Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα

Και ακόμα 39 νέα κρούσματα την Τρίτη στην Π.Ε. Ιωαννίνων
 

Ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Συμπερασματικά, την εβδομάδα 13 έως 19 Σεπτεμβρίου παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 6 έως 12 Σεπτεμβρίου, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα όλων των περιοχών που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα, πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε εννέα από τις δώδεκα περιοχές του ΕΔΕΛ.

Οι καθαρά πτωτικές τάσεις κυμάνθηκαν από – 38% στα Ιωάννινα μέχρι – 67% στο Ηράκλειο, ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις που παρατηρήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη (-23%) και στον Βόλο (-24%). Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής (-9%), στη Θεσσαλονίκη (-8%) και στην Ξάνθη (+8%).

Πιο αναλυτικά, ο ΕΔΟΥ για τα Γιάννενα αναφέρει: Την τελευταία εβδομάδα, 13-19/09/21, στα Ιωάννινα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε μείωση (-38%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 06-12/09/21.

Τα εργαστήρια που συμμετέχουν στο δίκτυο είναι: Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διεπιστημονική Εργαστηριακή Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης, Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τα κρούσματα της Τρίτης

Εξάλλου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 3.040 νέα κρούσματα κορωνοϊού έπειτα από 396.945 τεστ. Παράλληλα, 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19 το τελευταίο 24ωρο με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 14.548.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε ΜΕΘ είναι 333, εκ των οποίων 304 (91.29%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 29 (8.71%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ακόμη, έγιναν 212 εισαγωγές και δόθηκαν 149 εξιτήρια.

Σε ότι αφορά την Ήπειρο, χθες Τρίτη, είχαμε συνολικά 63 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 39 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 11 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, 8 στην Π.Ε. Πρέβεζας και 5 νέα κρούσματα βρέθηκαν στην Π.Ε. Άρτας.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ