ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΓΝΙ – Ανησυχία για τις αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο

Έντονος και έκδηλος ήταν ο προβληματισμός των εργαζομένων νοσηλευτών του ΠΓΝΙ, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, όπου κυριάρχησε η απαξίωση και υποβάθμιση του ρόλου και έργου των Νοσηλευτών ΔΕ, η οποία προκύπτει από το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που φέρνει αλλαγές στις νοσηλευτικές υπηρεσίες, στις αρμοδιότητες και ευθύνες των νοσηλευτών, ανάλογα με το πτυχίο τους, χωρίς η εμπειρία να παίζει κανένα ρόλο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, από την πρώτη στιγμή, που κατατέθηκε και ψηφίστηκε το νομοσχέδιο στα θερινά τμήματα της Βουλής, και χωρίς να υπάρξει η απαιτούμενη διαβούλευση, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, παρά μόνο έγινε ένας προσχηματικός διάλογος, με οργανώσεις που δεν εκπροσωπούν τον κλάδο, εκδηλώθηκαν μεγάλες αντιδράσεις που καταλήγουν στην ίδια πρόταση.
Στην άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου από το υπ. Υγείας γιατί όπως επισημαίνουν, είναι αδύνατο να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία σε αυτό το νέο καθεστώς, με ορατό τον κίνδυνο για την υγεία των ασθενών.
Η εφαρμογή του νέου καθεστώτος όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στο ΠΓΝΙ Γ. Φλούδας, το μόνο που θα κάνει, είναι να αυξήσει τα ήδη οξυμένα προβλήματα στις Κλινικές, ενώ άγνωστη είναι και η επίπτωση της πανδημίας το επόμενο διάστημα, κάτι που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.
«Αυτό που ζητάμε, είναι να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο για το οποίο έγινε ένας προσχηματικός διάλογος. Είναι αδιανόητο από τη μία μέρα στην άλλη, μία κατηγορία νοσηλευτών ΔΕ, να απαξιώνεται, να υποβαθμίζεται και να ακυρώνεται στην πράξη. Υπάρχουν εργαζόμενοι με εμπειρία 30 ετών, οι οποίοι σύμφωνα με το νομοσχέδιο δε θα μπορούν να αναλάβουν καμία απολύτως ευθύνη στη βάρδια και θα είναι ως υποστηρικτικό προσωπικό ενός άλλου νοσηλευτή ΠΕ ή ΤΕ, ο οποίος όμως σε πολλές κλινικές, μπορεί να μην υπάρχει καν», ανέφερε ο κ. Φλούδας.
Ακόμη περισσότερο δηκτικός ήταν στη δήλωσή του ο Γ. Πρέντζας από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών, που τόνισε, ότι το νομοσχέδιο έχει φέρει σε αμηχανία και τις διοικήσεις των νοσοκομείων, που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, ότι η απόφαση δε μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, γιατί τίθεται κίνδυνος για την υγεία των ασθενών.
«Οι συνάδελφοι ΔΕ δεν είναι στο εξής ούτε νοσηλευτές, ούτε βοηθοί, είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για οτιδήποτε. Αντίθετα, όλη η ευθύνη περνά στους νοσηλευτές ΠΕ και ΤΕ, αλλά με τον τρόπο αυτό ακυρώνεται στην πράξη η εργασία και το αντικείμενο των μισών νοσηλευτών στα νοσοκομεία. Η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό τινάζει στον αέρα τη λειτουργία των νοσοκομείων και ό,τι είχε απομείνει όρθιο στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ήδη χθες, οι συνάδελφοι νοσηλευτές ΠΕ και ΤΕ στα ΤΕΠ απέστειλαν έγγραφο με το οποίο ξεκαθαρίζουν, ότι αν δεν αποσυρθεί η απόφαση, δεν πρόκειται να εκχωρήσουν κανένα δικαίωμα», σημείωσε, για να επιτεθεί και στην ΠΟΕΔΗΝ, που όπως είπε, ένα μήνα μετά το νομοσχέδιο, δεν έχει συναντηθεί καν με το υπ. Υγείας και δεν έχει προκηρύξει καμία κινητοποίηση στις δημόσιες δομές υγείας.