ΙΩΑΝΝΙΝΑ – «Καμπανάκι» από την αύξηση ασθενών σε ΜΕΛ – ΜΕΘ

Στη συντριπτική τους πλειονότητα όσοι νοσηλεύονται στις ΜΕΛ και εκείνοι που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, είναι ανεμβολίαστοι, ενώ οι ηλικίες τους ξεκινούν από τα 30 και φτάνουν έως τα 90 έτη

 

Ένα ιδιαίτερα ηχηρό «καμπανάκι» χτυπά για την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων η σταδιακή αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, αλλά και στη ΜΕΘ.

Ειδικότερα και όπως έγινε γνωστό χθες, ενώ μέχρι τις αρχές της εβδομάδας δεν καταγραφόταν κάποια ιδιαίτερη πίεση, με τον αριθμό των νοσηλευομένων στις ΜΕΛ να είναι κάτω από 25 άτομα, αρκετοί εκ των οποίων που είχαν διακομιστεί από τη Βόρεια Ελλάδα, μόλις στην εφημερία της Πέμπτης έγιναν έξι νέες εισαγωγές ασθενών από την περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου.

Ο Καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Μηλιώνης, σε χθεσινές του δηλώσεις έκανε γνωστό πως όσοι νοσηλεύονται στις ΜΕΛ και εκείνοι που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ενώ οι ηλικίες τους ξεκινούν από τα 30 και φτάνουν έως τα 90 έτη.

Με τους αριθμούς των θανάτων που ανακοινώνονται καθημερινά να κυμαίνονται περίπου στους 30 σε όλη τη χώρα, ο κ. Μηλιώνης εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του, για την ανοχή που δείχνουν πολλοί συμπολίτες μας, ακόμη και σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας.

«Με ενοχλεί η ανοχή στο θάνατο, η στάση πολλών απέναντι στην καθημερινή είδηση, ότι δεκάδες συμπολίτες μας πεθαίνουν και αυτή η στάση είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Η πίεση από τη Βόρεια Ελλάδα, που δεν έχουν πολλές διαθέσιμες κλίνες, υπάρχει, όμως έχει ξεκινήσει η αύξηση της πίεσης σε τοπικά, με διπλασιασμό των εισαγωγών τις τελευταίες ημέρες. Το μόνο που έχω να πω είναι αλίμονο στους ανεμβολίαστους, γιατί και οι εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν, όμως στη συντριπτική πλειονότητά τους, θα το έχουν ξεπεράσει σε μία – δύο ημέρες, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τους ανεμβολίαστους», ανέφερε ο κ. Μηλιώνης για να προσθέσει πως αυτή τη στιγμή δεν έχει κορεστεί το ΕΣΥ, έχει κουραστεί όμως υπέρμετρα το προσωπικό.

Θετικές ειδήσεις

Παράλληλα, μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, η επιστημονική κοινότητα καταγράφει κάποιες μικρής, αλλά σημαντικές νίκες απέναντι στον κορωνοϊό και αυτές αναφέρονται στα θεραπευτικά σχήματα και στη στρατηγικών της θεραπευτικής προσέγγισης που ακολουθείται σε πολλά νοσοκομεία όπως στο ΠΓΝΙ.

«Το μόνο ευχάριστο είναι, ότι οι στρατηγικές θεραπευτικές προσεγγίσεις επιτυγχάνουν να μειώσουν τον κίνδυνο της διασωλήνωσης για τον ασθενή ή και για το θάνατό του. Είναι όμως μικρές νίκες και δεν είναι ο πόλεμος, που κερδίζεται μόνο με τον καθολικό εμβολιασμό», τόνισε με έμφαση.

Τα χθεσινά κρούσματα

Εν τω μεταξύ, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 2.324 νέα κρούσματα έπειτα από 201.746 τεστ. Παράλληλα, 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, ενώ 334 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, εκ των οποίων 288 (86.23%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 46 (13.77%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ακόμη, έγιναν 185 εισαγωγές και δόθηκαν 165 εξιτήρια. Αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.324 , εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 673.317 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 119 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.287 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.069 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 334 (59.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 80.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 288 (86.23%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 46 (13.77%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.202 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 185 (ημερήσια μεταβολή -10.19%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 169 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Για την Ήπειρο, ο ΕΟΔΥ χθες, Παρασκευή ανακοίνωσε 32 νέα κρούσματα.

Από αυτά τα 23 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, τέσσερα στην Π.Ε. Πρέβεζας, επίσης τέσσερα στην Π.Ε. Άρτας και ένα νέο κρούσμα βρέθηκε στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Τα αποτελέσματα των ΚΟΜΥ

Επίσης, από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν στην Ήπειρο οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ, επιβεβαιώθηκαν έντεκα θετικά δείγματα, με τα εννέα να προέρχονται από τους ελέγχους που έγιναν στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων.

Στις ΚΟΜΥ προσέρχονται εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι πολίτες με τους δεύτερους όμως να μην μπορούν να πάρουν εγγράφως το αποτέλεσμα ενώ ελέγχονται όλοι οι μαθητές που αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Τα οκτώ από τα εννέα θετικά στις ΚΟΜΥ της πλατείας αφορούν και πάλι άτομα νεαρής ηλικίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι από την δειγματοληψία στο Πανεπιστήμιο η οποία είχε μικρή προσέλευση δεν βρέθηκε κανένα θετικό.

Τα αποτελέσματα αναλυτικά:

Π.Ε. Άρτας – Δημαρχείο: 89 rapid test με 1 θετικό (1.12%) αφορά σε 1 γυναίκα 65 ετών.

Π.Ε. Άρτας – Πλατεία Εθνικής Αντίστασης: 41 αρνητικά rapid test.

Π.Ε. Θεσπρωτίας – Πλαταριά: 20 αρνητικά rapid test

Π.Ε. Θεσπρωτίας – Ηγουμενίτσα (Πάνθεον): 55 αρνητικά rapid test

Π.Ε. Ιωαννίνων – Πανεπιστήμιο: 84 αρνητικά rapid test

Π.Ε. Ιωαννίνων – Περιφέρεια: 118 rapid test με 1 θετικό (0.85%) αφορά σε 1 άνδρα 42 ετών.

Π.Ε. Ιωαννίνων – Πλατεία Πύρρου: 355 rapid test με 8 θετικά (2.25%) αφορούν σε 2 άνδρες και 6 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 21 έτη.

Π.Ε. Πρέβεζας – Κέντρο: 41 rapid test με 1 θετικό (2.44%) αφορά σε 1 γυναίκα 51 ετών.

Ο Ευρωπαϊκός χάρτης και η Ήπειρος

Τέλος, σύμφωνα με τους ανανεωμένους χάρτες που παρουσίασε το ECDC, φαίνεται πως γενικότερα στην Ελλάδα, βελτιώνεται η κατάσταση με την πορεία της πανδημίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότερες περιοχές της Ελλάδας επέστρεψαν στο «κίτρινο» σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα που ήταν στο «πορτοκαλί», στον συνδυαστικό χάρτη αριθμού κρουσμάτων – τεστ και δείκτη θετικότητας.

Η Ήπειρος, είναι πλέον μια από τις περιοχές της Ελλάδας, που στον ευρωπαϊκό χάρτη, απεικονίζονται πλέον με κίτρινο. Σημειώνεται ότι τόσο τον Αύγουστο όσο και τον Σεπτέμβριο η περιοχή βρισκόταν στο πορτοκαλί λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων.

Στον χάρτη με τον δείκτη θετικότητας η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο «πράσινο», με ποσοστό κάτω από 1%. Στο «βαθύ «πράσινο» παραμένει η χώρα  στη διενέργεια τεστ με πάνω από 5.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκους.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας