Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Και με τη… βούλα πάνω από 2 ευρώ η αμόλυβδη

Με σπασμένα φρένα εξακολουθούν να τρέχουν οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα, με την μέση τιμή στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, να φθάνει επίσημα πλέον τα 2,028 ευρώ το λίτρο – Ανέβηκε και η τιμή του ψωμιού με το καρβέλι να κοστίζει στα Γιάννενα 1,10 ευρώ

 

Συνεχίζεται το ξέφρενο ράλι στις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα, με την τιμή της βενζίνης να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό με την Πανελλήνια Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, να κάνει γνωστό πως η αμόλυβδη θα «τσιμπάει» 5 λεπτά του ευρώ την ημέρα, τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα ξεπέρασε την Τρίτη για πρώτη φορά τα 2 ευρώ το λίτρο (2,031€/l), με την «κατοστάρα» να διατίθεται στα πρατήρια με 2,174 ευρώ το λίτρο.

Με σπασμένα φρένα τρέχουν και τα υπόλοιπα καύσιμα, οι τιμές των οποίων διαμορφώνονται για τα Γιάννενα, σύμφωνα με το δελτίο επισκόπησης του παρατηρητηρίου του υπουργείου Ανάπτυξης ως εξής:

Αμόλυβδη 95 οκτ.: 2,028 ευρώ το λίτρο

Αμόλυβδη 100 οκτ.: 2,195 ευρώ το λίτρο

Diesel Κίνησης: 1,844 ευρώ το λίτρο

Υγραέριο κίνησης (Autogas): 1,143 ευρώ το λίτρο

Diesel Θέρμανσης Κατ΄οίκον: 1,498 ευρώ το λίτρο.

Μάλιστα σύμφωνα με την Ομοσπονδία και η χθεσινή μέση τιμή σε όλη τη χώρα είναι ανεβασμένη ήδη κατά 5 λεπτά, συνεπώς διαμορφώνεται στα 2,081 ευρώ ανά λίτρο, αύξηση που θα φανεί και στο σημερινό δελτίο επισκόπησης τιμών καυσίμων.

Οι μοναδικές λύσεις είναι να μειωθεί ή να καταργηθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα ή να μειωθεί το ΦΠΑ.

 

Ανεβαίνει και η τιμή του ψωμιού

 

Παράλληλα το ράλι ανόδου των τιμών στα σιτηρά επηρεάζει όπως ήταν και αναμενόμενο την τιμή του ψωμιού με το καρβέλι να κοστίζει σήμερα 1,10.

Το 40% των σιτηρών το οποίο προμηθεύεται η Ευρώπη έρχεται από την Ουκρανία και αυτό αναμένεται να καθορίσει την αγορά καθώς είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν και νέες ανατιμήσεις όσο συνεχίζεται ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας είχαν οδηγήσει σε αύξηση στην τιμή του ψωμιού πριν από λίγους μήνες όταν από τα 0,90 είχε πάει στο 1 ευρώ.

Ο πρόεδρος των Αρτοποιών Ιωαννίνων Θοδωρής Σίνδρος, μιλώντας χθες στο Ioannina TV και ερωτηθείς για την κατάσταση αλλά και την κίνηση στα αρτοποιεία υπογράμμισε ότι ήταν αναπόφευκτο να υπάρξουν αυξήσεις αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν θα επιβίωναν οι επιχειρήσεις.

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε τις αυξήσεις στα σιτηρά. Οι τιμές αλλάζουν ώρα με την ώρα. Η ενέργεια παίζει επίσης σημαντικό ρόλο καθώς αυξάνει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεών μας» σημειώνει, λέγοντας ότι «η πτώση στην αγορά είναι φανερή αλλά δυστυχώς, δεν μπορούν να ακολουθήσουν άλλη πορεία».

Παράλληλα ανέφερε: «Η πραγματικότητα είναι ότι οι καταναλώσεις έπεσαν αλλά δεν μπορούσαμε να επιλέξουμε διαφορετικό δρόμο. Κάναμε αύξηση στο καρβέλι! Διαφορετικά,  δεν θα ήταν βιώσιμες οι επιχειρήσεις και θα οδηγηθούμε σε λουκέτα και απολύσεις στο κλάδο μας που αριθμεί πάνω από 14.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Η αύξηση των 10 λεπτών δεν είναι κέρδος του φούρνου. Ζημιά έχουμε και όχι κέρδος» και άσκησε κριτική στον υπουργό Ανάπτυξης λέγοντας πως «δεν μας αγγίζει το πλαφόν … Ας ψαχτεί  αλλού ο υπουργός… έχει το υπουργείο εάν θέλει τους μηχανισμούς».

Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ