Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Εντός του έτους οι πρώτες συνδέσεις καταναλωτών

Χωρίς καμία αλλαγή στον σχεδιασμό προχωρούν οι διαδικασίες από την ΔΕΔΑ, για τη σύνδεση της πρωτεύουσας της Ηπείρου με το δίκτυο φυσικού αερίου

 

Χωρίς καμία απόκλιση από τον αρχικό σχεδιασμό, όπως αυτός είχε ανακοινωθεί πριν από λίγο καιρό, μετά την επίσκεψη κλιμακίου της ΔΕΔΑ, στα Ιωάννινα, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Τσάκα, συνεχίζονται οι διαδικασίες από την εταιρεία για την έναρξη των εργασιών για το δίκτυο φυσικού αερίου στα Ιωάννινα.

Από την πρωτεύουσα της Ηπείρου, την Πέμπτη, ο Συντονιστής Διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΔΕΔΑ, παρείχε και πάλι τη διαβεβαίωση πως η έναρξη των εργασιών θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, ο κ. Δημήτρης Αυλωνίτης που βρέθηκε στα Γιάννενα στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί η ΔΕΔΑ για την ενημέρωση των πολιτών που ενδιαφέρονται να συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου, υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση, επανέλαβε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα από τον ανάδοχο εργολάβο και πως εντός του έτους, θα έχουν γίνει ήδη οι πρώτες συνδέσεις καταναλωτών με το φυσικό αέριο.

Η εικόνα που έχει η εταιρεία ως προς την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το τοπικό δίκτυο σε επίπεδο, εμπορικών, οικιακών και βιομηχανικών καταναλωτών, είναι καλύτερη από το αναμενόμενο, κάτι που όπως είπε, θα οδηγήσει σε υπερκάλυψη της ζήτησης, ενώ αυτό ενισχύεται ακόμη περισσότερο μετά τις συναντήσεις και την αρχική συμφωνία για την επέκταση του δικτύου και την κάλυψη των αναγκών τόσο του Πανεπιστημίου, όσο και του ΠΓΝΙ, που είναι από τους μεγαλύτερους δυνητικούς καταναλωτές στην Ήπειρο.

«Προτεραιότητά μας είναι πρώτα ο αστικός ιστός και μετά θα επεκταθούμε προς τα έξω, αξιοποιώντας όμως τον δακτύλιο, που έχει σχεδιαστεί να κυκλώσει την πόλη», ανέφερε ο κ. Αυλωνίτης.

Διευκρινίσεις

Παράλληλα, στην εκδήλωση ενημέρωσης και υποβολής αιτήσεων ενδιαφέροντος από πολίτες που έγινε το πρωί της Πέμπτης στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής», τέθηκαν υπόψιν της εταιρείας και κάποιες από τις ενστάσεις που έχουν ήδη διατυπωθεί και κάποιες που τέθηκαν επί τόπου, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και αν αυτή απαιτείται ή όχι, έστω σε επίπεδο γνωμοδότησης από τα δημοτικά συμβούλια.

Αυτό επισήμανε ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο οποίος ανέφερε, ότι για όλα τα έργα κοινής ωφέλειας, υπάρχει υποχρέωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, πολύ δε περισσότερο για έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, που επίσης θέτει αυστηρούς όρους τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ο κ. Αυλωνίτης ωστόσο τόνισε πως το μόνο που απαιτείται, είναι η άδεια εγκατάστασης των δεξαμενών LNG στη ΒΙΠΕ από την Περιφέρεια Ηπείρου. «Ο κεντρικός αγωγός και η επέκταση του δικτύου δεν υπόκεινται σε κάποια ιδιαίτερη αδειοδότηση», ανέφερε ο κ. Αυλωνίτης.

Σε ένα ακόμη θέμα, αυτό της αποκατάστασης των δρόμων, από τους οποίους θα διέλθει το τοπικό δίκτυο, ο κ. Αυλωνίτης είπε πως αποτελεί υποχρέωση της εταιρείας και του αναδόχου να τις αποκαθιστά το οδόστρωμα στην πρότερη μορφή του.

Ενημέρωση και ανταποδοτικά

Από την άλλη, ο δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος έθεσε τρία επιμέρους ζητήματα, στα οποία κάλεσε την εταιρεία να ανταποκριθεί.

Το πρώτο είναι η διενέργεια μίας ανοιχτής ενημερωτικής εκδήλωσης στα όρια του δήμου Ζίτσας για την ενημέρωση των πολιτών, το δεύτερο, να υπάρξει πρόβλεψη για την επέκταση και χρήση του δικτύου από τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις που είναι μεγάλοι καταναλωτές και το τρίτο, το ζήτημα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για την κατασκευή του δικτύου.

Επίσης όμως ο κ. Πλιάκος με αφορμή και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων για την ερευνητική γεώτρηση «Ήπειρος – 1», στα όρια του δήμου Ζίτσας έθεσε και το ζήτημα της αλλαγής της νομοθεσίας για τα ανταποδοτικά που προβλέπονται για τους φορείς της αυτοδιοίκησης.

«Έχω αποστείλει σχετικές επιστολές και στους δύο Πρωθυπουργούς των τελευταίων ετών, στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Τσίπρα για την αλλαγή του Νόμου Μανιάτη από το 2012, που προβλέπει την κατανομή ανταποδοτικών για αυτά τα έργα, σε ποσοστό 5% στις Περιφέρειες. Όταν τα έργα γίνονται σε δημοτικές εκτάσεις, δεν είναι δυνατό να συζητάμε για χρήματα που δίνονται στις Περιφέρειες για να τα κατανείμουν. Ή θα πρέπει να προβλεφθεί ένα επιπλέον ποσοστό που θα κατανέμεται στους δήμους ή να θεσμοθετηθεί ξεκάθαρα ποσοστό από αυτό το 5% που θα αποδίδεται απευθείας στους δήμους», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ