Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Με καθυστέρηση τα νέα νηπιαγωγεία στο παλιό Χατζηκώστα

Διαξιφισμοί μεταξύ της δημοτικής αρχής και της μείζονος αντιπολίτευσης για την πορεία των εργασιών για το 1ο Νηπιαγωγείο και το Σχολείο Αναπήρων Παιδιών

 

Το θέμα των εργασιών για την στέγαση του 1ου Νηπιαγωγείου και του Σχολείου Αναπήρων Παιδιών, στο παλιό Χατζηκώστα, αποτέλεσε χθες αντικείμενο διαξιφισμών, ανάμεσα στη δημοτική Αρχή Ιωαννίνων και την παράταξη «Ενότητα Πολιτών».

Σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή αναφέρει αρχικά πως «από την ανάληψη των καθηκόντων της είχε θέσει ως στόχο την εξεύρεση λύσης στη στέγαση του 1ου Νηπιαγωγείου και του ΣΑΠ. Για τον λόγο αυτό υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου στην οποία περιγράφονται επακριβώς οι εργασίες που θα εκτελέσει ο κάθε φορέας».

Στη συνέχεια σημειώνεται πως ο Δήμος κίνησε άμεσα τις διαδικασίες για την κατεδάφιση των κτιρίων που υπήρχαν στην έκταση που είχε παραχωρηθεί στο παλιό Χατζηκώστα και παρά τις δυσκολίες που ανέκυψαν ολοκλήρωσε τις εργασίες αυτές ώστε να ξεκινήσει η εγκατάσταση των προκατασκευασμένων κτιρίων.

Και αμέσως μετά σημειώνει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Οι αίθουσες που έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο της προαναφερόμενης προγραμματικής σύμβασης είναι πλήρως αδειοδοτημένες από τις αρμόδιες αρχές. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των οικοδομικών εργασιών έχει ολοκληρωθεί. Ο Δήμος έχει προχωρήσει στην ανάθεση των εργασιών για την περίφραξη και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου όπως και της σύνδεσης των κτιρίων με τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης. Η μικρή καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό οφείλεται σε προβλήματα υποχρηματοδότησης τα οποία αναμένεται να επιλυθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια Ηπείρου για την ολοκλήρωση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων είναι συνεχής και απρόσκοπτη. Η Δημοτική Αρχή έχει προχωρήσει σε εκτενείς ενημερώσεις για το συγκεκριμένο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ήταν πάντα πρόθυμη να παρέχει κάθε στοιχείο και πληροφορία είτε στο Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία είτε στην Εθνική Ομοσπονδία».

Η «Ενότητα Πολιτών»

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», κάνει αρχικά λόγο για «ανικανότητα και η αναποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής».

Στη συνέχεια στην ανακοίνωση της παράταξης Μπέγκα αναφέρονται και τα εξής: «Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια και η σημερινή δημοτική αρχή φέρει ακέραια την ευθύνη για την μεγάλη καθυστέρηση στη μεταστέγαση του νηπιαγωγείου που έφυγε από την Παπαζόγλειο αλλά και του ΣΑΠ, με τον ίδιο το δήμαρχο να δηλώνει προ καιρού ότι θα κερδίσει το στοίχημα και το 2021 θα είχε ολοκληρωθεί η μεταφορά του. «Θέλουμε να είμαστε απολύτως συνεπείς σε ότι δεσμευτήκαμε. Ότι δηλαδή η λύση φιλοξενίας του νηπιαγωγείου από την Παπαζόγλειο στο Καπλάνειο θα είναι προσωρινή», δήλωνε τον Οκτώβριο του 2019 ο κ. Ελισάφ, αλλά δύο και πλέον χρόνια μετά η «προσωρινή λύση» έχει γίνει μόνιμη.

Οι μεγαλοστομίες και οι εύκολες κατηγορίες προεκλογικά έχουν μετατραπεί σε «σιγή ασυρμάτου», αφού δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες για την τόσο μεγάλη καθυστέρηση ενός ομολογουμένως δύσκολου εγχειρήματος το οποίο όμως η σημερινή δημοτική αρχή βρήκε δρομολογημένο. Στο δημοτικό Συμβούλιο του περασμένου Σεπτεμβρίου η παράταξή μας είχε ζητήσει ενημέρωση για τις νέες καθυστερήσεις της μετεγκατάστασης των εν λόγω σχολείων και έλαβε μόνο αόριστες απαντήσεις. Τώρα το θέμα παίρνει και πανελλήνιες διαστάσεις καθώς την έντονη ανησυχία της για τη μετεγκατάσταση του Ειδικού Δημοτικού και Ειδικού Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων μεταφέρει στο δήμο και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Κύριοι της δημοτικής αρχής, αφήστε επιτέλους τις επικοινωνιακές κορώνες και ασχοληθείτε με την προσφορά στον τόπο μας. Έχετε ήδη σπαταλήσει δύο και πλέον χρόνια».

Η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων ΚΚΕ

Τέλος η Τομεακή Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ, σε δική της ανακοίνωση σημειώνει πως το συγκεκριμένο ζήτημα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα μετά από καταγγελίες της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών και γονέων μαθητών του συγκεκριμένου σχολείου, «ότι για μια ακόμη φορά το έργο έχει «βαλτώσει» και ενώ θα έπρεπε να ήταν έτοιμο από το φθινόπωρο, η ημερομηνία αποπεράτωσης των εργασιών στο παλιό Χατζηκώστα παραμένει άγνωστη».

Και καταλήγοντας επισημαίνει: «Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμος Ιωαννιτών οφείλουν να πάρουν άμεσα  συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να ολοκληρωθεί ταχύτατα το έργο και να μεταστεγαστεί το σχολείο. Οφείλουν να ασχοληθούν συνολικότερα με τα  εκπαιδευτικά προβλήματα των παιδιών με ειδικές ανάγκες, δίνοντας λύση στα οξυμένα προβλήματα υποδομών  των Ειδικών Σχολείων της πόλης. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του ΣΑΠ να συνεχίσουν τον αγώνα τους για αξιοπρεπή σχολική στέγη για τα παιδιά τους. Είναι κάτι που το δικαιούνται και κανένας δεν θα τους το χαρίσει. Ως ΚΚΕ θα είμαστε συμπαραστάτες σ’ αυτόν τον αγώνα, κάτι που έχουμε πράξει με συνέπεια μέχρι σήμερα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ