Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Ένταση στη διαμαρτυρία για τις σχολικές καθαρίστριες

Η προγραμματισμένη υπογραφή της σύμβασης για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων διακόπηκε την Πέμπτη καθώς στην αίθουσα του Δημαρχείου εισήλθαν μέλη του Εργατικού Κέντρου, του σωματείου ΟΤΑ και της Λαϊκής Συσπείρωσης, διαμαρτυρόμενα για τις αποφάσεις για τον αριθμό σχολικών καθαριστριών που θα προσληφθούν τη νέα σχολική χρονιά.
Στην αίθουσα επικράτησε ένταση ενώ λίγο μετά οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν.  Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ σε δήλωσή του καταδίκασε την πράξη αυτή και ανέφερε: «Ήταν ένα απαράδεκτο επεισόδιο που δεν τιμά την δημοκρατία που πολλοί ευαγγελίζονται. Μία εισβολή την ώρα μιας προγραμματισμένης υπογραφής σύμβασης και συνέντευξης τύπου. Αυτές οι πράξεις είναι καταδικαστέες και προσβάλλουν την δημοκρατία. Οφείλω να τονίσω ότι διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα κι αυτό γιατί μιλάνε για απολύσεις, κάτι που δεν συμβαίνει. Οι σχολικές καθαρίστριες εργάζονται πάντα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Τα περί απολύσεων ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και εξυπηρετούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Κατανοώ τους ανθρώπους που ζητούν εργασία, αλλά ο δήμος οφείλει να χρησιμοποιεί το προσωπικό που χρειάζεται καθώς το τίμημα το πληρώνουν οι πολίτες», τόνισε ο κ. Ελισάφ.
Το πρωί της Πέμπτης, μαζική ήταν η κινητοποίηση που έγινε από φορείς και σωματεία, έξω από το Δημαρχείο για την ανάκληση της απόφασης για την μη ανανέωση των συμβάσεων.
Την κινητοποίηση οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών σε συντονισμό με την Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών, το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ιωαννίνων και το Εργατικό Κέντρο.
Οι σχολικές καθαρίστριες κατήγγειλαν  τη δημοτική αρχή γιατί πέρυσι στο δήμο Ιωαννιτών εργάζονταν 166 συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης και τώρα αποφασίστηκε για τη σχολική χρονιά 2022-2023 η πρόσληψη μόλις 101 καθαριστριών πλήρους απασχόλησης και 25 καθαριστριών με ημιαπασχόληση. Δηλαδή, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της «αποφάσισαν ότι αρκούν 126 συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες για 138 σχολικές μονάδες και περισσότερους από 18.300 μαθητές».
Η Δήμητρα Ηλία μέλος του Δ.Σ. του σωματείου σχολικών καθαριστριών κατήγγειλε, μεταξύ άλλων,  την πλειοψηφία του σωματείου ότι «καλλιεργούσε επανάπαυση όλο το προηγούμενο διάστημα ενώ τώρα βάζει πλάτες στη δημοτική αρχή καλώντας υποκριτικά τις σχολικές καθαρίστριες να καταθέσουν τα χαρτιά τους στην προκήρυξη του υπουργείου Εσωτερικών».
Ο Νίκος Έξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κατήγγειλε τη δημοτική αρχή ότι «προσχεδιασμένα απουσίαζε θέλοντας να αποφύγει την οργή των σχολικών καθαριστριών ενώ τις κάλεσε συμβολικά να ανέβουν στο γραφείο του δημάρχου και να αφήσουν τις ανακοινώσεις τους», ανέφερε.
Στο πλευρό των καθαριστριών ο Χρήστος Πατσούρας από την Αριστερή Παρέμβαση για τα Γιάννενα  που δήλωσε ότι «η δημοτική αρχή γι’ άλλη μια φορά στέκεται απέναντι στους εργαζόμενους. Με μια κατά πλειοψηφία απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, για τη σχολική χρονιά 2022-2023, η δημοτική αρχή έστειλε στην ανεργία 40 σχολικές καθαρίστριες και 25 στην μερική απασχόληση.  Σύμφωνα με την Οικονομική Επιτροπή του δήμου αρκεί μία καθαρίστρια ανά 145 μαθητές των Ιωαννίνων, αφού δεν υπάρχουν πλέον πρωτόκολλα covid. Αρκούν 126 σχολικές καθαρίστριες για τις 138 σχολικές μονάδες της πόλης. Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο όπου τα κρούσματα βρίσκονται σε νέα έξαρση, παρά τις διάφορες δηλώσεις περί «τέλους πανδημίας». Οι φτηνές δικαιολογίες της δημοτικής αρχής δεν πείθουν κανέναν. Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων στέκεται με απόλυτη ανευθυνότητα απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα».
Παράλληλα, σε δήλωσή της η Όλυ Τσουμάνη, εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος του ΚΚΕ  στο Δήμο Ιωαννιτών, ανέφερε τα εξής: «Κατέθεσα αίτημα σήμερα στις παρατάξεις προκειμένου να ζητηθεί η σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου για τη συζήτηση του θέματος των απολύσεων 40 σχολικών καθαριστριών, δεδομένου ότι με κατά πλειοψηφία απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, για τη σχολική χρονιά 2022-2023  θα προσληφθούν μόλις 101 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης και 25  με μερική απασχόληση».
Επιπλέον δήλωσε ότι το ΚΚΕ, αποδεχόμενο την αναφορά του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για το ίδιο θέμα, την κατέθεσε στη Βουλή και  θα αναλάβει πρωτοβουλία  προκειμένου το θέμα να συζητηθεί και στη Βουλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ