Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

«ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2023» – Σκληρή κριτική και πυρά κατά της δημοτικής αρχής

Από την επικεφαλής της παράταξης Τατιάνα Καλογιάννη, με αφορμή τον απολογισμό του Δήμου Ιωαννιτών, για τα δυο χρόνια

 

Πυρά και ιδιαίτερα σκληρή κριτική σε βάρος της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων, άσκησε χθες η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023», Τατιάνα Καλογιάννη, με αφορμή τον πρόσφατο απολογισμό του Δήμου για τη συμπλήρωση των δυο ετών.

Η κα. Καλογιάννη αρχικά έκανε λόγο για έναν απολογισμό που συνιστά «ντροπή», για έναν από τους 10 μεγαλύτερους δήμους της χώρας, ενώ έχοντας στο πλάι της τους δημοτικούς συμβούλους Β. Κοσμά, Σπ. Γκίζα και Στ. Σιούτη ανέλυσε σχεδόν σημείο προς σημείο, τους άξονες τους απολογισμού της δημοτικής αρχής, σημειώνοντας με έμφαση, πως δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, χρειάστηκαν 324 λέξεις για να περιγράψει το, αμελητέο όπως το χαρακτήρισε, έργο της.

Κατά την άποψη της παράταξης, η βασική αιτία που δεν παράγεται έργο στον δήμο Ιωαννιτών είναι η ανεπάρκειά της και η πολιτική αδυναμία των στελεχών της, με ιδιαίτερη έμφαση και αναφορά σε εκείνα που προέρχονται και ανήκουν στις συμπράττουσες παρατάξεις.

Η κα Καλογιάννη στο πολιτικό σκέλος της τοποθέτησής της, επισήμανε, πως παρά τις βαρύγδουπές εξαγγελίες της δημοτικής αρχής και την προσπάθεια να διαφημιστεί ένα έργο, που δεν έχει καν υλοποιηθεί.

«Ο απολογισμός αυτός συνιστά ντροπή για τον δήμο. Ούτε κωμόπολη δε μπορεί να έχει τέτοιον απολογισμό, όχι ένας εκ των δέκα μεγαλύτερων δήμων της χώρας, με προϋπολογισμό 150 εκ. ευρώ και υπηρεσίες που στελεχώνονται από 1.300 υπαλλήλους», σημείωσε.

Ερωτηθείσα σχετικά με το εάν η παράταξη είναι έτοιμη ή προτίθεται να διεκδικήσει και πάλι τα ηνία του δήμου Ιωαννιτών, η κα Καλογιάννη ήταν σαφής:

«Είμαστε έτοιμοι από την επόμενη ημέρα των εκλογών του 2019, να διεκδικήσουμε μέσα από την όμορφη διαδρομή τη δημοτική αρχή στην πόλη μας, γιατί γνωρίζουμε, ξέρουμε και μπορούμε να καταφέρουμε».

Παράλληλα, η κα Καλογιάννη σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Ελισάφ, ότι η πανδημία ανέτρεψε τον όποιο σχεδιασμό, είπε πως και άλλοι δήμοι αντιμετώπισαν τα ίδια προβλήματα, αξιοποίησαν όμως ακόμη και το διάστημα της καραντίνας για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν έργα και παρεμβάσεις.

Επίσης στο επιχείρημα της δημ. αρχής, ότι βρίσκει απέναντί της την αντιπολίτευση σε ό,τι επιχειρεί να κάνει, τόνισε, πως αυτό είναι ανίσχυρο, αφού η δημ. αρχή διαθέτει την πλειοψηφία και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στην Οικον. Επιτροπή, όπου λαμβάνει αποφάσεις, χωρίς να χρειάζεται η ψήφος της αντιπολίτευσης.

«Συνεπώς, ας μην ισχυρίζεται ο δήμαρχος ότι του φταίει η αντιπολίτευση για τις όποιες καθυστερήσεις, γιατί και διαφορετική άποψη να καταθέσει αυτή, τα θέματα εγκρίνονται όλα».

Σημείο προς σημείο

Ταυτόχρονα, η κριτική της επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023», προς τη δημοτική αρχή έγινε σημείο προς σημείο, ανά άξονα ουσιαστικά στον οποίο επιχείρησε και η δημοτική αρχή, να κάνει τον απολογισμό της.

Ξεκινώντας από τον κρίσιμο και ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων η κα Καλογιάννη, επισήμανε, πως η δημοτική αρχή δεν έχει κατανοήσει τη διαφορά μεταξύ αποκομιδής και οδοκαθαρισμού, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο υψηλό κόστος που καταβάλλει ο δήμος Ιωαννιτών για την καθαριότητα.

«Το 2019 οι δαπάνες για την καθαριότητα (χωρίς τον φωτισμό) ανήλθαν στα 7,9 εκατ.€, το 2020 στα 8,9 εκ., δηλαδή 1 εκ. και για το 2021 προϋπολογίζονται στα 9,5 εκ. 600.000 ευρώ πάνω. Η δημοτική αρχή συνεχίζει την ίδια πολιτική με την προκάτοχό της, δεν κινητοποιείται για καμία διαρθρωτική αλλαγή», σημείωσε.

Στο σκέλος των έργων και μελετών όπως και της απορρόφησης πόρων, η κα Καλογιάννη είπε πως η πράξη καταδεικνύει την πλήρη ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής και αυτή συνδέεται με τις ικανότητες του πολιτικού δυναμικού της διοικούσας σύμπραξης.

Συνέχισε δε, για την απορρόφηση πόρων από προγράμματα λέγοντας, πως η δημ. αρχή απώλεσε σημαντικούς πόρους με ευθύνη της.

«Έχασε δεσμευμένους πόρους από το ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2021 («πλατεία Πύρρου»,  «ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων ή οδικού και αστικού φωτισμού», «ανάπλαση, ανάδειξη και προστασία παραλίμνιας περιοχής από την είσοδο της Δ.Κ. Περάματος έως την περιοχή “Μάτσικας”) . Έχασε πόρους από το πρόγραμμα Αντ. Τρίτσης, ύψους 5,5 εκατ. € γιατί δεν χρηματοδοτήθηκε το έργο της «ανάπλασης της πλατείας Πύρρου» από το ΠΕΠ Ηπείρου.

Στην περίπτωση, που για το τρέχον οραματικό και εμβληματικό έργο της δημοτικής αρχής, το Πάρκο Πυρσινέλλα, δεν κατατεθεί πρόταση χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάκαμψης, που να διαθέτει πληρότητα μελετών σε επίπεδο εφαρμογής, είναι πολύ πιθανό να χαθεί και αυτή η περίπτωση χρηματοδότησης», πρόσθεσε.

Για τα έργα της καθημερινότητας

Από την άλλη, η κα. Καλογιάννη, μιλώντας για τα έργα καθημερινότητας, είπε πως αυτά γίνονται αποσπασματικά και όχι για την πραγματική βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Κριτική άσκησε επί μέρους στον τομέα της σχολικής στέγης, στην αποκατάσταση κοινοχρήστων χώρων και πλατειών, στον εκσυγχρονισμό αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών.

«Η δημοτική αρχή δεν μπορεί να λύσει ή να ξεκαθαρίσει, ούτε το ιδιοκτησιακό των γηπέδων. Δεν έχει λάβει σαφή θέση για τη μεταφορά του prokat γυμναστηρίου από την Αθήνα. Δεν έχει καταθέσει άποψη αν και πώς μπορούν να αποκτήσουν τα Ιωάννινα, ένα νέο σύγχρονο δημοτικό αθλητικό κέντρο με τέτοιες τις προδιαγραφές, ώστε να φιλοξενούνται πανευρωπαϊκοί ή και παγκόσμιοι αγώνες», ανέφερε.

Ακόμη τόνισε, ότι παραμένει το σημαντικό πρόβλημα στη διαχείριση των αδέσποτων, ενώ στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, είπε πως μία σειρά έργων που διευκολύνουν την καθημερινότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, είτε δεν έχουν μελετηθεί είτε δεν έχουν σωστές προδιαγραφές είτε μένουν στη μέση.

Πνευματικό και ΔΕΥΑΙ

Με μία εκτενή αναφορά στο έργο του Πνευματικού Κέντρου, η κα Καλογιάννη τόνισε, πως η «παρέα της διοίκησης του Πνευματικού Κέντρου στη θητεία 2011 – 2014, αναβαθμίστηκε σε παρέα διοίκησης του δήμου, με τον οργανισμό του ΠΚΔΙ να αποτελεί όπως είπε προνομιακό πεδίο άσκησης διοίκησης για τη σημερινή δημοτική αρχή.

«Τη λειτουργία του οργανισμού αυτού οι δημότες την πλήρωσαν 2 εκ. για το 2020 και για το 2021 και μέχρι σήμερα άλλα 2 εκ. και βλέπουμε».

Για τα δημοτικά τέλη, η κα Καλογιάννη είπε πως οι πολίτες εξακολουθούν σήμερα να πληρώνουν ακριβά για να έχουν καθαρή πόλη, όμως καθαρή πόλη δεν έχουν, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή, ότι δεν αξιοποιεί τα κληροδοτήματα και άσκησε κριτική για τη ΔΕΥΑΙ όπου όπως είπε υπάρχει μεγάλη στασιμότητα.

«Η ΔΕΥΑΙ δεν έχει καταθέσει, μέχρι σήμερα, στους δημότες πόσο νερό αντλείται από τις υδρογεωτρήσεις και πόσο καταναλώνεται πραγματικά, γιατί δεν προχωρά το έργο της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, παρόλο που έχει υπογραφτεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και ποια είναι η σχέση ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ οικονομικά και τεχνικά».

Led και ΣΜΑ

Εκτός πλαισίου της συνέντευξης Τύπου, η κα Καλογιάννη ερωτηθείσα, απάντησε σχετικά με το έργο του οδοφωτισμού, που έχει «κολλήσει», λέγοντας, ότι η παράταξη έχει δικαιωθεί για τη στάση της εξαρχής στο θέμα αυτί, αποδίδοντας αποκλειστικά στη δημ. αρχή τις ευθύνες για την καθυστέρηση.

Για τη διακήρυξη του Αναγκαστικού Συνδέσμου σχετικά με τη λειτουργία των ΣΜΑ, η κα Καλογιάννη είπε πως δεν την έχει διαβάσει, αλλά άσκησε κριτική στον Σύνδεσμο για την μεγάλη καθυστέρηση στο να ετοιμάσει και να βγάλει στον αέρα τον διαγωνισμό για ένα έργο διάρκειας ενός έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ