Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ – Και με τη… βούλα στο Ταμείο Ανάκαμψης

Την ένταξη της ανάπλασης του Πάρκου Πυρσινέλλα στο Ταμείο Ανάκαμψης, έκανε γνωστή προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων – Συνεχίζεται η προσπάθεια για την αξιοποίηση του παλιού Πανεπιστημίου, ως σύγχρονο Διοικητήριο

Ρεπορτάζ: Βασίλης Λούπας

 

Μια εξαιρετικά σημαντική είδηση έκρυβε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το μεσημέρι της Τετάρτης, η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Σώματος για τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας και κατά τη συζήτηση, εκτός ημερήσιας διάταξης, χαρακτήρισε ευχάριστη και σημαντική την ένταξη της ανάπλασης του Πάρκου Πυρσινέλλα στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η μελέτη που είχε υποβάλλει ο Δήμος όπως είναι γνωστό είχε εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο. Το έργο αξιολογήθηκε μεταξύ 108 προτάσεων και έλαβε από τις υψηλότερες βαθμολογίες για ένταξη και χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι εγκρίθηκε έργο αγροτικής οδοποιίας 500.000 ευρώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Έτσι το επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθούν δύο έργα – το δεύτερο με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» – για παρεμβάσεις στο αγροτικό οδικό δίκτυο.

Αναφέρθηκε στην εξωδικαστική ρύθμιση που επήλθε μεταξύ του Δήμου και της 6ης ΥΠΕ για τις οφειλές από μισθώματα στον χώρο όπου βρίσκεται το εργοτάξιο.

Επίσης ο κ. Ελισάφ, τόνισε ότι ο συμβιβασμός αυτός είναι επωφελής για τον δήμο καθώς οι δικαστικές διαμάχες θα μπορούσαν να κοστίσουν ακόμη και πάνω από δύο εκατομμύρια. Ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας για την συμβολή του στην εξεύρεση λύσης, όπως επίσης τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ και την βουλευτή Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα.

Το παλιό Πανεπιστήμιο

Παράλληλα, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Ελισάφ, προχώρησε και σε εκτενή ενημέρωση για την αξιοποίηση του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη, υπογραμμίζοντας ότι η ανάγκη για ένα σύγχρονο διοικητικό κέντρο είναι αδήριτη.

«Το πρόβλημα στέγασης των υπηρεσιών του Δήμου είναι υπαρκτό και οι δαπάνες από τα μισθώματα είναι ήδη μεγάλες. Καταφέραμε να περιέλθει το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου στο Δήμο χάρη και στην προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού. Και φτάνουμε στο σημείο να απολογούμαστε επειδή το πετύχαμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ελισάφ.

Ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι έγινε εξαντλητικός διάλογος με την διοίκηση του ΚΕΠΑΒΙ, με την γενική συνέλευση της εταιρείας να μην συμφωνεί στην παραχώρηση του κτιρίου για την αξιοποίηση του ως νέο δημαρχείο.

«Το κτίριο της Δομπόλη είναι χαρακτηρισμένο ως διοικητικός χώρος. Η πόλη έχει ανάγκη από ένα νέο διοικητικό κέντρο. Οι χώροι πολιτισμού είναι ήδη αρκετοί και με μέριμνα της δημοτικής αρχής σταδιακά αναβαθμίζονται», σημείωσε και υπογράμμισε ότι για τη δημοπράτηση του νέου διοικητικού κέντρου επιλέχθηκε το μοντέλο μελέτη- κατασκευή καθώς αποτελεί τον πιο γρήγορο για την κατασκευή του έργου.

Άλλα θέματα

Εξάλλου, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, αναφέρθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΣΔΑ χαρακτηρίζοντας αήθη την επίθεση που δέχθηκαν οι τρεις αντιδήμαρχοι.

«Ο Δήμος Ιωαννιτών δεν θα δυναμιτίσει το κλίμα. Κρατά χαμηλούς τόνους. Κάνει όμως σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι δημότες μας δεν θα επιβαρυνθούν περισσότερο καθώς ήδη πληρώνουν πολλά χρήματα για την διαχείριση των απορριμμάτων», τόνισε.

Αναφερόμενος στην απουσία της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» σχολίασε ότι «λυπάμαι που η μείζονα αντιπολίτευση επιλέγει να απέχει από τη συνεδρίαση του σώματος».

Στο θέμα της προηγούμενης, επεισοδιακής συνεδρίασης του Σώματος, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», Νίκος Γκόντας, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν, ήταν καθοριστικής σημασίας καθώς η αναμόρφωση του προϋπολογισμού επιτρέπει να τοποθετηθούν άμεσα στις θέσεις του οι σχολικές καθαρίστριες.

Ακόμη, η Όλυ Τσουμάνη στην αρχή της συνεδρίασης ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει μιας και χαρακτήρισε «προσχηματική» την όλη διαδικασία και ζήτησε, όπως και άλλοι, εξηγήσεις γιατί δεν έγινε δια ζώσης η συνεδρίαση.

Γκόντας και Μπαρτζώκας

Επίσης, ο κ. Γκόντας και στο πλαίσιο προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου πρότεινε να δοθεί το όνομα του Γιάννη Εμμανουηλίδη σε πλατεία της Ανατολής, περιοχή όπου υπηρέτησε από τη θέση του Δημάρχου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ αναφέρθηκε στο θέμα που ανέκυψε πρόσφατα με την αναφορά που είχε κατατεθεί στη Βουλή για τη μισθοδοσία των εργαζομένων της επιχείρησης και την γνωμοδότηση δικών τους δικηγόρων.

«Εκφράζω την ενόχλησή μου καθώς ο βουλευτής κ. Καλογιάννης όταν έλαβε την γνωμοδότηση αυτή δεν είχε καμία επικοινωνία ούτε με την διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, ούτε με την Δημοτική Αρχή. Θα περίμενα να είχαμε μία επικοινωνία πριν πάει το θέμα στη Βουλή», ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας.

Κριτική από την Τατιάνα Καλογιάννη

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στη συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης, απηύθυνε ερωτήματα σχετικά με έργα υποδομών που σχεδιάζει η δημοτική αρχή του Δήμου Ιωαννιτών.

Ειδικότερα η κα Καλογιάννη, αναφέρθηκε σε έργα βελτίωσης αθλητικών υποδομών και εγκαταστάσεων του Δήμου Ιωαννιτών που αφορούν αθλητικές εγκαταστάσεις στον Βοτανικό και γήπεδα 5×5 στις Δ.Ε. Περάματος, Παμβώτιδας, Ανατολής και Μπιζανίου.

Αναφορικά με τις εγκαταστάσεις στο Βοτανικό, σημείωσε πως το Ο.Τ. 347 είναι το γήπεδο στο οποίο προβλεπόταν η κατασκευή του Πανηπειρωτικού Κλειστού Γυμναστηρίου και είχε παραχωρηθεί το 2019 από το Δήμο στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τον σκοπό αυτόν. Η κ. Καλογιάννη ρώτησε αν έχει ανακληθεί η παραχώρηση αυτή, για να πάρει την απάντηση από τον αντιδήμαρχο υποδομών Γ. Αρλέτο πως η ανάκληση ήρθε αυτοδίκαια, αφού η πολιτεία δεν προχώρησε την ανέγερση του κλειστού.

Σχετικά με τα γήπεδα 5×5, η κα Καλογιάννη χαρακτήρισε «καταιγίδα» το σχεδιασμό γηπέδων που ενέσκηψε δεδομένης της προεκλογικής δραστηριότητας της σύμπραξης της δημοτικής αρχής και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή πως δεν υπάρχει διασύνδεση των νέων αυτών γηπέδων με τις υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις σε κάθε περιοχή. «Δυστυχώς, η πολιτική που εσείς ακολουθείτε τόσο για τις υποδομές των αθλητικών εγκαταστάσεων όσο και για την επιχορήγηση των αθλητικών σωματείων του δήμου μας, δεν συνδέεται με την αναγκαιότητα να στηριχθεί ο, ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της κοινωνίας, τομέας του αθλητισμού, αλλά στοχεύει στο να εξυπηρετηθεί -με ορίζοντα τις επερχόμενες εκλογές- η συλλογή ψήφων», σημείωσε η κα Καλογιάννη.

Απάντηση Ελισάφ

Σχετικά με το ζήτημα των αθλητικών υποδομών απάντησε στο κλείσιμο της συζήτησης ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ αναφέροντας κατ’ αρχάς πως τα γήπεδα 5×5 είναι στη φάση της υλοποίησης με ένα τεχνικό πρόγραμμα που ψηφίζεται από το δημοτικό συμβούλιο και που οι ανάγκες ιεραρχούνται λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα τριών κοινοτήτων.

Οι ανάγκες της συντήρησης των αθλητικών υποδομών είναι μεγάλες, δεδομένων των ελλείψεων προσωπικού, ωστόσο τόνισε ο κ. Ελισάφ, αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε τίποτα μέχρι να βρούμε προσωπικό…

Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Βοτανικό, ο κ. Ελισάφ απάντησε στην Τ. Καλογιάννη πως δεν υπάρχει σκοπιμότητα και κάτι επιλήψιμο στην παράταση που δόθηκε στους υποψήφιους αναδόχους, έγινε μόνο για να διευκολυνθεί ο ανταγωνισμός. Οι χαμηλές εκπτώσεις που δίνονται στα έργα είναι αποτέλεσμα της συγκυρίας: υλικά ανατιμούνται και ο πληθωρισμός τρέχει με πάνω από 10%. «Κανείς δεν περιμένει εκπτώσεις 50%» σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ