Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – «Όχι» στην ενίσχυση της χρηματοδότησης για το Open Mall

Σε 160 αυξήθηκε ο οριστικοποιημένος αριθμός των καταστημάτων με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων να ζητά  αρχιτεκτονική μελέτη για τις παρεμβάσεις σε αυτά τα καταστήματα – Ως το τέλος Οκτωβρίου ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου, αναμένεται η δημοπράτηση του έργου

 

Αρνητική, χωρίς να υπάρχουν τα περιθώρια να αλλάξει κάτι, ήταν η απάντηση της Διαχειριστικής Αρχής Προγραμμάτων στο αίτημα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για ενίσχυση του προϋπολογισμού αναφορικά με το σκέλος της δικής του αρμοδιότητας, για το Κέντρο Ανοιχτού Εμπορίου (Open Mall) στο ιστορικό κέντρο.

Υπενθυμίζουμε πως από τη στιγμή που αυξήθηκε ο αριθμός των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων να ενταχθούν στο πρόγραμμα, δημιουργήθηκε μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αυτό το ενδιαφέρον θα μπορούσε να αποτυπωθεί και με μεγαλύτερη χρηματοδότηση από χρήματα που περίσσεψαν από άλλες αντίστοιχες προτάσεις, που δεν υλοποιήθηκαν.

Από την άλλη, στη συνεδρίαση της διοίκησης του Επιμελητηρίου πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Δημητρίου, είχε αναφέρει πως η απάντηση που δόθηκε και ήταν αρνητική, καθότι τελικά δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για ενίσχυση του προϋπολογισμού σε άλλες περιπτώσεις έργων, όπως αυτό των Ιωαννίνων.

Ήδη πάντως το σκέλος που αφορά στην αρμοδιότητα που έχει αναλάβει το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, έχει καθυστερήσει αρκετά και ενδέχεται να υπάρξει κι άλλη καθυστέρηση, καθώς όπως έγινε γνωστό η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων ζήτησε να γίνει αρχιτεκτονική μελέτη για την παρέμβαση που προβλέπεται στο σύνολο των καταστημάτων, που εντάχθηκαν τελικά στο πρόγραμμα.

Συνολικά, όπως ανέφερε ο Σπ. Μπέκας που είχε οριστεί και ως υπεύθυνος για την πορεία παρακολούθησης του έργου από την πλευρά του Επιμελητηρίου υπάρχει ένα σκέλος χρηματοδότησης για 160 καταστήματα που τελικά δήλωσαν συμμετοχή και εντάχθηκαν, πλην όμως αφού ολοκληρώθηκαν οι επιμετρήσεις θα πρέπει να γίνει μία πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη.

«Ο αριθμός των καταστημάτων ήταν 112 και σήμερα ο οριστικοποιημένος αριθμός είναι 160. Η Νεωτέρων Μνημείων πριν από λίγες ημέρες ζήτησε αρχιτεκτονική μελέτη για τους παρεμβάσεις σε αυτά τα καταστήματα, ώστε να είναι κοινού χαρακτήρα στις προσόψεις, τις πινακίδες και τα στέγαστρα. Κατόπιν αυτού, έπρεπε να δοθεί η έγκριση από τη διοίκηση του Επιμελητηρίου, και στη συνέχεια να γίνει η δημοπράτηση για την αρχιτεκτονική μελέτη. Εκτιμούμε, ότι ως το τέλος Οκτωβρίου ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου, θα έχουμε προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου», ανέφερε ο κ. Μπέκας.

Οι επαγγελματίες της περιοχής

Τέλος και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το πρώτο σκέλος της παρέμβασης στο Open Mall, στο οποίο ο Δήμος Ιωαννιτών είχε την αρμοδιότητα και ευθύνη και ήταν αυτό της ανακατασκευής της οδού Ανεξαρτησίας με νέους κυβόλιθους, δεν συγκεντρώνει και τις καλύτερες κριτικές από τους κατοίκους και κυρίως τους επαγγελματίες της περιοχής, ούτε όμως και από τους χρήστες της οδού, με τα οχήματά τους.

Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δ. Ιωαννιτών από την άλλη υποστηρίζουν, ότι εφαρμόστηκε απόλυτα η μελέτη για την ανακατασκευή του δρόμου και πως με τον ίδιο τρόπο και την ίδια λογική εξελίσσονται και οι άλλες παρεμβάσεις στην πλατεία Χατζηκώστα (ΕΚΑΒ) με την ανακατασκευή της πλατείας και με την τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων σε όλες τις οδούς παρέμβασης στο ιστορικό κέντρο. Μόλις χθες, ξεκίνησαν οι εργασίες για την αντικατάσταση των πυλώνων οδοφωτισμού στην οδό Κάνιγγος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ