ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ – Η πανδημία έδωσε… ώθηση στους εθελοντές αιμοδότες

Μόνο το 2021 προστέθηκαν στο μητρώο αιμοδοτών της χώρας, 63.000 νέοι εθελοντές αιμοδότες – Στα Γιάννενα φέτος, αυξήθηκαν κατά 13% οι ανάγκες σε αίμα, όμως αυξήθηκε και ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών, αλλά και των δοτών αιμοπεταλίων

 

Σημαντικές ειδήσεις, αλλά κυρίως στοιχεία που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την περίοδο που διανύουμε, έδωσε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Ειδικότερα, την Πέμπτη, βρέθηκε στα Γιάννενα ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Παναγ. Κατσίβελας, ο οποίος και επισκέφθηκε τα Τμήματα Αιμοδοσίας των δύο νοσοκομείων, του Πανεπιστημιακού και του «Γ. Χατζηκώστα».

Όπως αναφέρθηκε αρχικά, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έχει ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια επανεκκίνησης ουσιαστικά της παρουσίας του, αλλά κυρίως της πειθούς των πολιτών να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, κάτι που αποτυπώνεται και από το γεγονός πως η κάλυψη των εθνικών αναγκών σε φιάλες αίματος από τους εθελοντές αιμοδότες, ανέρχεται σε ποσοστό 65%.

Ο κ. Κατσίβελας, με την ολοκλήρωση της περιοδείας του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για όσα αντίκρισε, αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας τους και αφετέρου σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Δεν είναι τυχαίο όπως ανέφερε, ότι και στα δύο Τμήματα τέθηκαν υπόψιν του ελάχιστα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία τους, πλέκοντας ο ίδιος το εγκώμιο των διοικήσεων των δύο νοσοκομείων.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας πάντως θα προσπαθήσει να «επενδύσει» στα καλά στοιχεία της περιόδου της πανδημίας, καθώς μόνο το 2021 προστέθηκαν στο μητρώο των αιμοδοτών, 63.000 νέοι εθελοντές αιμοδότες.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μία επανεκκίνηση μετά τη δύσκολη εμπειρία και τις καταστάσεις που όλοι βιώσαμε στην πανδημία. Έπρεπε να ξεπεράσουμε το φυσιολογικό φόβο όλων των πολιτών να προσέλθουν στα νοσοκομεία και γι’ αυτό καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε πολλές αιμοληψίες σε εξωτερικούς χώρους. Το βασικό μας πρόβλημα είναι η κάλυψη των εθνικών μας αναγκών, που φτάνουν μόλις στο 65% από τους εθελοντές αιμοδότες. Αν καταφέρουμε να εγγράψουμε συνολικά 300.000 εθελοντές αιμοδότες που να είναι ενεργοί, και τους πείσουμε να αιμοδοτούν δύο φορέα το χρόνο, θα καλύψουμε τις ανάγκες μας και θα είμαστε μία χώρα αυτάρκης σε αίμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίβελας.

Στην Ήπειρο

Με τη σειρά του, ο διοικητής του ΠΓΝΙ Νίκος Κατσακιώρης χαρακτήρισε αδήριτη την αναγκαιότητα να καλλιεργηθεί στη χώρα η ιδέα του εθελοντισμού από την παιδική ηλικία, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στα προγράμματα και τις δράσεις ενημέρωσης στο σχολικό περιβάλλον.

«Ένα παιδί που ενημερώνεται από τα χρόνια του σχολείου συνεχώς για την ωφέλεια της εθελοντικής αιμοδοσίας, όταν συμπληρώσει τα 18 του χρόνια, θα έχει πολλές περισσότερες πιθανότητες να γίνει εθελοντής αιμοδότης», τόνισε ο κ. Κατσακιώρης.

Την ίδια στιγμή, η περίοδος της πανδημίας και οι πολλαπλές δράσεις και εκδηλώσεις εθελοντικής αιμοληψίας φαίνεται, ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο και στην μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή και σε τοπικό επίπεδο.

Όπως ανέφερε η διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας του ΠΓΝΙ, Ελευθ. Ζερβού, τη φετινή χρονιά έχουν αυξηθεί κατά 13% οι ανάγκες σε αίμα στην περιοχή, παράλληλα όμως αυξήθηκε και ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών, αλλά και των δοτών αιμοπεταλίων.

«Είναι εξίσου σημαντικό και αυτό γιατί έχουμε στην περιοχή μας πολλούς ασθενείς, που χρειάζονται αιμοπετάλια κάνοντας χημειοθεραπείες, έχουμε πολλά νέα παιδιά με λευχαιμία που έρχονται από γειτονικές περιοχές των Ιωαννίνων και της Ηπείρου και δεν έχουν την δυνατότητα να αιμοδοτήσουν τα συγγενικά τους πρόσωπα που πρέπει να έρθουν στα Γιάννενα», σημείωσε αρχικά.

Η συνεργασία με τη ΦΟΕΑ

Από σήμερα Παρασκευή, το Τμήμα Αιμοδοσίας του ΠΓΝΙ ξεκινά τις δράσεις του στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής χρονιάς, σε συνεργασία με τη Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας και κάθε Παρασκευή θα βρίσκεται στα γραφεία της ΦΟΕΑ στην πανεπιστημιούπολη, ενημερώνοντας σχετικά τους φοιτητές.

«Ελπίζω να συνεχίσουμε από την περσινή χρονιά, όπου είχαμε πάρα πολύ μεγάλη προσέλευση στις αιμοδοσίες που κάναμε στο Πανεπιστήμιο και στην πόλη, όπως επίσης ελπίζω οι συνθήκες με την πανδημία, να είναι καλύτερες και να συνεχιστούν τα ενημερωτικά προγράμματα και οι δράσεις του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στα σχολεία», κατέληξε η κα Ζερβού.