Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – Επίσκεψη Πλακιωτάκη με δέσμευση για τη χερσαία ζώνη

«Πάγια θέση μου είναι ότι εκτάσεις που δεν εξυπηρετούν τις λιμενικές δραστηριότητες θα εξαιρεθούν από την παραχώρηση», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας

 

Στην Ηγουμενίτσα βρέθηκε χθες το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή, εν μέσω των έντονων αντιδράσεων των τοπικών φορέων για την χερσαία ζώνη.

Ο κ. Πλακιωτάκης από την Θεσπρωτική πρωτεύουσα δεσμεύθηκε για απόδοση τμημάτων της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηγουμενίτσας στους Δήμους. Στις εκτάσεις αυτές, που με κινητοποιήσεις πλέον διεκδικούν οι Δήμοι, περιλαμβάνεται το παραλιακό μέτωπο της πόλης της Ηγουμενίτσας, η παραλία του Δρεπανου και συγκεκριμένα τμήματα στα αλιευτικά καταφύγια Σαγιάδας, Πλαταριάς και Συβότων.

Ο κ. Πλακιωτάκης στις δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως «πριν κατατεθούν δεσμευτικές προτάσεις από τους υποψήφιους επενδυτές του λιμένα και σίγουρα ως το τέλος Αυγούστου θα έχει κλείσει το θέμα των παραχωρήσεων και άπαντες θα γνωρίζουν τι θα παραχωρηθεί και τι όχι. Βρίσκομαι εδώ για την συνέχιση του διαλόγου στα πλαίσια της αξιοποίησης του λιμανιού».

Στη συνέχεια δήλωσε και τα εξής: «Σύντομα το λιμάνι θα αποκτήσει και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο χάρτη μεταφορών της Μεσογείου. Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη για να καθορίσουμε το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών για τις εκτάσεις που θα εξαιρεθούν από την παραχώρηση. Πάγια θέση μου είναι ότι εκτάσεις που δεν εξυπηρετούν τις λιμενικές δραστηριότητες θα εξαιρεθούν από την παραχώρηση. Το βόρειο τμήμα του λιμένα και η περιοχή του Δρεπάνου θα εξαιρεθούν ήδη με ενέργειες του ΟΛΗΓ ενώ έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες παραχωρήσεις των συγκεκριμένων τμημάτων καθώς και εκτάσεις στα καταφύγια Συβότων, Πλαταριάς και Σαγιάδας. Όσο για το παρκινγκ θα το συζητήσουμε την επόμενη βδομάδα με τον δήμαρχο.

Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Πριν κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές θα έχει τελειώσει. Μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχει αποσαφηνιστεί ποιες παραχωρούνται και ποιες όχι. Δεν είναι εύκολη διαδικασία αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει ουσιαστικός διάλογος και όσα έχουμε πει ισχύουν. Όταν δεσμεύομαι τηρώ την δέσμευσή μου».

Οι Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών εμφανίστηκαν αισιόδοξοι αλλά κράτησαν χαμηλούς τόνους και υπογράμμισαν την ανάγκη να αποδοθεί στους πολίτες ότι τους ανήκει.

«Το θέμα που μας απασχόλησε είναι γνωστό. Συμμετείχαν όλοι, θέσαμε τους προβληματισμούς,  τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και ζητήσαμε να αποδοθούν εκτάσεις που δεν χρησιμοποιούνται στους πολίτες. Είδε τα προβλήματα που υπάρχουν και κατανοεί τους προβληματισμούς και έχει θετική προσέγγιση. Θέλουμε σαφή απόφαση και απόδοση των εκτάσεων στην τοπική κοινωνία» είπε ο κ. Λώλος.

Ο Σπύρος Παππάς αναφερόμενος στην επίσκεψη είπε «ο υπουργός έκανε ο ίδιος την αυτοψία και είδε τα θέματα που υπάρχουν και που αποτελούν δίκαια αιτήματα για παραχώρηση τμημάτων στους δήμους και όχι στον ιδιώτη».

Τον υπουργό συνόδευε σε όλη την διάρκεια της επίσκεψης ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Γιόγιακας.

Η επίσκεψη

Η επίσκεψη του υπουργού Ναυτιλίας, ξεκίνησε από τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας όπου είχε συνάντηση με τη διοίκηση και ενημερώθηκε για τα έργα που εκτελούνται και το πλάνο ανάπτυξης του Οργανισμού.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, όπου συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, Θωμά Πιτούλη και περιφερειακούς συμβούλους.

Να σημειωθεί ότι στο Δημαρχείο της Ηγουμενίτσας, όπου έφθασε το μεσημέρι ο υπουργός, οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες και είχαν αναρτηθεί πανό.

Ο Β. Γιόγιακας

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά την επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας στην Ηγουμενίτσα και τις συναντήσεις της με τους επικεφαλής των αυτοδιοικητικών αρχών και της διοίκησης του ΟΛΗΓ για τη χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας:

«Από τις σημερινές συζητήσεις για το θέμα της χερσαίας ζώνης λιμένα μπορούμε να πούμε ότι βγήκε “λευκός καπνός”. Από τα επιπλέον τμήματα της χερσαίας ζώνης που διεκδικούμε να εξαιρεθούν από την παραχώρηση, ο κύριος Πλακιωτάκης συμφώνησε να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία ο κεντρικός παραλιακός δρόμος καθώς και χώροι για τα τραπεζοκαθίσματα των παραλιακών καταστημάτων σε Πλαταριά, Σύβοτα και Σαγιάδα, ενώ εκτιμώ ότι σύντομα θα κλείσει θετικά και το θέμα του παρκινγκ. Καλωσορίζουμε αυτή την εξέλιξη και αναμένουμε μέχρι το τέλος Αυγούστου την αποτύπωση των πρόσθετων τμημάτων που θα εξαιρεθούν από την παραχώρηση λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, όπως μας είπε σήμερα ο κύριος Υπουργός».

Ο Μ. Κάτσης

Τέλος, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Κάτσης, προχώρησε σε δήλωση για την επίσκεψη και τις δεσμεύσεις Πλακιωτάκη στην Ηγουμενίτσα.

Σε αυτή ανέφερε και τα εξής: «Η επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη στην Ηγουμενίτσα, έγινε μόνο και μόνο για να κάμψει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, που κινδυνεύει να χάσει την περιουσία της με ανυπολόγιστες συνέπειες για την καθημερινότητά των κατοίκων και των επιχειρήσεων της περιοχής, προκειμένου αυτή να διαχειρίζεται από έναν ιδιώτη.

Υπεραμύνθηκε της ιδιωτικοποίησης ενός οργανισμού κερδοφόρου, όπως είναι ο ΟΛΗΓ, αναλαμβάνοντας πλήρως την πολιτική επιλογή και την ιδιοκτησία της πώλησης από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς όμως προηγουμένως να φροντίσει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των πολιτών. Όσο για τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε, είναι χωρίς αντίκρισμα. Πως άλλωστε να εμπιστευτούμε έναν Υπουργό, που έπρεπε να περάσει 1,5 χρόνος, για να δει δια ζώσης και να λάβει γνώση για τα προβλήματα και τα τμήματα για τα οποία δεσμεύεται διαρκώς ότι θα παραχωρήσει και που κινδυνεύουν από την εν εξελίξει πώληση;

Οι κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας πρέπει να συνεχιστούν, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα στο σύνολό τους. Μόνο αυτές μπορούν να δώσουν λύση. Η χερσαία ζώνη ανήκει στο Θεσπρωτικό λαό και μόνο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ