Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Πρώτο κουδούνι με ευχές για μια «κανονική» χρονιά

Στοίχημα για όλους να κυλήσει χωρίς προβλήματα και με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων η νέα σχολική χρονιά – Στον Αγιασμό στο συγκρότημα της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας

 

Εφοδιασμένοι με μάσκες, αντισηπτικά και… τις σχολικές τους τσάντες, οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των σχολείων, βρέθηκαν χθες πίσω στις αίθουσές τους, μετά το… διάλλειμα του καλοκαιριού.

Ο αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς που πραγματοποιήθηκε σε όλα τα σχολεία της χώρας, με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με την παρουσία αντιπροσωπείας μαθητών για την αποφυγή συνωστισμού, δεν είχε πολλές διαφορές από τον αντίστοιχο πριν από ένα χρόνο.

Εκείνο όμως που ελπίζουν όλοι ότι θα αποτελέσει τη μεγάλη διαφορά είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθεί η σχολική χρονιά και εάν θα χρειαστεί στη διάρκειά της να ξαναβρεθούν τα παιδιά σε περιβάλλον τηλεκπαίδευσης ή όχι.

Αυτό φαίνεται πως είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα, ένα στοίχημα στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας που παρέστη το πρωί της Δευτέρας στον αγιασμό στο συγκρότημα της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής παραδέχθηκε πως δεν είναι μία εύκολη συνθήκη η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης και για τους μαθητές και για την εκπαιδευτική κοινότητα, πρόσθεσε όμως πως όλα περνούν από το χέρι των πρωταγωνιστών της εκπαιδευτικής διαδικασίας για να κυλήσει ομαλά η σχολική χρονιά.

«Οι συνθήκες των δύο τελευταίων ετών είναι πρωτόγνωρες, η κοινωνία όμως ανταποκρίθηκε με επάρκεια. Παρά την κόπωση, είναι στο χέρι μας να απαλλαγούμε και από την πανδημία και από τις αντιξοότητες και τους κινδύνους που αυτή εμπεριέχει. Σήμερα χτύπησε το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς και ελπίζω να μη χρειαστεί στη διάρκειά της να ηχήσει ως κουδούνι συναγερμού», ανέφερε ο κ. Τασούλας σε δήλωσή του στα τοπικά μέσα.

Ο Δήμος Ιωαννιτών

Τις ευχές του σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έδωσε χθες και ο Δήμαρχος, Μωυσής Ελισάφ ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή του αγιασμού που έγινε στο συγκρότημα της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Τον αγιασμό τέλεσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος. «Το ξεκίνημα της φετινής σχολικής χρονιάς γίνεται και πάλι σε πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες. Ευχή και ελπίδα όλων μας η χρονιά να κυλήσει ήρεμα και να μην χρειαστεί επιστροφή στο σπίτι και μέθοδος τηλεκπαίδευσης. Γιατί η τελευταία μπορεί να προσφέρει γνώση όμως στερεί τη συνύπαρξη, τον διάλογο, το παιχνίδι και την χαρά της σχολικής αυλής», ανέφερε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.

Ο κ. Ελισάφ απευθυνόμενος στα παιδιά ανέφερε ότι η τήρηση των μέτρων είναι δύσκολη όμως είναι απαραίτητη για την προστασία όλων.

«Εύχομαι στους μαθητές να αξιοποιήσουν αυτή τη χρονιά για να συλλέξουν γνώσεις και εμπειρίες που θα τους βοηθήσουν να εξελιχθούν. Στους εκπαιδευτικούς, εύχομαι καλή επιτυχία στον απαιτητικό ρόλο που διαδραματίζουν με στόχο την πρόοδο των μαθητών τους και στους γονείς καλή δύναμη και με αυτή να βοηθήσουν στην πρόοδο των παιδιών τους» υπογράμμισε.

Ο κ. Ελισάφ ανέφερε ότι ο Δήμος έχει προχωρήσει σε μία σειρά εκτεταμένων παρεμβάσεων σε όλες τις σχολικές μονάδες της περιοχής. Παράλληλα, με τις υπηρεσίες του, είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει όποιο πρόβλημα προκύψει ενώ έχει μεριμνήσει να βρίσκονται έγκαιρα στις θέσεις τους οι σχολικές καθαρίστριες.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου

Παράλληλα, στο σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας βρέθηκε λίγο μετά και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης που αναφέρθηκε στις δυσκολίες για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καθώς όμως και στην ανάγκη για αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών στην περιοχή.

Χαιρετισμό τέλος απηύθυνε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα παιδείας Γ. Αϊβατίδης.

Ο αγιασμός στο 3ο Λύκειο

Από την άλλη, από τα σχολεία των Ιωαννίνων με εξαιρετική παρουσία τα τελευταία χρόνια, όπως αυτή καταγράφεται και μέσα από τις επιτυχίες των τελειόφοιτων στις πανελλαδικές εξετάσεις, το 3ο Λύκειο Ιωαννίνων συνεχίζει μία παράδοση επιτυχιών.

Σε αυτήν ακριβώς την παράδοση στάθηκε μετά το πέρας της τελετής του αγιασμού που έγινε από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο, ο διευθυντής του Λυκείου κ. Μπάης.

Στην τελετή του αγιασμού στο 3ο Λύκειο παρέστη ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Οδ. Πότσης, που εξέφρασε ευχές προς τους μαθητές και την εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φιλιώ Νόκα – Ζαράχη εκτός από τις καθιερωμένες ευχές, αναφέρθηκε και στο πλαίσιο των παρεμβάσεων από τον δήμο Ιωαννιτών και τις υπηρεσίες του για τη βελτίωση των σχολικών υποδομών.

Η Μερόπη Τζούφη

Στο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό των εργατικών κατοικιών Ανθούπολης και στο Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων παραβρέθηκε χθες η Μερόπη Τζούφη για την τελετή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ευχήθηκε στους μαθητές, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά με υγεία, δύναμη και αντοχές, τονίζοντας πως τα παιδιά στερήθηκαν τη δια ζώσης διδασκαλία για περισσότερο από 1,5 χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια της εκπαιδευτικής κοινότητας να προσαρμοστεί στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, της τηλεκπαίδευσης, της τήρησης των υγειονομικών. Παράλληλα επισήμανε τις συστηματικές ελλείψεις και ανεπάρκειες του υπουργείου Παιδείας, το οποίο έπραξε τα ελάχιστα για την παιδαγωγική, ψυχοκοινωνική και υλική στήριξη μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η Μερόπη Τζούφη σημείωσε πως η φετινή χρονιά θα έχει επίσης δυσκολίες, καθώς η μετάλλαξη «Δ» είναι πιο επιθετική και η Πολιτεία αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «τα σχολεία ανοίγουν με μόνο όπλο το εμβόλιο, με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των μαθητών και χωρίς επιπρόσθετο προσωπικό καθαριότητας». Υπογράμμισε επίσης ότι «τα σχολεία θα λειτουργήσουν χωρίς μέριμνα για αραίωση των μαθητών στις τάξεις».

Κλείνοντας εξέφρασε την ελπίδα να εξελιχθεί πιο ομαλά η φετινή χρονιά, τονίζοντας πως οι μαθητές δε μπορεί να απομακρυνθούν από το φυσικό τους περιβάλλον για τρίτη συνεχή χρονιά, ενώ τόνισε πως η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και παιδείας είναι υπόθεση όλων

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου

Σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, αναφέρει μεταξύ άλλων με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς:

«Εκφράζω τις θερμότερες ευχές μου προς όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και τους γονείς για τη σχολική χρονιά που ξεκινά σήμερα. Εκτός από το να είναι παραγωγική η χρονιά για τους μαθητές κατά βάση αλλά και για τους εκπαιδευτικούς, εύχομαι επίσης να εξελιχθεί με ασφάλεια για όλους.

Και γι’ αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε και να συνεργαστούμε όλοι, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν αποφασίσει οι ειδικοί αλλά και συναισθανόμενοι όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, την ευθύνη μας απέναντι στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας και με τη διενέργεια από τους μη εμβολιασμένους, των προβλεπόμενων διαγνωστικών ελέγχων, ώστε τα κρούσματα να εντοπίζονται, να αποφεύγεται η διασπορά και να κρατήσουμε χαμηλά το επιδημιολογικό φορτίο, προκειμένου να μη διαταραχθεί καθόλου φέτος, η δια ζώσης διδασκαλία».

Η «Ενότητα Πολιτών»

Επίσης, ευχές για μια καλή, αποδοτική και ασφαλή σχολική χρονιά, απευθύνει ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, και όλα τα μέλη της, στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, με αφορμή την τελετή του αγιασμού.

«Οι νέες γενιές είναι η ελπίδα για να υπάρξει η ανάταση και έξοδος από την κρίση που ζούμε σήμερα και η παιδεία που θα λάβουν είναι το σημαντικότερο εφόδιό τους.

Κλειδί για να προοδεύσουμε σαν κοινωνία όμως, πέρα από την εκπαίδευση είναι η συνεργασία. Κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του, όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Έτσι και τη φετινή χρονιά πρέπει όλοι μας, από τον πιο μικρό μαθητή μέχρι την οργανωμένη Πολιτεία, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ξεπεράσουμε με ασφάλεια τους όποιους κινδύνους. Σε αυτό σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η εφαρμογή των επιστημονικών οδηγιών που δεν επιβλήθηκαν για να περιορίσουν την ελευθερία μας, αλλά για να μας βοηθήσουν να μείνουμε ασφαλείς, ώστε σύντομα να επανέλθουμε στην κανονικότητα», αναφέρει μεταξύ άλλων η παράταξη Μπέγκα.

Ο Ν. Γκόντας

Τέλος, σε μήνυμα του ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», Νίκος Γκόντας, αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Μαθητές, δάσκαλοι και γονείς κάτω από αντίξοες συνθήκες για μια ακόμη χρονιά, λόγω πανδημίας, καλούνται να δώσουν το παρόν στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους και η κάθε κατηγορία από το δικό της μετερίζι. Αυτό το πρώτο κουδούνι θα δώσει την δυνατότητα σε όλους να ξαναμπούν στην κανονικότητα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Υποχρέωση όλων μας η στήριξη αυτής της προσπάθειας, έτσι ώστε το έργο τους να γίνει πιο εύκολο και πιο δημιουργικό. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αποχές από τον καθιερωμένο τρόπο μάθησης. Με την ελπίδα ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας προς αποφυγήν κάθε δυσκολίας στο έργο της εκπαίδευσης, οι ευχές για καλή σχολική χρονιά συνοδεύουν όλατα παιδιά, δασκάλους και καθηγητές».

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ