Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Με παρέλαση οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην περιοχή μας

 

Με την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση θα εορταστεί φέτος η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου, στα Ιωάννινα.

Την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις θα εκπροσωπήσει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στα Γιάννενα.

Συγκεκριμένα, αύριο Πέμπτη 24 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει αυτοψία στο Κάστρο των Ιωαννίνων και σε μνημεία της πόλης στις 10.00 το πρωί και στη 1.00 το μεσημέρι θα ακολουθήσει αυτοψία στον Αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης.

Στις 5.30 το απόγευμα την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου με τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και στις 8.00 το βράδυ θα έχει συνάντηση στο Δημαρχείο με τον δήμαρχο Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ.

Την Παρασκευή θα παραστεί στις 10.30 το πρωί στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, στις 11.00 θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο Μπιζανομάχων και αμέσως μετά θα παρακολουθήσει την παρέλαση.

Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, έχει ως εξής:

07.30: Εορταστικό πρωινό με κωδωνοκρουσίες εκκλησιών, με τη φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών και τη Στρατιωτική Μουσική να παιανίζουν στους δρόμους της πόλης των Ιωαννίνων.

10.30: Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, ομιλία από τον Δημήτριο Σιώτο, Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ανατολής.

11:00: Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων.

12.00: Παρέλαση τμημάτων μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, αναπήρων πολέμου, αντιστασιακών, ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις είναι:

• Γενικός σημαιοστολισμός των δημοσίων, δημοτικών, κοινοτικών και ιδιωτικών καταστημάτων, καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., τραπεζών και οικιών από το πρωί της 23ης Μαρτίου μέχρι τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου.

• Φωταγώγηση δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων, καθώς και καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των τραπεζών τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου.

Επίσης η Περιφέρεια ανακοινώνει πως λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κοορωνοίού, οι εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας.

Δηλώσεις συμμετοχής για κατάθεση στεφάνων στο Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, τηλέφωνο: 2651087202, 76620.

Οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας

Τέλος, σε συνέχεια εγκυκλίων του υπ. Εσωτερικών, το υπουργείο Παιδείας γνωστοποιεί αρχικά ότι «για τον συντονισμό της ροής της παρέλασης οι συντονιστές παρελάσεων συνεργάζονται με τους βοηθούς τους και με τους συνοδούς καθηγητές/τριες των σχολικών μονάδων. Επισημαίνεται ότι οι οικείες Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές έχουν την ευθύνη κατάρτισης του προγράμματος των παρελάσεων».

Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι «σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους εφόσον υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός. Επομένως, τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια της παρέλασης αλλά και της αποχώρησης, θα πρέπει οι πολίτες να φορούν μάσκα εφόσον υπάρχει συνωστισμός σε αντίθεση όμως με τους παρελαύνοντες, οι οποίοι υποχρεούνται να διατηρούν αποστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης».

Όσοι παρελάσουν, ωστόσο, θα πρέπει – εφ’ όσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση – να φορούν κανονικά τις μάσκες τους τόσο πριν όσο και μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

 

Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ