Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Οι παιδίατροι για τα εμβόλια στους έφηβους

Ανοίγει αυτή την εβδομάδα η πλατφόρμα των ραντεβού για το εμβόλιο για τους ανηλίκους

 

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμών εφήβων που έχουν γεννηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2005 ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα από τις 15 Ιουλίου θα μπορεί να κλείνει ραντεβού με το σκεύασμα της Pfizer.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Παιδιάτρων Ιωαννίνων, Αναστάσιος Σέρμπης σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι υπάρχουν μελέτες για τον εμβολιασμό των εφήβων υπογραμμίζοντας την ασφάλεια των εμβολίων.

Παράλληλα, ερωτηθείς για τον αριθμό εφήβων που νοσούν στην περιοχή μας, υποστήριξε ότι τα παιδιά αυτά δεν προσέρχονται στα παιδιατρικά ιατρεία αλλά παρακολουθούνται συνεχώς και εάν υπάρξει ανάγκη τότε ακολουθούνται τα ιατρικά πρωτόκολλα.

Ο κ. Σέρμπης κινήθηκε σύμφωνα με τις αποφάσεις και τα ιατρικά δεδομένα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας λέγοντας ότι τα μέλη της επιτροπής έκριναν ότι είναι ωφέλιμο να εμβολιαστούν στη χώρα μας οι έφηβοι από 15 έως 17 ετών, καθώς τα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικίας έχουν πιθανότητες να νοσήσουν από κορωνοϊό.

Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει ότι λόγω της εξωσχολικής τους δραστηριότητας μεταδίδουν με μεγαλύτερη συχνότητα τον κορωνοϊό.

Με τον εμβολιασμό των εφήβων, είπε μεταξύ άλλων, υπάρχει και η προστασία μεγαλύτερης ηλικίας, που για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκαν και που θα πρέπει να εμβολιαστούν καθότι αυτές οι ηλικίες είναι και αυτές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. «Αυτό για να μην παρερμηνευτούν οι δηλώσεις μου δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν είναι ασφαλή τα εμβόλια για τα παιδιά».

Τέλος, ερωτηθείς για τα παιδιά κάτω των 15 ετών, ο κ. Σέρμπης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα και δεν γίνεται καμία συζήτηση για τον εμβολιασμό τους μέχρι αυτήν την στιγμή.

H πλατφόρμα

Υπενθυμίζουμε πως η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει εντός της τρέχουσας εβδομάδας με πιο πιθανή ημέρα την Πέμπτη.

Η πλατφόρμα, ειδικότερα, θα ανοίξει για τους γεννηθέντες πριν την 1/1/2006. Κατά την ενημέρωση που θα γίνει το απόγευμα, αναμένεται να δοθούν οδηγίες προς τους γονείς σχετικά για πώς θα κλείνετε το ραντεβού για τον εμβολιασμό των ανηλίκων.

Τονίζεται πως είναι απαραίτητη η γονική συναίνεση. Όπως έχει διευκρινιστεί, οι έφηβοι θα κάνουν μόνο εμβόλια mRNA. Προς το παρόν, έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων μόνο η χρήση του εμβολίου της Pfizer.

Αναμένεται να ακολουθήσει και ο εμβολιασμός σε παιδιά μικρότερης ηλικίας που έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, έχει διαβεβαιώσει πως το εμβόλιο είναι 100% αποτελεσματικό στους εφήβους, ενώ παρέχει προστασία κατά της μετάλλαξης Δέλτα κατά 96%.

Για την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) και την πρόεδρό της, ο εμβολιασμός των εφήβων είναι ένα ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής.

«Είναι κάτι το οποίο θα επαναφέρει τη χαρά στους νέους που τόσο ταλαιπωρήθηκαν από την επιδημία του COVID-19» δήλωσε η κα Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε πως βάσει μελέτης στις ΗΠΑ, η συχνότητα εισαγωγής εφήβων σε νοσοκομεία λόγω COVID είναι 2,5 έως 3 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη εποχική γρίπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ