Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Νικήτρια στη «μάχη» κατά των ναρκωτικών, νικήτρια και στις πανελλαδικές

Πως η Μαρία Τσιέπα μετά την απεξάρτησή της από το ΚΕΘΕΑ, πέτυχε την εισαγωγή της στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

 

Μια ξεχωριστή ιστορία που δείχνει σε όλους και όλες το πόσα μπορεί να πετύχει κανείς, έχοντας θέληση για ζωή, έφερε χθες στο φως το Ioannina TV.

Το ITV, παρουσίασε την ιστορία της Μαρίας Τσιέπα, από τα Γιάννενα, η οποία από τη χρήση «σκληρών» ναρκωτικών για χρόνια, στην κοινότητα του ΚΕΘΕΑ για απεξάρτηση και σταδιακή επανένταξη, βρέθηκε στο εναλλακτικό σχολείο του ΚΕΘΕΑ και στη συνέχεια πέτυχε την εισαγωγή της στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έχοντας μάλιστα και ένα βρέφος 18 μηνών στην αγκαλιά.

Η Μαρία Τσιέπα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρώτα κέρδισε τη μάχη με τον σκληρό κόσμο της εξάρτησης από τα ναρκωτικά και πλέον αντιμετωπίζει τη ζωή με μεγαλύτερο χαμόγελο και περισσότερη αισιοδοξία.

Η Μαρία βρήκε το δύναμη και το κουράγιο να πολεμήσει τους «δαίμονές» της, εκείνους που έχουν να αντιμετωπίσουν όλοι σχεδόν οι χρήστες των εξαρτησιογόνων ουσιών, κατάφερε όμως να βγει νικήτρια και πιο δυνατή, διδάσκοντας με το παράδειγμά της.

Για να τα καταφέρει βέβαια εκτός από τη θέληση και το πείσμα της, στάθηκε τυχερή και βοηθήθηκε στην κοινότητα του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, όπου απευθύνθηκε το 2018, για δεύτερη φορά, αφού την πρώτη δεν τα είχε καταφέρει, και στο πλαίσιο της θεραπείας, αποδέχθηκε την πρόταση να παρακολουθήσει το εναλλακτικό ή μεταβατικό σχολείο εντός της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ, που λειτουργεί με εθελοντές καθηγητές, για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει ή την υποχρεωτική φοίτηση ή το Λύκειο και έφτασε στις Πανελλαδικές και στην εισαγωγή της στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

«Δεν πίστευα ότι θα το καταφέρω, αλλά η επιμονή του προσωπικού του ΚΕΘΕΑ και η πίστη τους, με έκαναν να προσπαθήσω ακόμη περισσότερο. Είναι μία στοχευμένη επιλογή μου οι Κοινωνικές Επιστήμες γιατί ήθελα να σπουδάσω κάτι που έχει να κάνει με τον άνθρωπο», τόνισε αρχικά, για να προσθέσει πως το κομμάτι της μητρότητας που συνέπεσε με την προετοιμασία για τις Πανελλαδικές έκανε ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια.

«Τα χρόνια της χρήσης αφήνουν βαριά κληρονομιά πίσω τους και στην αναζήτηση καθαρής ταυτότητας βλέπουμε που υστερούμε και νιώθουμε μειονεκτικά, επομένως αναζητούμε διεξόδους για να αυτοπροσδιοριστούμε. Και κατά τη χρήση, αλλά και στη θεραπεία υπήρξαν πολλές δύσκολες στιγμές που με απογοήτευσαν, που έλεγα, ότι είναι μάταιο, αλλά τελικά αποδείχθηκε, ότι τίποτε δεν είναι», ανέφερε.

Το εναλλακτικό σχολείο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, το εναλλακτικό ή μεταβατικό σχολείο λειτουργεί ήδη 7 χρόνια στο ΚΕΘΕΑ Ήπειρος και όπως ανέφερε ο Κώστας Μάντζος, υπεύθυνος έρευνας και εκπαίδευσης σχετίζεται άμεσα και έμπρακτα με την δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι πρώην χρήστες στη φάση της κοινωνικής επανένταξης.

«Ήδη, 40 άτομα έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση και απέκτησαν τη δυνατότητα για μεταλυκειακή εκπαίδευση ή για τα προγράμματα σπουδών στα ΙΕΚ, που δίνουν μία διαφορετική προοπτική για την επαγγελματική τους πορεία. Είναι μία διαδικασία με πολλά κοινά χαρακτηριστικά, με την απεξάρτηση, γιατί ο καθένας βλέπει ότι μπορεί να κάνει πράγματα και να κερδίσει σε αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση», ανέφερε ο κ. Μάντζος.

Καταλήγοντας, η Μαρία έστειλε ένα ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα σε όλα τα παιδιά που είναι στη χρήση λέγοντας, πως αφού η ίδια τα κατάφερε, μπορούν όλοι να τα καταφέρουν.

«Δεν αξίζει άλλο να είναι σε αυτόν τον κόσμο των ναρκωτικών. Αν μπορούσα να τους δώσω μία συμβουλή θα ήταν να έρθουν για ένα ραντεβού για καφέ στον συμβουλευτικό σταθμό και όλα τα άλλα θα έρθουν μόνα τους», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ