Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – «Μαγνήτης» για τους Ισραηλινούς επισκέπτες οι ομορφιές της πόλης

Πόλο έλξης για τους Ισραηλινούς επισκέπτες αποτελούν οι φυσικές ομορφιές των Ιωαννίνων τόσο στο λεκανοπέδιο, όσο και στον ορεινό όγκο.
Ήδη από το βράδυ της Πέμπτης, ένα νέο γκρουπ Ισραηλινών επισκεπτών βρίσκονται στα Γιάννενα και δείχνουν εντυπωσιασμένοι από τη φιλοξενία, τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τη δυνατότητα που έχουν να βρεθούν σε έναν ιστορικό τόπο για τον εβραϊσμό.
Δεν είναι μόνον η απευθείας αεροπορική πτήση που έκανε πρεμιέρα την Τετάρτη το βράδυ που φέρνει επισκέπτες από το Ισραήλ, αλλά είναι μία αλληλουχία προσπαθειών, που έχουν ξεκινήσει εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων στις εκθέσεις Τουρισμού στο Ισραήλ και μια σειρά άλλων προωθητικών ενεργειών.
Ο ρόλος που διαδραμάτισε ο εκλιπών δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ σε αυτήν την ιστορία και την επένδυση των Ιωαννίνων στην προσέλκυση τουριστών από το Ισραήλ, αναγνωρίζεται από όλους, όπως όμως και παρεμβάσεις που προηγήθηκαν, όπως η αδελφοποίηση του δήμου Ιωαννιτών με την πόλη του Κιριάτ Όνο στο κεντρικό Ισραήλ.
Η κάμερα του Ioannina TV, συνάντησε μια ομάδα επισκεπτών από την πόλη αυτή, κατά την περιήγησή τους και το προσκύνημα που έκαναν στην Ιερά Συναγωγή των Ιωαννίνων, συνοδευόμενοι από την Αλέγρα Μάτσα, Γραμματέα της Ισραηλιτικής Κοινότητας των Ιωαννίνων.
Όπως εξήγησαν και όπως αναφέρθηκε και σε ρεπορτάζ του Ioannina TV, οι επισκέπτες από το Ισραήλ, η αδελφοποίηση της πόλης τους με την πόλη των Ιωαννίνων αποτέλεσε το εφαλτήριο για να αναζητήσουν αρχικά πληροφορίες για την πόλη και σε δεύτερο επίπεδο να θελήσουν να την επισκεφθούν, αφού δεν ήταν πολλοί εκείνοι που δε γνώριζαν την ιστορία της Ρωμανιώτικης Κοινότητας των Γιαννιωτοεβραίων.
«Μετά τις επαφές στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των πόλεων είχαμε τη δυνατότητα να μάθουμε για τις κοινές ιστορικές διαδρομές και καταβολές για την πλούσια ιστορία της τοπικής κοινότητας των Εβραίων, για την Συναγωγή που είναι από τις παλαιότερες και πλέον σημαντικές και φυσικά γιατί υπάρχει το ενδιαφέρον των πολιτισμικών ανταλλαγών», ανέφερε μία από τις επισκέπτριες από το Κιριάτ Όνο, που βρέθηκε χθες στη Συναγωγή.
Η κα Μάτσα από την πλευρά της τόνισε, ότι το ένα σκέλος που ενδιαφέρει τους επισκέπτες από το Ισραήλ είναι αυτό του θρησκευτικού τουρισμού, ένα είδος προσκυνήματος στη Συναγωγή των Ιωαννίνων, αλλά εκείνο που επίσης τούς εντυπωσιάζει, είναι το φυσικό περιβάλλον. «Έχουμε ένα φυσικό περιβάλλον που δεν υπάρχει στο Ισραήλ και που προσελκύει επισκέπτες, όπως όμως ρόλο παίζει και η φιλοξενία. Στο Ισραήλ ασχολείται πάρα πολύς κόσμος με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αν κάποιος πει μία καλή κουβέντα για έναν προορισμό, τότε θα ακολουθήσουν χιλιάδες. Το ίδιο γίνεται βέβαια και αν πει κάποιος κάτι άσχημο για έναν προορισμό, κάτι που στην περίπτωση των Ιωαννίνων δεν ισχύει γιατί οι εντυπώσεις από τη φιλοξενία είναι άριστες και σε αυτό θα πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στους επαγγελματίες του τουρισμού και στους φορείς που έχουν επιδραστικό και εκπαιδευτικό  ρόλο», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Μάτσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ