Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Κάλεσμα από ΑΔΕΔΥ και εκπαιδευτικούς ενόψει Πρωτομαγιάς

Ανοικτό κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη απεργία της Κυριακής, απεύθυναν χθες ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρίστος Γρίβας, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Στέφανος Μιχάλης και ο πρόεδρος των Δασκάλων/ Νηπιαγωγών Κώστας Παργανάς.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ανέφερε ότι η πρωτομαγιά είναι σύμβολο αγώνα για όλους τους εργαζόμενους του κόσμου. Είναι μέρα μνήμης και τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και διεκδίκησαν μια καλύτερη ζωή:  «Η 1η του Μάη είναι ένα σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι μέρα μνήμης και τιμής για εκείνους που θυσιάστηκαν, που έδωσαν ηρωικούς αγώνες για τις κατακτήσεις μας. Αυτές τις κατακτήσεις των εργαζομένων έχει βάλει στο στόχαστρο η σημερινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού με τα αντεργατικά νομοσχέδια που ψήφισε στη Βουλή κατάργησε το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και το δικαίωμά μας στην απεργία. Ιδιωτικοποίησε την επικουρική ασφάλιση και τον ΕΦΚΑ και μείωσε δραστικά τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία την ώρα που η πανδημία καλπάζει και έχουμε θρηνήσει, ως τώρα, χιλιάδες νεκρούς. Διαλύει, έτσι, τους τρεις πυλώνες του κοινωνικού κράτους: Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση. Πέρα, όμως, από τα αντιλαϊκά νομοθετήματα που η Κυβέρνηση ψηφίζει στη Βουλή, εντείνει τον αυταρχισμό και την καταστολή και συνάμα η ακρίβεια εκτινάσσει τις τιμές των προϊόντων στα ύψη, ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 10%,  η Κυβέρνηση δεν συζητά καν καμιά αύξηση για τους εργαζόμενους του Δημόσιου Τομέα, οδηγώντας τους στη φτώχεια και στην εξαθλίωση» υπογράμμισε.

Τα αιτήματα

Αναφορικά με τα αιτήματα ο κ. Γρίβας επικεντρώθηκε στις αυξήσεις που πρέπει να δοθούν ειδικά τώρα με την ακρίβεια να «πνίγει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς:  «Αυξήσεις ΤΩΡΑ για να ζούμε με αξιοπρέπεια» είναι κυρίαρχο στις κινητοποιήσεις μας και θα το διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Ο φετινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς, για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα αποτελεί την αφετηρία για ενωτικούς – αποφασιστικούς αγώνες για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Ξεπάγωμα του Μισθολογικού Κλιμακίου της διετίας 2016 – 17. Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.  Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του. Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία.  Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του υγειονομικού προσωπικού. Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι άνεργου , χαμηλοσυνταξιούχου, εργαζόμενου που οι αποδοχές του δεν ανταποκρίνονται στο σημερινό κόστος διαβίωσης. Καλούμε τους πολίτες που

κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος να επικοινωνήσουν με το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, με στόχο την ματαίωση της διακοπής. Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις των κ.κ. Μιχάλη και Παργανά που επικεντρώθηκαν στην ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης του δημόσιου σχολείου ώστε να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες της εποχής προσφέροντας τα καλύτερα εφόδια στους μαθητές και αυριανούς πολίτες της χώρας.

Το ραντεβού δόθηκε για τις 10 το πρωί της Κυριακής στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Θα ακολουθήσει πορεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ