Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Παραμένουν mega εμβολιαστικό κέντρο και ΚΟΜΥ

Από την πρωτεύουσα της Ηπείρου, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να κλείσει το νέο εμβολιαστικό κέντρο και ζήτησε επιτάχυνση των εμβολιασμών – Πρωταγωνιστικός ο ρόλος των ΚΟΜΥ στην προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας

 

Σε λειτουργία θα παραμείνει στα Γιάννενα το νέο εμβολιαστικό κέντρο στους Αμπελόκηπους, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της περιόδου παραχώρησης, όπως χθες επιβεβαίωσε από την πρωτεύουσα της Ηπείρου, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ο κ. Αρκουμανέας στην πρώτη του επίσκεψη στην Ήπειρο από την έναρξη της πανδημίας, συναντήθηκε με τα τοπικά στελέχη του ΕΟΔΥ, που κάνουν εξαιρετική δουλειά, με τις Κινητές Ομάδες να έχουν αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας και περιορισμού της διασποράς του ιού.

Ειδικότερα, χθες το πρωί ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη αρμόδιας για θέματα υγείας, Αγνής Νάκου και στελεχών του ΕΟΔΥ κεντρικά και τοπικά.

Ο ίδιος ανέφερε μάλιστα πως σε μία περίοδο όπου αναζητείται επιτάχυνση του εμβολιαστικού ρυθμού, πριν περάσουμε στη χειμερινή περίοδο, άνοιξε ήδη η συζήτηση για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα mega εμβολιαστικά κέντρα που λειτούργησαν σε μεγάλα αστικά κέντρα, κάτι που θα γίνει για αρκετά από αυτά, όχι όμως και για το νέο εμβολιαστικό των Ιωαννίνων.

Αυτό όπως εξήγησε θα συνεχίσει τη λειτουργία του ως έχει, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της περιόδου παραχώρησης της χρήσης στο τέλος Μαΐου του 2022 και ανάλογα τότε με το ποιες θα είναι οι ανάγκες, θα εκτιμηθεί με ποιον τρόπο θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί.

«Θα κλείσουν πράγματι κάποια mega εμβολιαστικά κέντρα, όχι όμως αυτό στα Γιάννενα. Και να θέλαμε να το κλείσουμε, δε θα μας αφήσει ο περιφερειάρχης», είπε χαριτολογώντας ο κ. Αρκουμανέας, επιβεβαιώνοντας ωστόσο, ότι έχουν ήδη γίνει οι πρώτες άτυπες συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα είναι περισσότερο ωφέλιμο το κτίριο του πρώην ΠΕΔΥ για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

«Αυτό που είναι άλλωστε σημαντικό, είναι ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιαστικοί ρυθμοί και στη χώρα και στην περιοχή. Θα πρέπει να πείσουμε τους συμπολίτες μας που έχουν κάποιους ενδοιασμούς, ότι τα οφέλη του εμβολιασμού τους είναι πολλά περισσότερα και μεγαλύτερα από το ενδεχόμενο της νόσησης», τόνισε ο κ. Αρκουμανέας.

Ο κ. Καχριμάνης από την πλευρά του εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον κ. Αρκουμανέα για τη θετική του διάθεση στο να λυθεί το ζήτημα με το συγκεκριμένο κτίριο, που ήταν ένα «φάντασμα» για 15 περίπου χρόνια.

Παραμονή των ΚΟΜΥ

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον κ. Καχριμάνη για την άριστη συνεργασία τους τελευταίους μήνες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, λέγοντας πως η δουλειά που γίνεται στην περιφέρεια Ηπείρου με την Πολιτική Προστασία και τις ιχνηλατήσεις είναι εξαιρετική.

«Η ιχνηλάτηση και η προσπάθεια που κάνουνε είναι πραγματικά εντυπωσιακή και όταν υπήρχε κάποιο πρόβλημα επιδημιολογικό στην περιοχή και την περιφέρεια, με άμεσες δράσεις, αντιδράσεις και ενέργειες να καταφέρουμε να περιορίσουμε τη διασπορά και να συνεχίζεται η ζωή», ανέφερε.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέα για τη συνεργασία που έχουμε. Πρώτα – πρώτα γιατί ένα θέμα που για 15 χρόνια ταλάνιζε και προβλημάτιζε την περιοχή μας, το πρώην ΠΕΔΥ λύθηκε τώρα, γιατί υπήρχε η θέληση.

Όπου ζητήσαμε πλέον συνεργασίες με τον ΕΟΔΥ τις έχουμε. Θέλω να ευχαριστήσω και τους ανθρώπους εδώ του ΕΟΔΥ που έχουμε συνεργασία, έχουμε συνεργαστεί με την Πολιτική Προστασία και με τα νοσοκομεία.  Έχει βοηθήσει τα μέγιστα η συνεργασία όλων μαζί για να ελέγχεται κατά κάποιον τρόπο αυτή η κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Καχριμάνης.

Οι ΚΟΜΥ στην πρωτοβάθμια υγεία

Εξάλλου, λίγο νωρίτερα ο κ. Αρκουμανέας είχε επισκεφθεί τις Κινητές Ομάδες Υγείας μπροστά από το διοικητήριο της περιφέρειας και συζήτησε με τους υγειονομικούς και τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΟΔΥ τοπικά, για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση και για τα τυχόν προβλήματα που υπάρχουν.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Αρκουμανέας είπε πως οι ΚΟΜΥ θα συνεχίσουν και τους επόμενους μήνες το testing που κάνουν στα σταθερά σημεία ελέγχου και όχι μόνο, ωστόσο στη συνέχεια θα ενταχθούν στο σύστημα της πρωτοβάθμιας υγείας της χώρας, όπως λειτουργούν σήμερα οι ΤΟΜΥ.

Με την εφαρμογή των νέων μέτρων πάντως από τη Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους που μπορούν να κάνουν rapid test στις ΚΟΜΥ, αλλά δε μπορούν να παίρνουν το έγγραφο για την εργασία τους, η προσέλευση μειώθηκε σημαντικά. Παρόλα αυτά, τη Δευτέρα καταγράφηκε ο αριθμός ρεκόρ των 340.000 τεστ που δηλώθηκαν στο σύστημα, από τις δημόσιες δομές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

«Τη Δευτέρα, ήταν η πρώτη μέρα που εφαρμόστηκαν τα μέτρα, είχαμε  ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας σε τεστ, έγιναν πάνω από 340.000 τεστ, άνοιξαν τα σχολεία, έχουμε ένα πρωτόκολλο αρκετά αυστηρό με τις  μάσκες και όλα τα μέτρα και πολύ αυξημένο το testing. Όλα αυτά πιστεύουμε ότι  θα βοηθήσουν, γιατί γνωρίζουμε ότι η μετάλλαξη «Δ» είναι πολύ μεταδοτική και ειδικά για το θέμα των σχολείων είμαστε σε επιφυλακή».

Συνάντηση με τον Δήμαρχο

Ταυτόχρονα, συνάντηση με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ είχε χθες μεσημέρι στο Δημαρχείο, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η ευρύτερη υγειονομική εικόνα της περιοχής μας και ειδικότερα η αύξηση των κρουσμάτων σε επίπεδο Δήμου, με την κατάσταση να προβληματίζει αλλά να είναι υπό έλεγχο.

Παράλληλα, υπερτονίστηκε η ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού, σε μια περιοχή όπως τα Ιωάννινα, η οποία ανταποκρίνεται στην επιχείρηση «Ελευθερία».

Όπως αναφέρθηκε, με τη σωστή πληροφόρηση και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης ακόμα και οι διστακτικοί, θα μπορούσαν να πάρουν την καλύτερη γι’ αυτούς απόφαση και να εμβολιαστούν, ώστε να «θωρακιστούν» απέναντι στο νέο κορωνοϊό.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων ενημέρωσε τον κ. Αρκουμανέα για όλα τα μέτρα πρόληψης που έχει λάβει ο Δήμος από την έναρξη της πανδημίας για την προστασία τόσο των πολιτών όσο και των εργαζομένων του Δήμου Ιωαννιτών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ενέργειες προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Από την πλευρά του ο κ. Αρκουμανέας στάθηκε στην εξαιρετική αντιμετώπιση της πανδημίας από τα δύο Νοσοκομεία της περιοχής μας και στην αναγκαιότητα συνέχισης του εμβολιασμού από τους υγειονομικούς και τους πολίτες, καθώς αποτελεί το μεγάλο «όπλο» που διαθέτει η επιστήμη σε αυτήν την άνιση μάχη.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση να συνεχιστεί η εποικοδομητική συνεργασία για τον περιορισμό διασποράς της Covid-19.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ