Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Σε ετοιμότητα για τη φιλοξενία προσφύγων από την Ουκρανία

Τη στιγμή που οι αφίξεις Ουκρανών στη χώρα μας συνεχίζονται, κάποιοι δήμοι δηλώνουν έτοιμοι για να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες – Λ. Οικονόμου από τα Γιάννενα: «Δέσμη μέτρων για τον τρόπο υποδοχής και τις δομές που θα χρειαστούν» –  Προχωρά η διαδικασία για νέο σωφρονιστικό κατάστημα στα Γιάννενα

 

 

 

Έτοιμοι να φιλοξενήσουν ανθρώπους από την Ουκρανία δηλώνουν ήδη κάποιοι δήμοι, ενώ καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των γυναικόπαιδων που εγκαταλείπουν τη χώρα.

Ο πληθυσμός που φεύγει από πολλές πόλεις της Ουκρανίας κατευθύνεται κυρίως σε γειτονικές χώρες, ωστόσο οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι έχουν φτάσει στην Ελλάδα περίπου 1.000 άτομα τα οποία φαίνεται ότι φιλοξενούνται κυρίως από ανθρώπους που εργάζονται και διαμένουν εδώ και χρόνια στη χώρα μας.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης, 25.000 πολίτες Ουκρανίας – κυρίως γυναίκες– ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Παράλληλα, το υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρει λεπτομερώς πληροφορίες στην ουκρανική, ελληνική και αγγλική γλώσσα για τη διαδικασία εισόδου Ουκρανών προσφύγων, τις υλικές παροχές και τις συνθήκες φιλοξενίας, καθώς και ειδικές οδηγίες για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Μόνο την Πέμπτη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ και ανακοίνωσε το υπ. Προστασίας του Πολίτη εισήλθαν στη χώρα 515 Ουκρανοί πρόσφυγες.

Οι ροές αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά το επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε από τα Γιάννενα, όπου βρέθηκε, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, όμως για το ενδεχόμενο αυτό γίνονται ήδη συσκέψεις και μία πρώτη δέσμη μέτρων για τον τρόπο υποδοχής και τις δομές που πιθανά θα χρειαστούν για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες.

Ο κ. Οικονόμου ερωτηθείς σχετικά τόνισε πως η Ελλάδα τάσσεται στο πλευρό του δοκιμαζόμενου ουκρανικού λαού, χωρίς περιστροφές και αστερίσκους. «Συνεργαζόμαστε στενά με την ΕΕ και προετοιμαζόμαστε για την υποδοχή προσφυγικών ροών, που αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα. Η ελληνική Πολιτεία είναι έτοιμη να συνδράμει και να στηρίξει τον τομέα της υποδοχής τους και να εξετάσει από κοινού με το υπ. Παιδείας και τις δυνατότητες που υπάρχουν για να μπουν τα παιδιά και στις δομές της εκπαίδευσης και να αναλάβουμε και άλλες παρόμοιες δράσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις φυλακές Σταυρακίου

Παράλληλα, χθες, ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε και για την διαδικασία της ανέγερσης νέου σωφρονιστικού καταστήματος στα Ιωάννινα και συγκεκριμένα στην Τ.Κ. Κόντσικας, λέγοντας πως εντός των επόμενων ημερών υποβάλλεται ο φάκελος από το υπ. Προστασίας του Πολίτη στο υπ. Οικονομικών και πως ξεκινά άμεσα η εκπόνηση των περιβαλλοντικών και άλλων μελετών, για να προχωρήσει στη συνέχεια η προκήρυξη του διαγωνισμού.

«Συνεργαζόμαστε στενά με τον δήμο Ιωαννιτών και ήδη έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες σε σημαντικό βαθμό, για να αποφύγουμε τυχόν καθυστερήσεις με τη γραφειοκρατία. Ο χώρος των σημερινών φυλακών έχει αποφασιστεί να παραχωρηθεί στον δήμο Ιωαννιτών, προς χρήση ως ελάχιστη ανταπόδοση για τη θετική στάση και διάθεση έκτασης για την ανέγερση νέου σωφρονιστικού καταστήματος», ανέφερε.

Για την εγκληματικότητα

Τέλος, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στην πορεία και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στη χώρα συνολικά, λέγοντας πως τα στοιχεία δείχνουν, ότι τα ποσοστά έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, πλην όμως η ελληνική Πολιτεία είναι σταθερά προσανατολισμένη στον εκσυγχρονισμό της ΕΛ.ΑΣ και την εκπαίδευση του προσωπικού της. «Δεν είναι τυχαίες οι μεγάλες επιτυχίες στην εξιχνίαση και διαλεύκανση πολλών υποθέσεων σε όλη τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ