Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

ΦΟΔΣΑ ΓΙΑ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ – Παίρνει ρίσκο, επιχειρεί να βρει σημείο σύγκλισης

Το Δ.Σ. του Αναγκαστικού Συνδέσμου, αποφάσισε να επαναπροκηρύξει άμεσα τον διαγωνισμό για τους ΣΜΑ, με μικρές τροποποιήσεις, ενώ προβλέπεται και η σύγκληση της διευρυμένης Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης, ώστε να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο των παρατηρήσεων που έθεσε ο Αλ. Καχριμάνης

 

 

 

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν δήμαρχοι, αλλά και τοπικές κοινωνίες τις εξελίξεις, γύρω από το μείζον ζήτημα της λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης, σε Δήμους της Ηπείρου.

Μετά την ακύρωση του διαγωνισμού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση πριν από λίγες ημέρες, συνεδρίασε τελικά το Δ.Σ. του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων στην Ήπειρο και αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να προχωρήσει σε μια κίνηση ρίσκου, με την άμεση επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τους ΣΜΑ, με μικρές τροποποιήσεις σε σχέση με τον προσφάτως ακυρωθέντα.

Την ίδια στιγμή αποφάσισε να επιχειρήσει να βρει σημείο επαφής και σύγκλισης με την Περιφέρεια Ηπείρου, που επισημαίνει τον κίνδυνο απένταξης του έργου της προμήθειας του εξοπλισμού.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, με  την απόφαση του Δ.Σ., ο κίνδυνος της περαιτέρω εμπλοκής παραμένει υπαρκτός, ειδικά μετά τις σαφείς προειδοποιήσεις του Περιφερειάρχη, Αλέξανδρου Καχριμάνη, ότι αν δεν τηρηθούν οι δεσμευτικοί όροι που προβλέπει το ΕΣΠΑ, τότε το έργο θα απενταχθεί, και πως η Περιφέρεια θα προσφύγει, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζουμε πως πρόκειται για μια υπόθεση που κυριολεκτικά ταλαιπωρεί την τοπική αυτοδιοίκηση, και ταυτόχρονα κοστίζει ακριβά στους πολίτες, λόγω της παροιμιώδους αδυναμίας της, να επιλύσει βασικά ζητήματα.

Στην τρίωρη και πλέον συνεδρίαση, με τον αριθμό των μελών του Δ.Σ., συζητήθηκε εκτενώς η υπόθεση με τους ΣΜΑ, με τους συμμετέχοντες να ζητούν πρώτα να ξεκαθαριστεί το ζήτημα με τους δεσμευτικούς όρους που θέτει η Περιφέρεια και έπειτα να προχωρήσει ο διαγωνισμός, να είναι περισσότεροι από τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ουσιαστικά στους δήμους Ιωαννιτών και Ζίτσας που είχαν εκφράσει τις διαφωνίες τους εξαρχής, προστέθηκαν και οι άλλοι δήμαρχοι των Ιωαννίνων, με εξαίρεση τον πρόεδρο της ΠΕΔ και δήμαρχο Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτση, που υπερψήφισε την πρόταση, αφού ο ίδιος έκανε τη συμβιβαστική πρόταση και τον δήμαρχο Μετσόβου Κων. Τζαφέα, επίσης όμως με τη ρητή επιφύλαξη, ότι θα πρέπει να υπάρξει συνάντηση με την Περιφέρεια, γιατί διαφορετικά ο κίνδυνος να «τιναχτεί στον αέρα» η προσπάθεια για τρίτη φορά είναι υπαρκτός.

Τι αλλάζει…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, η τελική απόφαση που πέρασε κατά πλειοψηφία στο ΔΣ προβλέπει την προκήρυξη του διαγωνισμού εκ νέου, με την τροποποίηση του όρου που επικαλέστηκε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και με επιπλέον αλλαγές στους όρους της πιστοληπτικής ικανότητας του ενδιαφερόμενου (από 750.000 σε 500.000 ευρώ) και της χρηματοοικονομικής επάρκειας (από 1,5 εκ. ευρώ σε 750.000).

Επίσης όμως στην ίδια απόφαση προβλέπεται η σύγκληση της διευρυμένης Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης, που θα ζητήσει συνάντηση με την Περιφέρεια Ηπείρου, για να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο των παρατηρήσεων που έθεσε πρόσφατα ο περιφερειάρχης καθώς επίσης και να διαχωριστεί σαφώς η περίοδος της δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ, από τη διαγωνιστική διαδικασία.

Η ουσία

Επί της ουσίας, στη χθεσινή συνεδρίαση φάνηκε ξεκάθαρα, ο διαχωρισμός μεταξύ των φορέων των Ιωαννίνων και της υπόλοιπης Ηπείρου, με όλους ωστόσο να επικαλούνται το υψηλό κόστος που καταβάλλουν σήμερα για τη μεταφορά των απορριμμάτων, αν και υπήρξαν παραδοχές δημάρχων, ότι δε μεταφέρουν τα απορρίμματα στο εργοστάσιο, επιρρίπτοντας γι’ αυτό την ξεκάθαρη και αποκλειστική ευθύνη στην περιφέρεια και προσωπικά στον Αλ. Καχριμάνη. Αυτό έγινε σε αρκετά σημεία των τοποθετήσεων και κυρίως από τους δημάρχους κ.κ Τσιρογιάννη και Λώλο, αλλά και από την κα Βαβέτση.

Στις αρχικές τους θέσεις, αποδίδοντας ξεκάθαρες ευθύνες για την αποτυχία να προχωρήσει ο διαγωνισμός στο ΔΣ του Συνδέσμου και σε όσους υπέγραψαν τη διακήρυξη, επέμειναν ο δήμος Ιωαννιτών,  διά των αντιδημάρχων κ.κ Αρλέτου, Πήχα και Βλέτσα και ο δήμος Ζίτσας, με τον Μιχ. Πλιάκο να κάνει λόγο για ομολογία αποτυχίας της πλειοψηφίας του Συνδέσμου στη διαχείριση της υπόθεσης.

Από την άλλη, ρόλο πυροσβέστη και διαμεσολαβητή ανέλαβαν διαδοχικά οι κ.κ. Εξάρχου, Τζαφέας, Καψάλης και Ντακαλέτσης, αναδεικνύοντας και τις ευθύνες του Συνδέσμου και της αυτοδιοίκησης διαχρονικά να διαχειριστούν την υπόθεση και να φέρουν σε πέρας τις αρμοδιότητές τους, με τον αντιπρόεδρο του ΔΣ Θ. Μπέγκα να συμφωνεί στο πλαίσιο της συμβιβαστικής πρότασης του προέδρου της ΠΕΔ, επισημαίνοντας τον κίνδυνο των νέων καθυστερήσεων στη διακήρυξη και στην ανάδειξη αναδόχου.

Το ίδιο συμβιβαστικός επιχείρησε να είναι και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νικ. Καλαντζής, στο τέλος της συνεδρίασης, συναντώντας όμως την μεγάλη αντίδραση των δημάρχων Αρταίων, Ηγουμενίτσας και Νικ. Σκουφά, οι τοποθετήσεις των οποίων και οι βολές εναντίον και άλλων δημάρχων, κυρίως όμως για την περιφερειακή αρχή και τον Αλ. Καχριμάνη, έφτασαν στο όριο της πολιτικής απρέπειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ