Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΥΑΙ – Προσφεύγουν στον Άρειο Πάγο για την μισθοδοσία

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ Ιωαννίνων πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, έκτακτη Γενική Συνέλευση και σε ανακοίνωσή τους, εκφράζουν αρχικά την έντονη αγανάκτηση τους για τη στάση του Δ.Σ. της Επιχείρησης αλλά και του ίδιου του Δημάρχου.

Στη συνέχεια κάνουν γνωστό πως πρόσφατα τους κοινοποιήθηκε η απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Ιωαννίνων με αριθμ. 93/2021, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ υπάγονται στους μνημονιακούς νόμους και εξαφανίζει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων με αριθμ. 537/2018.

«Θα πρέπει να τονίσουμε ως εργαζόμενοι ότι σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις ανεξάρτητα από το αν μας αρέσουν ή όχι. Νόμιμο δικαίωμα μας είναι να αμφισβητήσουμε την απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Ιωαννίνων με προσφυγή στον Άρειο Πάγο. Ήδη οι νομικοί μας έχουν πάρει εντολή να προχωρήσουν στη διαδικασία της προσφυγής», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Και αμέσως μετά σημειώνουν μεταξύ άλλων και τα εξής: «Το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων στην τελευταία του συνεδρίαση προχώρησε σε απόφαση να έχει αναδρομική ισχύ η απόφαση του Εφετείου, τονίζουμε ότι αυτό δεν προκύπτει από την δικαστική απόφαση, διαρρέοντας εντέχνως ότι οι εργαζόμενοι παρανόμως ελάμβαναν το μισθό που ελάμβαναν και επίσης ότι «καταχράζονταν τα χρήματα των πολιτών του Δήμου». Τονίζουμε ότι οι εργαζόμενοι της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων λαμβάνουν από το 2014 αποδοχές όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί στις 31-12-2012 με βάση τις παλιές Επιχειρησιακές Σ.Σ.Ε. και του Ο.Ε.Υ. της επιχείρησης. Οι αποδοχές που ελάμβανε το προσωπικό της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων τις ελάμβανε καλόπιστα όπως αυτό καθιστάτε αυταπόδεικτο από το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις. Στις 27-11-2014 είχε εκδοθεί η με αριθμ. 41/2014 απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων όπου κρίθηκε ότι το προσωπικό της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων πρέπει να λαμβάνει αποδοχές όπως είχαν διαμορφωθεί στις 31-12-2012. Αυτό αποτυπώθηκε και στον Ο.Ε.Υ. με ΦΕΚ 2839/Β/11-08-2017. Κατόπιν , στις 23-07-2018 εκδόθηκε η υπ’αρ. 537/2018 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων με την οποία κρίθηκε για ακόμη μια φορά ότι το προσωπικό της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων δεν υπάγεται στο Ενιαίο μισθολόγιο. Όλα τα προηγούμενα καταδεικνύουν ότι νόμιμα γίνονταν ο υπολογισμός της μισθοδοσίας και ότι οι εργαζόμενοι δεν έμπαιναν στη Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων ως «έφιπποι ληστές» και άρπαζαν τα χρήματα των πολιτών που με κάποιον τρόπο προσπαθεί να μας προσάψει η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων. Μια απόφαση που πάρθηκε μετά από την ωμή παρέμβαση και υπόδειξη του Δημάρχου ενώπιον του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων.  Η παρουσία, οι υποδείξεις και η παρέμβαση του Δημάρχου χωρίς καμιά νομιμοποιητική διαδικασία, θεωρούμε ότι υποβαθμίζουν τον αυτόνομο ρόλο του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων.

Ο συνδυασμός της οικονομικής καταστροφής των εργαζομένων και των οικογενειών τους, με την προσπάθεια για μείωση της τιμής του νερού είναι μια λαϊκίστικη προσέγγιση του ζητήματος της τιμολόγησης του νερού αλλά και μια προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος αντιπαράθεσης των πολιτών με τους εργαζόμενους της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων».

Και καταλήγοντας τονίζονται και τα εξής: «Το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων ανάμεσα στο δύναται ή επιβάλλεται με βάση το νόμο για αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθέντα επέλεξε το επιβάλλεται. Μια απόφαση όπου θα οδηγήσει εργαζόμενους στην συνταξιοδότηση και στο ήδη λειψό προσωπικό της επιχείρησης θα προσθέσει και νέες αποχωρήσεις χωρίς να έχει τη δυνατότητα να κάνει προσλήψεις με ότι αυτό συνεπάγεται για την καλή λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων. Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα παλέψουν για να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς αυτών που ονειρεύονται να φτάσουν την Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων στην διάλυσή της και θα αντισταθούνε στο να πραγματοποιηθεί η οικονομική καταστροφή των ιδίων αλλά ούτε και της επιχείρησης. Θα αντισταθούμε με κάθε ένδικο μέσο αλλά και συνδικαλιστική δράση σε ότι γίνεται εις βάρος αλλά και σε βάρος της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ