Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ – Δραματικές συνέπειες εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης

Πολλαπλά είναι τα προβλήματα και οι συνέπειες της ενεργειακής που βιώνουν οι περισσότεροι από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Εκπρόσωπος των φοιτητών περιέγραψε αυτή την κατάσταση που έχουν περιέλθει στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ εκπρόσωποι από τους Φοιτητικούς Συλλόγους πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας.
Η πρώτη συνεδρίαση διά ζώσης μετά από αρκετούς μήνες στο δημ. συμβούλιο της πόλης «διανθίστηκε» από την παράσταση των φοιτητών, εκπρόσωπος των οποίων, ο Παναγ. Χούσος αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι ανατιμήσεις σε συνδυασμό με επιμέρους ζητήματα, όπως οι διακοπές υδροδότησης λόγω οφειλών στη ΔΕΥΑΙ σε σπίτια που διαμένουν φοιτητές, αλλά και σε σχέση με το αντίτιμο του εισιτηρίου του Αστικού ΚΤΕΛ.
Ο κ. Χούσος ζήτησε τη συνδρομή του δήμου, ώστε να υπάρξει μείωση του φοιτητικού εισιτηρίου, δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών από και προς τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, για τις ημέρες του Πάσχα, απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και να μην γίνουν διακοπές σε συνδέσεις ρεύματος, νερού και ίντερνετ.
Ο Θ. Μπέγκας και η Τατ. Καλογιάννη επισήμαναν αρχικά πως οι αρμοδιότητες των δήμων είναι και συγκεκριμένες και περιορισμένες, πλην όμως σε θέματα που είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας, όπως οι διακοπές στην υδροδότηση από τη ΔΕΥΑΙ θα πρέπει να αναληφθεί συγκεκριμένη πρωτοβουλία και γενικότερα να εξεταστεί το πλαίσιο μίας συνολικής παρέμβασης προς όφελος των φοιτητών.
Στο ίδιο μήκος κύματος στάθηκαν και οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων Λαζ. Νάτσης, Ολ. Τσουμάνη και Χρ. Πατσούρας.
Στη συζήτηση τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας, ο οποίος υποστήριξε τα αιτήματα των φοιτητών που τέθηκαν, σημειώνοντας ότι το κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, αναφερόμενος σε ενδεχόμενες διακοπές νερού σε κατοικίες φοιτητών, ανέφερε ότι η ΔΕΥΑΙ δεν μπορεί εκ των προτέρων να το γνωρίζει. Ανέφερε ωστόσο ότι οι φοιτητές μπορούν να απευθύνονται στην επιχείρηση προκειμένου να γίνει η επανασύνδεση και ο διακανονισμός των οφειλών.
Ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ αναφερόμενος στα αιτήματα των φοιτητών σημείωσε ότι δοκιμάζονται, όπως όλες οι κοινωνικές ομάδες. «Είμαστε η πρώτη δημοτική αρχή που επιδοτήσαμε την κάρτα μετακίνησης των φοιτητών. Με το Πανεπιστήμιο έχουμε πολλαπλή συνεργασία και όλες οι δομές του δήμου στέκονται δίπλα στους φοιτητές» ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ