Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Ξεχωριστή η φετινή Ανάσταση και η περιφορά των Επιταφίων

Δύο χρόνια, από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας και τρία χρόνια από την τελευταία φορά που η Εβδομάδα των Παθών μέχρι την Ανάσταση γιορτάστηκε με τον παραδοσιακό θρησκευτικό τρόπο, οι εκκλησίες γέμισαν και πάλι από χιλιάδες πιστούς, που άκουσαν και έψαλαν μαζί το Χριστός Ανέστη, με την προσδοκία, ότι αυτή τη φορά, η Ανάσταση θα είναι πραγματική και θα φέρει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, το τέλος της πανδημίας και το τέλος στις εκατόμβες των νεκρών σε διάφορα πεδία μαχών σε όλον τον κόσμο.

Το «δεύτε λάβετε φως» έστειλε το πρώτο μήνυμα στους πιστούς για λίγο πριν το Χριστός Ανέστη, που ακούστηκε μαζί με τις καμπάνες που άρχισαν να χτυπούν χαρούμενα, γεμίζοντας με χαμόγελα τα πρόσωπα όλων και με αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα.

Το Άγιο Φως έφτασε στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων με ειδική πτήση με τρεις ώρες καθυστέρηση, στις 11.00 και από εκεί έγινε αγώνας δρόμου ώστε να προλάβουν οι εκπρόσωποι των ενοριών να το μεταφέρουν με ασφάλεια στις Ενορίες τους. Στο αεροδρόμιο της πόλης, εκτός από τους εκπροσώπους των Ενοριών της πόλης βρέθηκαν και ενορίτες από άλλες περιοχές της Ηπείρου ή και της Αιτωλοακαρνανίας, όπως από την Πάλαιρο.

Όλοι αυτοί, αλλά και δεκάδες πολίτες που βρισκόταν στην αίθουσα αφίξεων, περίμεναν υπομονετικά την άφιξη του Αγίου Φωτός για να ανάψουν τις λαμπάδες και τα κεράκια τους και να μεταφέρουν το Άγιο Φως στις εκκλησίες ή στα σπίτια και στους οικείους τους.

Η περιφορά των Επιταφίων

Παράλληλα, όμως, ξεχωριστή ήταν για χιλιάδες επισκέπτες της πόλης και της περιοχής και η στιγμή της φετινής αναβίωσης, το βράδυ της Μεγ. Παρασκευής στην πλατεία των Ιωαννίνων, της περιφοράς των Επιταφίων, η οποία πραγματοποιήθηκε ξανά μετά από τρία χρόνια.

Η πανδημία που άφησε βαριά τη σκιά της και στην περιοχή και εξακολουθεί να την επηρεάζει, δεν επέτρεψε το 2020 και το 2021 αντίστοιχα την Περιφορά των Επιταφίων εκτός των Ιερών Ναών και τη συγκέντρωση των Επιταφίων στην πλατεία, όπως γίνεται παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες. Αυτή η συγκέντρωση ήταν κάτι που περίμεναν όμως και οι πιστοί, που συνέρρευσαν κατά χιλιάδες στην κεντρική πλατεία είτε συνοδεύοντας τους Επιταφίους από τις Ενορίες τους είτε περιμένοντας υπομονετικά τους Επιταφίους να φτάσουν στην πλατεία.

Λίγο μετά τις 21.30 οι Επιτάφιοι, στολισμένοι και υπέρλαμπροι, όπως αρμόζει στην ημέρα της μεγαλύτερης θλίψης για τη Χριστιανοσύνη, άρχισαν να καταφθάνουν στην κεντρική πλατεία από τις Ενορίες της πόλης. Την Αγία Μαρίνα, την Περίβλεπτο, το Αρχιμανδρείο, τον Άγιο Νικόλαο Αγοράς, τον Άγιο Γεώργιο στην πλ. Πάργης και από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, τον οποίο κρατούσαν οπλίτες της 8ης Ταξιαρχίας.

Στην κεντρική πλατεία, χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ Μαξίμου εψάλη τμήμα της Ακολουθίας του Επιτάφιου Θρήνου, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παρόντες μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κων. Τασούλας, οι βουλευτές Ιωαννίνων Στ. Καλογιάννης, Μαρ. Κεφάλα και Μερ. Τζούφη, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, αντιδήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πολλοί άλλοι ακόμη.

Ξεχωριστό «χρώμα» στη συγκέντρωση των Επιταφίων έδωσε η παρουσία και συμμετοχή της Φιλαρμονικής του δήμου Ιωαννιτών που απέδωσε ύμνους και μελωδίες, συμβατές με τη Μεγ. Παρασκευή.

Στο μήνυμά του ο μητροπολίτης Ιωαννίνων μίλησε για τη μεγάλη θυσία του Θεανθρώπου και τη σημασία της Σταύρωσης και του πόνου, που προηγείται της Ανάστασης, που έχει πάντα όπως είπε, το πιο λαμπρό φως. «Μία Ανάσταση που είναι πραγματική Επανάσταση για τις καρδιές και τις ψυχές μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ