Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Ηχηρό μήνυμα από χιλιάδες διαδηλωτές

Το δικό τους ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση έστειλαν και από τα Γιάννενα, χιλιάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν το μεσημέρι της Τετάρτης, σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών, που θύμισε τα πρώτα χρόνια της περιόδου των μνημονίων και της εισόδου της χώρας στη δεκαετία της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Όπως και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, έτσι και στην ηπειρωτική πρωτεύουσα χιλιάδες ήταν εκείνοι που συγκεντρώθηκαν το πρωί στο Εργατικό Κέντρο και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, διαδηλώνοντας με κυρίαρχο αίτημα την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που πλήττει βάναυσα τη μεγάλη πλειονότητα της ελληνικής οικογένειας.
Σύμφωνα με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 4000 ήταν οι διαδηλωτές που έλαβαν μέρος στην πορεία των Ιωαννίνων. Είναι χαρακτηριστικό, πως όταν η κεφαλή της πορείας που ξεκίνησε λίγο πριν τις 12 βρισκόταν στο διοικητήριο της Περιφέρειας, το τελευταίο μπλοκ των διαδηλωτών βρισκόταν στην οδό Αβέρωφ.
Εκτός από το μπλοκ των σωματείων του Εργατικού Κέντρου και του ΠΑΜΕ, στην συγκέντρωση και την πορεία συμμετείχαν δεκάδες ακόμη πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία που ανήκουν στο ΕΚΙ και τη ΓΣΕΕ καθώς επίσης σωματεία συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα και του δημοσίου.
Ξεχωριστό μπλοκ με δυναμική παρουσία, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια είχε η ΟΕΒΕ – ΓΣΕΒΕΕ Ιωαννίνων, ενώ στο δεύτερο μισό της πορείας ακολούθησαν τα σωματεία του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που εκπροσωπούνται από την ΑΔΕΔΥ.
Για ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλαν προς την Κυβέρνηση χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα έκαναν λόγο σε δηλώσεις τους, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Νίκος Έξαρχος και ο πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρ. Γρίβας, με ιδιαίτερη αναφορά στην πολύ μεγάλη συμμετοχή στην απεργία και στην πόλη των Ιωαννίνων.
Σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Η συμμετοχή χιλιάδων απεργών που μετέτρεψαν την οργή τους σε δύναμη διεκδίκησης και ελπίδας, η συμμετοχή μεγάλων βιομηχανικών χώρων δουλειάς και τα σημαντικά βήματα συμμετοχής εμποροϋπαλλήλων από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της πόλης δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να σηκώσουν κεφάλι, να ακυρώσουν με τη δράση τους τα κηρύγματα της μιζέριας, της υποταγής και της αναμονής. Η απεργία στις 9 Νοέμβρη άφησε το στίγμα της στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα σύγκρουσης με τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κυβέρνηση στον διεκδικητικό αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, για φθηνό ρεύμα και τρόφιμα.
Απαιτούμε τώρα να αυξηθούν οι μισθοί μας, να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να καταργηθεί το ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο ρεύμα, στα καύσιμα και στο φυσικό αέριο, να υπάρξει γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές τους. Η απεργία είναι μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, μπορούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές των εξελίξεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ