κι άλλοι άνθρωποι.
Έτσι, άνοιξε και πάλι η συζήτηση αφενός για το αν πραγματοποιείται ο πλήρης ιατρικός έλεγχος των ερασιτεχνών αθλητών σε προληπτικό επίπεδο για να εκδοθεί το δελτίο τους και στη συνέχεια εάν στα γήπεδα όπου διεξάγονται οι αναμετρήσεις, υπάρχει επαρκής ιατρική κάλυψη από ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.
Ο Παναγ. Δαβής, Γεν. Γραμματέας της ΕΠΣΗΠ ανέφερε σε δηλώσεις του, ότι το ελάχιστο που έχει διασφαλίσει η διοργανώτρια αρχή, είναι να μην ξεκινά κανένα παιχνίδι εάν δεν υπάρχει παρουσία ειδικευμένου ιατρού στο γήπεδο.
Στο αν όμως οι αθλητές έχουν πραγματοποιήσει όντως τις προληπτικές εξετάσεις η διοργανώτρια αρχή δε μπορεί να το γνωρίζει.
Για τους απινιδωτές
Το σημείο όμως στο οποίο το τοπικό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο μπορεί πράγματι να υπερηφανεύεται και οι άνθρωποί του να αισθάνονται περισσότερο υγειονομικά ασφαλείς, είναι αυτό της ύπαρξης αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.
Η Περιφέρεια Ηπείρου υλοποιεί την τελευταία πενταετία μία σχετική πρωτοβουλία με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Οδ. Πότση να τονίζει πως σήμερα καλύπτονται από απινιδωτές, οι μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις (Στάδιο «Ζωσιμάδες», Νέο Κλειστό, Λιμνοπούλα) και τα περισσότερα γήπεδα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και πως η προσπάθεια συνεχίζεται και για να αυξηθεί ο αριθμός των απινιδωτών, αλλά και να αυξηθεί ο αριθμός των παραγόντων των σωματείων που έχουν εκπαιδευτεί για τη χρήση τους.
«Ήδη, μέσα από τα σεμινάρια που έχουμε διενεργήσει σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, 7.500 άτομα έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση των απινιδωτών και στην ΚΑΡΠΑ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πότσης.
Τα σεμινάρια εκπαίδευσης θα ξεκινήσουν και πάλι το επόμενο διάστημα με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου, της ΕΠΣΗΠ και του ΕΚΑΒ.