Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Τα Γιάννενα αποκτούν ένα Μουσείο υψηλής αισθητικής

Η Μητρόπολη Ιωαννίνων ολοκληρώνει ένα νέο χώρο σε ακίνητο στην οδό Κουντουριώτου, ο οποίος θα λειτουργήσει ως Κέντρο Πολιτισμού και ως Μουσείο – Από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο τα εγκαίνια, το πρωί της Τετάρτης 

Έναν πραγματικά ξεχωριστό και εντυπωσιακό χώρο στον οποίο θα παρουσιάζονται μοναδικά αντικείμενα της Χριστιανικής εκκλησιαστικής τέχνης και παράδοσης των Ιωαννίνων, όπως όμως και της Εβραϊκής, θα εγκαινιάσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στην περιοχή από τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες, από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο, η Μητρόπολη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα δημιούργησε το νέο χώρο σε ακίνητο στην οδό Κουντουριώτου που «βλέπει» και προς την οδό Τοσίτσα, ο οποίος πρόκειται να λειτουργήσει ως ένα Κέντρο Πολιτισμού περισσότερο και λιγότερο ως Μουσείο, αν και όπως εξήγησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος θα έχει και αυτή τη διάσταση.
Οι εργασίες βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο με την τοποθέτηση των εκθεμάτων στις προθήκες, που εντυπωσιάζουν με την αισθητική τους προσέγγιση και το φωτισμό, ωστόσο τα ίδια τα ιερά αντικείμενα και τα εκθέματα είναι οι «πρωταγωνιστές».

Όπως ανέφερε ο κ. Μάξιμος σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα, λίγο πριν την ολοκλήρωση των εργασιών, ο ίδιος αισθάνεται υπερήφανος για το αποτέλεσμα, που θα αποφέρει στην πράξη ένα αποτέλεσμα πολύ σπουδαίο για την πόλη. «Συγκινούμαι, γιατί όταν είδα πρώτη φορά αυτό το κτίριο που είχε καεί κιόλας, το ερωτεύτηκα και είπα, ότι εδώ μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο και πιστεύω, ότι το καταφέρνουμε. Δε θέλουμε να είναι απλώς ένα ακόμη Μουσείο, αλλά ένας χώρος που σαφώς θα λειτουργεί και ως Μουσείο, αλλά θα αναφέρεται στην προστασία του πολιτιστικού και του πνευματικού θησαυρού και στην ανάδειξή του. Είναι ένας χώρος που σύντομα φιλοδοξούμε να συνδυάζεται με το Ψηφιακό Μουσείο που θέλουμε να δημιουργήσουμε και ευελπιστούμε, ότι από τον Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι και για αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για το πρόγραμμα της επίσκεψης
Στο περιθώριο της πρώτης άτυπης παρουσίασης του νέου χώρου, που θα εγκαινιαστεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη το πρωί της Τετάρτης ο κ. Μάξιμος δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τις προσεγγίσεις ορισμένων κύκλων στην πόλη, με αφορμή την επίσκεψη του Πατριάρχη και τον σχεδιασμό που γίνεται για το πρόγραμμα των επισκέψεων.
«Δυστυχώς, κάποιοι δε σέβονται ούτε τον κόπο, ούτε την αγωνία για τα έργα που κάνουμε και βρίσκουν συνεχώς τρόπους για να μέμφονται και να μεμψιμοιρούν. Το γνωρίζετε, ότι από την ημέρα που ήρθα, δε σχεδιάζω για μία ημέρα ή για μία εβδομάδα, αλλά σχεδιάζω για τα επόμενα χρόνια και έτσι σχεδιάζω πολύ πριν τα πάντα. Δεν είναι ούτε τίμιο, ούτε σοβαρό να υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσά μας, που αντί να βοηθούν, να μεμψιμοιρούν και ειδικά αυτές τις ώρες», ανέφερε ο κ. Μάξιμος.
Υπενθυμίζουμε πως λίγες ημέρες πριν και πάλι σε δηλώσεις του ο κ. Μάξιμος είχε κάνει λόγο για μία ιστορικού περιεχομένου και χαρακτήρα επίσκεψη, με τον Πατριάρχη να βρίσκεται στην περιοχή για πρώτη φορά από το 1999 και μάλιστα με ένα εξαιρετικά διευρυμένο πρόγραμμα επισκέψεων και συναντήσεων.
«Είναι μία επίσκεψη που μας χαροποιεί και μας γεμίζει με ευθύνη και αγάπη και γι’ αυτό έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα. Απευθύνουμε κάλεσμα στους πολίτες να προσέλθουν για την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη και να συμμετέχουν στις λοιπές εκδηλώσεις, τιμώντας τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μάξιμος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ